Potkáme Google Auto na silnici už v roce 2020?

1

Na právě probíhající Auto Show v americkém Detroitu se mimo jiných automobilových novinek světových značek probírají také vozy, kterých se na silnicích teprve dočkáme. Ke slovu se zde dostal i zástupce společnosti Google, který se rozpovídal o jejich robotickém autě. Dočkáme se ho v roce 2020?

Ke slovu se na konferenci Automotive News World Congress v americkém Detroitu dostal Chris Urmson, ředitel vývoje robotických aut ve společnosti Google. Mimo jiné prozradil, že Google oslovil velké automobilky v čele s Fordem, Generals Motors, Toyotou a dalšími s ohledem na uvedení samotného vozu, které Google plánuje na rok 2020. Dozvěděli jsme se také, že Google své robotické auto netestuje v zimních podmínkách, tudíž se počítá, že první trhy, na kterých se Google Auto objeví budou spíše jižnější státy.

Google na svém robotickém autě spolupracuje s celou řadou různých firem. Například laserový radar dodává společnost Bosch a baterie LG Chem. Dále se na vývoji podílí také výrobce pneumatik Continental a veškeré čipy zabudované ve voze dodává NVIDIA. Větší část systému funguje na Linuxu.

Google Auto

Všeobecně se ví, že problémem samořídících vozů nebude technologie ani bezpečnost, ale právní stránka. I o tomto tématu Chris Urmson mluvil: „Nemyslím si, že právní stránka bude velká překážka. Samořídící auta jsou zákonem povoleny v mnoha státech, jako je Nevada, Florida, Michigan a Californie. Věříme, že v blízké budoucnosti je budou další státy následovat.“ Dále s také zmínil, že Google stále neví, zda bude vyvíjet samořídicí auta a následně je prodávat nebo se zaměří pouze na vývoj systému, který pak budou prodávat samotným automobilkám.

Robotická auta od Googlu najela v průběhu testování již více jak 1,1 milionu kilometrů bez výrazné nehody. V pár případech, kdy došlo ke kolizi byla vina na straně lidského faktoru.

Zdroje: freep.com, theverge.com