Microsoft oznámil konec Android aplikací ve Windows 11

1
Microsoft oznámil konec Android aplikací ve Windows 11
Fotografie: Microsoft
  • Definitivní konec přijde 5. března 2025
  • Zatím můžete již nainstalované Android aplikace pro Windows 11 používat, nejde však instalovat nové

Server fonearena.com upozornil na to, že se společnost Microsoft rozhodla ukončit podporu pro Windows Subsystem for Android (WSA), jak oznámila na learn.microsoft.com. Co to ale v praxi znamená? Uživatelé Windows 11, jež měli možnost oficiálně využívat aplikace pro Android přímo v počítačích s Windows 11, budou mít již brzy smůlu.


Konec podpory WSA v roce 2025

Tato funkce sice umožňuje využívat aplikace pro Android ve Windows 11, ovšem je propojená s Amazon Appstore. Dostupná je od uvedení Windows 11 v roce 2021, přičemž její definitivní konec se datuje k 5. březnu 2025, jak se lze též dočíst v oficiálním oznámení od Amazonu.

Od včerejška sice vývojáři nemohou odesílat nové aplikace určené pro Windows 11, ale aspoň mohou i nadále pokračovat v aktualizacích stávajících aplikací, dokud nebude podpora Amazon Appstore pro Windows 11 zcela ukončena, což se stane 5. března 2025. Stejně tak uživatelé Android aplikací z Amazon Appstore stále budou mít přístup k již nainstalovaným aplikacím i po datu ukončení podpory. Jen už nebudou moci instalovat aplikace nové. Microsoft také upozorňuje, že uživatelé Windows 11 již nebudou moci najít obchod Amazon Appstore nebo související aplikace prostřednictvím funkce vyhledávání v obchodě Microsoft Store.