Portal Ball: logické teleportační hrátky s gravitací (Windows Phone)

Dnes se opět podíváme na platformu Windows Phone, pro kterou vznikla skvělá logická hra s názvem Portal Ball. Vyniká svou obtížností, která nebude pro každého. Zajímá vás, co má společného s legendární hrou od společnosti Valve? V dnešní recenzi se to dozvíte.

Znáte 3D logickou first person hru Portal od společnosti Valve (tvůrci Half-Life či Counter Strike)? Co byste říkali tomu, kdybyste si ji mohli zahrát v dvourozměrném provedení na svém mobilním telefonu s operačním systémem Windows Phone? Vývojáři ze společnosti RGolf po tomto herním zážitku patrně zatoužili taktéž a před nedávnem vydali novou logickou hru s názvem Portal Ball, která se hrou Portal hodně inspirovala.

Cíl hry: dostat kuličku do bedny

Ve hře Portal bylo cílem dostat sám sebe na konec úrovně za pomoci portálů, kterými jste se teleportovali. V Portal Ball budete teleportovat kuličku, kterou musíte ve finále dostat do bedny. Čeká vás 70 úrovní, u kterých se mnohdy hodně zapotíte.

Herní mechanika a principy: dvourozměrný Portal

Stejně jako ve hře Portal, i zde jsou v úrovních teleportační portály, které kuličku přemístí na nějaké jiné místo. Tyto portály jsou pevně dané, nemůžete je vytvářet nebo přemísťovat. Na začátku hru jen kuličku "vystřelíte" vámi zvoleným směrem a sledujete, zdali dorazí až do cíle. Portály jsou dvou druhů, modré a oranžové. Do oranžových kulička vstoupí, modrými vypadne. Rychlost, jež má kulička na vstupu, bude mít i na výstupu.

Pokud se vám podaří kuličku dostat do bedny, přesouváte se do úrovně další. Pokud ale kulička zůstane někde stát nebo ji něco "zabije" (typicky ostny), budete hrát úroveň znova, život máte vždy jen jeden.

Aby to nebylo tak jednoduché, připravili nám autoři ještě několik "vylepšení". První je změna gravitace. Pokud vám daná úroveň tuto možnost nabídne, můžete několikrát otočit gravitaci. Bude se to hodit v případě, kdy kuličce bude něco bránit v cestě nebo pokud bude padat na ostny. Dále ještě budete moci na stěnu nebo podlahu umístit jakési energetické pole, které urychlí pohyb kuličky, doslova ji "vystřelí" určeným směrem.

Obtížnost: pro někoho bude až příliš vysoká

U podobných logických her bývá trendem velmi pozvolný rozjezd, kdy se dlouho prokousáváte základními úrovněmi a hra vám pomalu vysvětluje své herní principy. Portal Ball na to jde jinak, vše potřebné se dozvíte v prvních třech úrovních a už ta čtvrtá je dle ohlasů uživatelů pro mnohé nedohratelná. Každá další úroveň je pak zas o něco těžší, takže pokud chcete projít všech 70, bude vám to trvat opravdu dlouho. Obtížnost mnohé dnešní "zhýčkané" hráče může odradit, ale já jsem naopak rád, že i v dnešní době může vzniknout takto obtížná hra, kterou nedohrajete za pár hodin.

U každé z úrovní se ukládá vámi dosažené skóre, s ostatními hráči ho můžete porovnávat díky systému ScoreLoop, který je ve hře implementován.

Hra je zcela zdarma, neváhejte a stahujte

Hra Portal Ball je na Windows Phone Store k dispozici zcela zdarma, což je vzhledem k jejímu rozsahu a náročnosti až neuvěřitelné. Je vyrobena exkluzivně pro Windows Phone a přiznám se, že je to první Windows Phone hra, kterou bych rád viděl i na ostatních platformách. Během hraní jsem se nesetkal ani s žádnými reklamními bannery.

Občas se při startu úrovně stane, že hra spadne, na což si v komentářích na Windows Phone Store stěžují někteří uživatelé. Mně osobně se to na testovacím telefonu HTC 7 Pro stalo pouze jednou, takže v tom žádný zásadnější problém nevidím, možná se tak děje na nějakých slabších modelech telefonů s menší pamětí.

Stáhnout Portal Ball zdarma z Windows Phone Store

Závěr

Portal Ball je vynikající hrou pro telefony s Windows Phone, je to jedna z těch nejlepších logických her, které si na tomto systému můžete zahrát. Inspirace legendární hrou od společnosti Valve se nezapře, autoři ji však skvěle dokázali převést do dvourozměrného prostředí.

Hodnocení: 10/10

Klady
  • Hra je zdarma
  • Nápaditá inspirace legendární hrou Portal od Valve
  • Obsahuje 70 složitých úrovní
Zápory
  • Pro někoho až moc obtížné
  • Je pouze pro platormu Windows Phone
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze