Podívejte se na nový multitasking v iOS 9 na iPadu Air 2 (video)

Apple na letošním WWDC v San Franciscu představil nový iOS 9, který v redakci již několik týdnů zkoušíme v betaverzi. Na iPady přinese update, až bude na podzim uvolněn veřejně, menší revoluci. Konečně bude možné pracovat s více aplikacemi najednou, a to rovnou třemi různými způsoby. Jak to funguje a vypadá? Předvedeme vám to na iPadu Air 2.

iOS 9 na iPadu Air 2: multitasking – videopohled

Trh s tablety Apple odstartoval před více než pěti lety a stále se drží na pozici jedničky, co se prodejnosti týče, i když konkurence nezaostává. S postupem času Apple své iPady vylepšil po hardwarové stránce, ale i po té softwarové. Portfolio se rozšířilo na několik iPadů, tak aby si zákazník mohl vybrat od velikosti tabletu až po Wi-Fi/LTE konektivitu. Software zůstával ovšem stále stejný. iPad, jak ho prezentuje Apple několik let, je spíše multimediální, chcete-li konzumní zařízení. Nabízejí se pro něj statisíce aplikací, ovšem Apple ho nikdy neprezentoval jako primárně pracovní nástroj. To se letos mění. Chystané novinky v iOS 9 pro iPady je mohou přiblížit k náročnějším uživatelům, kteří by iPadem mohli nahradit dosavadní notebooky.

Apple iPad Air 2

TIP: iOS 9: první dojmy z nového systému

Dvě aplikace vedle sebe? U Applu nemyslitelné

Konečně se dočkáváme nejvíce opěvované funkce, a to je multitasking aplikací. Doposud bylo možné mít na jedné obrazovce pouze jednu aplikaci. Když jste chtěli přejít na druhou, museli jste použít dvojklik na home button, zobrazily se vám všechny naposledy spuštěné aplikace a z nich jste si jednu vybrali. Nebo jste přecházeli čtyřprstým gestem z jedné aplikace na druhou. Ovšem takový uživatelský zážitek lidem na iPadech vadil a nepovažovali to za šťastné řešení. Apple s iOS 9 vyslyšel přání nás všech a přišel s multitaskingem, který není ničím originální, ovšem funguje a uživatelé z něj budou nadšení.

Apple iOS 9 Beta

Předně musíme zmínit, že jde o trojí multitasking. Ten nejjednodušší vyvoláte tahem z pravé strany displeje do středu. V tu chvíli vám vyjede výběr aplikací, z kterého si jedním kliknutím vyberete tu, co hledáte a okamžitě s ní pracujete. Dosavadní aplikace zšedne a bude neaktivní. Apple této funkci říká Slide Over a slouží především k rychlé interakci na iMessage, Messenger či zaznamenání poznámky nebo události v kalendáři. Poté švihnutím palce doprava aplikaci zasunete a pracujete na právě otevřené.

Na plnohodnotný multitasking dvou aplikací musíte gesto dokončit ještě více do středu, tím se aplikace ukotví a vy v tu chvíli můžete plnohodnotně pracovat ve dvou oknech na dvou aplikacích zároveň. Tato nová funkce vám neuvěřitelně zefektivní a usnadní produktivitu práce. Bohužel má to jedno omezení. Split View jak zní oficiální název, bude dostupný pouze na nejvýkonnějším iPadu Air 2. Ostatní iPady se musí spokojit jen se Slide Over. Důvod proč to tak Apple omezil, se veřejnost nedozví. Existují však domněnky, že by to měla být motivace pro uživatele pořídit novější a silnější iPad či si Apple chystá podhoubí pro iPad Pro, který by mohl nabídnout větší až 12" displej a stylus. Na iPadu Air 2 by si tak Apple mohl zkusit více souběžných aplikací najednou a připravit uživatele na nový zážitek. Pravý důvod může být, ale ten že iPad Air 2 jako jediný z rodiny iPadů disponuje 2 GB RAM, což může hrát roli v bezproblémovém chodu dvou aplikací zároveň.

Co ale naopak bude fungovat v celém portfoliu iPadů je Picture in Picture, neboli obraz v obraze. Video hovory přes facetime budete moci pomocí jednoho tlačítka zmenšit do malého okna, které je fluidní a přizpůsobíte si ho dle sebe. To samé bude fungovat u filmů, video podcastů atp. Nyní tato funkce dobře funguje s aplikací Videa nebo v Safari.

Touchpad místo klávesnice

Velice zajímavou novinku dostala klávesnice. Ta se dokáže proměnit v touchpad položením dvou prstů vně klávesnice. Poté si velice intuitivně přesouváte kurzorem v textu, označujete si ho, volíte si formátování nebo mažete celé věty či odstavce. Už i samotná klávesnice doznala změn. Přibyly rychlé volby pro kopírování a vkládání textu a u nových poznámek, které si popíšeme dále v článku, se objevilo tlačítko pro vytváření checklistů a symbol pro kreslení a psaní vašich myšlenek. Pokud si k iPadu připojíte Bluetooth klávesnici, tak oceníte nové klávesové zkratky a přepínání aplikací stejně jako na OSX.

Odkaz na Microsoft OneNote

Ačkoliv není pro Apple v posledních letech typické, aby dramaticky měnil rozhraní svých systémových aplikací, letos se uživatelé dočkají vylepšených poznámek. Do iOS 8 se aplikace moc neproměňovala, pomineme-li odstranění skeuomorfního vzhledu, které Apple vyznával za éry Steva Jobse. Poznámky jako takové nikdy nebyly mezi uživateli plošně používané. Alternativ v App Store bylo natolik, že si každý našel tu svou a ta mu nabídla to stejné, ale v přívětivějším designu nebo s více funkcemi. Krásný příklad skvěle udělané aplikace na poznámky je Microsoft OneNote, který je zdarma ke stažení a nabízí mnohem více možností. Nové poznámky od Applu si toto uvědomují a přidávají funkce, které nejsou ničím výjimečné až na samotnou integraci do systému, na kterou jablečná společnost hodně cílí. Nově se dají sdílet odkazy ze Safari nebo Map přímo do poznámek, jdou vkládat fotky, vytvářet již zmiňované checklisty nebo si vytvořit vlastní poznámku pomocí prstu či si dopomoci stylusem.

Diskuze ke článku
Kryštof
Dobrý den, chci se zeptat na to, že ve videu zaznělo to, že pro starší iPady májí být dostupné ostatní způsoby multitaskingu. Mám iPad 4 a první veřejnou betu iOS 9 a nejde mi ani Picture in picture. Tak jestli to přidají časem nebo to pro můj iPad vůbec nebude.
Děkuji.
tuc
Si děláte prdel, že tohle předražený shnilý jabko umí az teď!?
098p
O nekolik let po samsungu a je z toho velka udalost... zaslepenost uzivatelu apple nezná mezí

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze