Praha má novou oficiální aplikaci: informace o kultuře nebo dopravě

14

Hlavní město Praha dostává oficiální aplikaci pro chytré telefony - najdete v ní informace o dopravě, kultuře nebo lékárnách a úřadech. Rychle tak zjistíte dopravní situaci, zkontrolujete dopravní kamery a najdete vhodné parkoviště. Večer vás bude třeba zajímat koncert nebo divadelní představení.

Nedávno jsme vás informovali o tom, že Praha 1 připravuje vlastní aplikaci pro občany. Mezi tím ale vyšla aplikace rovnou pro hlavní město Prahu. Najdete v ní informace o kultuře, sportu, úřadech, lékárnách a také o dopravě. Aplikace využívá databáze, kterou magistrát města spravuje. A díky tomu se dozvíte opravdu hodně - například když v centru hledáte místo k zaparkování. Můžete třeba zjistit informace o parkovacích zónách. Než vyjedete, tak se můžete podívat i na dopravní kamery nebo zkontrolovat stupně provozu v jednotlivých ulicích. Druhou velikou položkou je Kultura a sport, kde si můžete najít zajímavá místa pro trávení volného času nebo rovnou vyhledat zajímavé události. Třeba divadelní představení nebo koncert. Výpis položek si také můžete zobrazit na mapě.

Věřím, že se aplikace stane praktickým pomocníkem a zároveň užitečným kanálem pro všechny majitele tzv. chytrých telefonů. Naleznou v ní informace třeba o tom, jak rychle projet Prahou nebo co dělat, když ztratí doklady,“ řekla radní Prahy Eva Vorlíčková.

Poslouží vám i v případě vyřizování dokladů, kdy přicházíte do kontaktu s úřadem. Najdete zde totiž položku Životní situace, která vám poradí jak postupovat a na co se připravit v některých situacích. V neposlední řadě máte možnost nahlásit určitý problém. Třeba vandalismus nebo nějakou poruchu. K tomu můžete připojit i fotku a pomoci tak rychlému vyřešení. Jednou z myšlenek je i rychlá komunikace v kritických situacích, jakými mohou být třeba povodně. Aplikace se bude dále zlepšovat a rozšiřovat.

Aplikaci si můžete stáhnout zdarma pro Android a iOS. Pro telefony s dalšími systémy zatím dostupná není, ale to se může změnit. „Pokud by byl velký zájem i z řad majitelů ostatních platforem, zvážili bychom rozšíření. Zatím jsme ale na začátku a nechtěli jsme utrácet peníze za něco, co by se třeba mohlo ukázat zbytečné," řekla radní Eva Vorlíčková pro Deník.cz. Za aplikaci město zaplatilo 2 miliony korun a dále by měla její správa stát 90 tisíc korun měsíčně. Jejím autorem je společnost eMan s.r.o.

Stáhnout Praha - oficiální aplikace

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Zdroje: usneseni.praha.eu, prazsky.denik.cz

Diskuze ke článku
Tomáš
čau, sice se to sem moc nehodí ale, mám si vybírat telefon k Vánocům a nemůžu se rozhodnout mezi huawei ascend p6 a samsung galaxs s4 mini prosím pomohli byste mi s výběrem? díky :)
Marek165
Taková aplikace je skoro ZADARMO :-) děkujeme eManovi za názornou ukázku kvalitního luxování státní kasy :-)
sy35
Mně se líbí že to je veřejná služba ale zapomnělo se jaksi na občany s WP. Takže bych prosil vrátit kousek daní. Děkuji.
Tomáš
sice pořád úplně nevímse ale jestli vyjde verze p6 s novým procesorem tak bych mu možná i odpustil nfc, hdmi, lte atd..
tak nevím do vánoc jsou ještě 2 měsíce, tak možná přijde novinka která se mi bude nakonec nejvíce líbit a bude nejlepší.
ale jinak sem moc rád za rady a chtěl bych Vám poděkovat :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze