Radnice Prahy 1: 90 % občanů má iPhone

21

Radnice Prahy 1 chce využít databázi obchodů a služeb, kterou pravidelně aktualizuje a připraví aplikaci pro chytré telefony. Ta bude zatím dostupná pouze pro systémy iOS. Manažer projektu je přesvědčen, že 90 % obyvatel Prahy 1 vlastní iPhone, což si ale neověřil žádným průzkumem.

Radnice Prahy 1 vydává pravidelně katalog, ve kterém mohou lidé najít kontakty na služby, otevírací doby a další informace. Díky propracované databázi se město rozhodlo, že projekt rozšíří a připraví také aplikaci pro chytré telefony. Aplikace navíc nebude vyžadovat připojení k internetu (až na aktualizace a navigaci), takže úplně zbytečná pravděpodobně není. Vyjde na přelomu září a října. Má to ale háček - dostupná bude pouze pro uživatele systému iOS. Alespoň na začátku.

Praha 1
Mapa Prahy 1, zdroj: praha1.cz

Jakub Vaculín, manažer projektu, je přesvědčen, že většina lidí vlastní zařízení Apple. Pro Lidovky.cz to vysvětlil takto: „Když se díváte na Praze 1, tak vidíte, že 90 % lidí má telefon od Applu.“ Prý se ale jedná pouze o pocit, protože žádný průzkum si radnice nedělala. Aplikace by se skutečně měla rozšířit i na telefony se systémem Android, ale to pouze v případě, že bude úspěšná na iPhonech. O BlackBerry nebo Windows Phone se nemluví už vůbec.

Podle tiskové mluvčí Googlu obsahuje až 75 % všech chytrých telefonů v České republice Android. V Česku tedy bylo doposud aktivováno více něž 3 miliony Androidů. To pro Lidovky.cz uvedla PR manažerka českého Googlu Janka Miklík Zichová.

Za nápadem stojí Daniel Hodek, první zástupce starosty pro Prahu 1: „Území Městské části Praha 1 je poseto nejrůznějšími obchody službami. Najdete tady vše od autoservisu (ten je například v Masné) po zelinářství. Služby se navíc mění, spousta se jich nově otvírá, některé bohužel zanikají. A právě aktuální přehled dle kategorií, včetně mapy, otvírací doby, kontaktů a dalších užitečných informací najde uživatel v této aplikaci.

Za aplikaci město zaplatí necelých 200 000 Kč a realizaci má na starosti společnost Kii s.r.o., která zakázku získala. Myslíte si, že má aplikace smysl, když existují služby jako Foursquare, Yelp nebo mapy od Googlu a Seznamu? Jak se navíc stavíte k tomu, že aplikace pokryje pouze jednu městskou část a je určena bez průzkumu jen pro platformu s mnohem menším podílem, než má Android?

Zdroje: lidovky.cz Tisková zpráva

Diskuze ke článku
JaroB
iOvca v praxi a ešte aj na verejnej funkcii
blue.sun
A nebo je to prostě jen malá domů kamarádovi, který zrovna umí jen pro iPhony.
michal
nejak se mi tomu take nechce verit ze by 90% lidi v praze 1 melo ikrap, evidentne ijabko zacalo uplacet, jinak si to vysvetlit nedokazu, take by se nemelo zapomenout ze spousta lidi ma napodobeniny jabka ktere ale bezi na androidu.. :-D
mortyg
Zajímavá agentura :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze