Pomocí aplikace OnePlus Gestures můžete i svůj telefon ovládat gesty

1
Pomocí aplikace OnePlus Gestures můžete i svůj telefon ovládat gesty
  • Aplikace vám přinese až 8 plně nastavitelných gest
  • Upravit můžete nejen funkce gest, ale také třeba haptickou odezvu či velikost plochy, která bude gesta detekovat
  • Problémy mohou mít ovšem majitelé telefonů se softwarovými tlačítky, kteří si musí vypnout navigační lištu, aby dávala gesta smysl

Gesta namísto navigačních tlačítek v poslední době hýbou mobilním světem, vždyť i Google na ně do budoucna vsází, tak proč si je nevyzkoušet už nyní i na vašem telefonu díky aplikaci OnePlus Gestures? Prostředí samotné aplikace vám přitom může být povědomé. Jde totiž o aplikaci od stejného vývojáře, který nám přinesl Pie Controls, kterému jsme se věnovali nedávno. OnePlus Gestures je jeho nejnovější počin a funguje naštěstí úplně stejně dobře jako předchozí aplikace. A uživatelské rozhraní je na chlup stejné, jen tu máme méně možností.

OnePlus Gestures – Android aplikace týdne

Po zapnutí aplikace a udělení oprávnění lze upravit velikost plochy, která bude gesta registrovat. Můžete si onu plochu poté i permanentně zviditelnit, abyste ji vždy našli, a upravit můžete i její barvu. To by bylo to nejzákladnější nastavení, až poté se dostáváme k zajímavějším částem. Kupříkladu si můžete nastavit odezvu pro všechna gesta.

Zvolíte si, jak daleko musíte pro daná gesta swipenout, jak dlouho je nutné prst podržet na obrazovce či si pohrát s haptickou odezvou. Pro mnohé bude ovšem nejdůležitější nastavení jednotlivých gest a co mají dělat. V základu jsou tu gesta ve stylu OnePlus, takže swipenutí z prostředka pro přechod na domovskou obrazovku, swipenutí a kratší podržení pro multitasking a swipenutí nahoru z levé nebo pravé strany spodní hrany obrazovky vás vrátí o krok zpět.

OnePlus Gestures - Gesture Control

Sami si však můžete říct, jaké gesto bude co dělat, a přidat můžete i další čtyři, což nám dává celkem osm nastavitelných gest. S ovládáním vašeho Androidu si tu tedy můžete opravdu vyhrát, navíc vše funguje jak má, ale přeci jen tu jsou dva problémy.

Tím menším je fakt, že aplikace stojí 40 korun, takže si jí nemůžete jen tak vyzkoušet. Větším zádrhelem je pak implementace gest na vašem telefonu. Pokud máte senzorová či hardwarová ovládací tlačítka, prostě jen zapnete appku a můžete ovládání provádět gesty. Pokud ale máte telefon se softwarovými tlačítky, máte problém. Aplikace bude i tak fungovat, ale tlačítka vám budou stále překážet na obrazovce a nezmizí, takže to není moc praktické.

OnePlus Gestures - Gesture Control

To lze samozřejmě napravit, pokud máte v systému funkci schování navigační lišty, ale to nemá každý. Ještě lepší by bylo nainstalování nějakého „immersive módu“, který tlačítka schová, ale pro jeho zapnutí si musíte často pohrávat s příkazovým řádkem v počítači. Není to nijak zvlášť těžký zákrok a nepotřebujete ani svůj telefon rootnout, ale stejně je to něco navíc, co lákavost aplikace zabíjí.

Pokud se ale nebojíte a chcete „immersive mód“ zapnout, stačí si stáhnout třeba aplikaci SystemUI Tuner, Nougat/Oreo Quick Settings nebo dokonce i aplikaci Immersive Mode Manager přímo od Manuela Wraga, který ovšem stojí dalších 30 korun. Zbylé dvě jsou ovšem zdarma. Stačí si je přitom jen nainstalovat, najít si funkci „immersive mód“ a každá aplikace vás už navede, co máte dělat.

Nougat / Oreo Quick Settings

Většinou vám aplikace vyhodí řádky kódu, které budete muset napsat do příkazového řádku v počítači s připojeným telefonem, nebo vás může odkázat na stažení vlastního softwaru pro počítač. Wrage už nyní pracuje na funkci, která navigační lištu schová. Najdete ji přímo v aplikaci OnePlus Gestures, ale prozatím je jen v experimentální fázi a nejde nijak aktivovat.

Stáhnout OnePlus Gestures - Gesture Control

Google Play

Partnerem seriálu Android aplikace týdne je ASUS.

ASUS ZenFone 4 Logo