Podle finského ministra financí zradil Microsoft Finsko

39

Poté, co Microsoft minulý týden oznámil největší propouštění ve své historii, při kterém přijde o zaměstnání přibližně 18 000 zaměstnanců, se zvedla silná vlna negativních reakcí. Obzvláště silnou nevoli to způsobilo ve Finsku, kde by mělo být propuštěno zhruba 1 000 finských zaměstnanců, které Microsoft zdědil po koupi Nokie.

Pro Finy je Nokia nejen rodinným stříbrem, ale i jedním z největších zaměstnavatelů, a není proto divu, že prohlášení Microsoftu rozzuřilo i finského ministra financí Anttiho Rinna, který otevřeně prohlásil, že „obr zradil Finsko“. Rinne se domnívá, že Microsoft neplní sliby, ke kterým se zavázal, když byl plánovaný obchod ohlášen.

Tisková konference Nokia

Z jeho slov zejména vyplývá, že Microsoft slíbil nepropouštět žádné zaměstnance, které převzal, tak brzy po dokončení obchodu. „Je to samozřejmě obchod Nokie a Microsoftu. Ale když byla uzavřena dohoda, Microsoft oznámil svůj závazek Finsku a finskému know-how. Nyní se zdá, že jeho všechny části nebyly splněny, “ citoval ministra finský ekonomický list Kauppalehti. Podle Rinna by měla společnost pomoct zaměstnancům, kterých se chce zbavit, najít nové zaměstnání. Antti Rinne také uvedl, že se osobně ujal řízení projektu slibovaného centra Microsoftu, které by mělo vyrůst ve Finsku. „Slíbili to,“ řekl.

TIP: Lehce nostalgické vzpomínání na Nokii

Podle vyjádření nového generálního ředitele Microsoftu Satya Nadelly a šéfa mobilní divize Microsoftu Stephena Elopa čekají Nokii pod křídly Redmondského giganta zásadní změny. Kromě masivního propouštění se firma hodlá zbavit nejen smartphonů s Androidem, ale i přestat vyrábět hloupé telefony Nokia Series 40 a Nokia Asha, které v současnosti tvoří její největší objemy prodejů. Do budoucna chce plné síly soustředit na vývoj smartphonů s Windows Phone, i když i zde se ruší a podle řady zdrojů se nedočkáme nového supertelefonu Microsoft McLaren, který měl nabídnout nekompromisní výkon a technologii 3D touch pro 3D ovládání.

Zdroje: kauppalehti.fi, wpcentral.com, phonearena.com

Diskuze ke článku
satai
Slibem nezarmoutis...
n7610
Co naděláte nějak se začít musí . A jak to vypadá s projektem Jola už jsem dlouho nic neviděl od bývalých zaměstnanců ?
ministr je blb
A co čekali? Je to obchod a firmy prostě vždy dělají co je dobré, pro obchod, ne pro zaměstnance.
Umělé vytváření pracovních míst a udržování nepotřebných míst zvládá státní správa, ta česká obzvláště.
Tedy, ač MS a jeho kroky s Nokií moc nechápu, tak tento je jeden z mála logických.
Ono to totiž není jen o MS, ale i o Nokii, Nokia si mohla při prodeji dát do smlouvy, že její zaměstnance po dobu 5 let MS nepropustí. Takže v tomto případě to není jen zlý MS, ale i zlá Nokia...
gior
Nedělal bych ukvapené závěry. 1000 lidí z kolosu, jakým Nokia je. Kolik lidí propustil BenQ po odkoupení divize Siemensu? Jsem si jistý, že nějaké hlavy padly. Německý trh se z toho ale evidentně nepoložil.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze