OS X Yosemite: více flat, více Apple (uživatelské zkušenosti)

13

Uživatelé po celém světě již dlouhou dobu spekulovali o sjednocení stolního OS X s mobilním iOS, představením aktualizace Yosemite se staly tyto představy realitou. OS X Yosemite však nabídne kromě přepracovaného designu také nové funkce, které dělají systém dospělejším. V dnešních zkušenostech se kromě novinek zaměříme také na celkovou funkčnost předprodukčního systému.

Nepřehlédněte:

Úvod

Apple představil aktualizaci Mac OS X 10.10 Yosemite již na začátku června, od té doby byla k dispozici verze pro vývojáře, přičemž beta verze operačního systému pro širší veřejnost byla uvolněna teprve před pár dny. My jsme tuto aktualizaci operačního systému OS X používali (jako primární systém) už od doby verze pro vývojáře, v dnešních podrobných uživatelských zkušenostech se tak můžeme směle zaměřit nejenom na nový vzhled a funkce, zhodnotíme si ale také celkovou funkčnost předprodukčního systému včetně zhodnocení opravných aktualizací, které v průběhu testování dorazily.

Apple OS X 10.10 Yosemite
Apple OS X Yosemite

Již na začátku můžeme prozradit, že každá opravná aktualizaci ze strany Apple posunula verzi pro vývojáře o kus dále a z počátku neodladěného „cosi“ je rázem téměř připravený systém. Apple se ale neunáhluje a konečnou verzi vypustí až na podzim, kdy bude podle našeho soudu odladění systému téměř 100%. A to vše za pomoci nejenom vývojářů, ale nově také za pomoci běžných uživatelů, tedy již zmíněných beta-testerů.

Nový design: flat dle předlohy

Ještě než jsme po samotné instalaci vývojářské verze OS X Yosemite zjistili, co funguje, respektive nefunguje, stali jsme se „obětmi“ designové předělávky. Vzhled prostředí zkrátka prošel kompletní restrukturalizací a flatový podtext je zkrátka nepopiratelný. Začneme u ikon. Ty jsou nově více jednolité a jakékoliv 3D vyobrazení jsou dávnou minulostí. Nově tu jsou barevně pestré ikony ve 2D vyvedení, které uživatelům mobilních iOS 7 rozhodně nebudou cizí. Stejně jako různá překryvná okna, rozmazané pozadí, jednoduchý, přesto ale velmi přehledný font a v neposlední řadě také „smysl pro minimalističnost“ a intuitivní prostředí.

Yosemite

Možná nevýhoda tohoto kroku je poměrně nasnadě. Uživatelé, kteří si nezvykli na flat v podání iOS 7 si budou jen velmi těžko na nové pojetí zvykat. Apple ale sází na jistotu a sjednocení bylo víceméně nevyhnutelné. Flatový vzhled iOS 7 lze totiž považovat za takového předskokana, který měl otestovat reakce široké veřejnosti, OS X Yosemite měl pak už jen být posledním krokem. Designových vychytávek a změn je však samozřejmě mnohem více, například dock aplikací, který slouží pro rychlé spouštění aplikací, opustil stínování a 3D efekty. K tomu se pojí již zmíněné dosazení jednolitějších ikon.

Yosemite
Yosemite

Prostředí subjektivně působí trochu stroze, přesto přehledně a rozhodně i zábavně. Hodnotit změnu z pozice jednotlivce je však nesmírně obtížné. Za dobu používání jsem se se změnou natolik sžil, že současnou situaci považuji za to „nejlepší možné“ řešení a o návratu na OS X Mavericks jsem ani na chvíli neuvažoval, a to i přesto, že některé dny s vývojářskou verzí OS X Yosemite nebyly zrovna nejjednodušší.

Lišta a tři možnosti zobrazení (neaktivní okno, aktivní okno a aktivace symbolů)

Apple u nové aktualizace znovu ukázal svoji nekompromisní taktiku. Neptá se uživatelů, co chtějí, dosadí to, o čem si myslí, že je pro uživatele to nejlepší. Zní to jako kýč a možná to i kýč je, přesto to funguje. Apple představil budoucnost svého snažení a z čistě subjektivního dojmu hodnotíme designovou předělávku jako velice povedenou, moderní a koncepčně skvěle zapadající. Nikomu však nebudeme vymlouvat názor, že je OS X Yosemite krokem do slepé větve. Přehled nejvýraznějších změn si pro kontrolu uvedeme v následujícím výčtu.

Hlavní designové změny v OS X Yosemite

  • celkové zjednodušení
  • přepracovaná obrazovka pro přihlášení (zbarvení dle plochy)
  • průsvitnost a průhlednost oken
  • zjednodušení funkčních lišt
  • inteligentní ovládací prvky
  • dock aplikací bez stínování
  • dosazení nového fontu písma
  • výraznější a barevnější prostředí
  • možnost přepnutí systému do tmavého režimu

Zhodnocení funkčnosti: aktualizace vítány

Do dnešního dne vypustil Apple celkem 5 opravných aktualizačních balíků, přičemž ten poslední včera. S každou aktualizací systém stále více dospíval, opravovaly se různé bugy systému (padající aplikace, pomalé Safari, neodladěné prostředí) a přibyly i staro-nové aplikace, které v první verzi OS X Yosemite nebyly (kupříkladu Photo Booth). Všechny opravné aktualizace samozřejmě reagovaly také na podměty vývojářů, stejně jako je tomu v této době u verzi pro beta-testery. Co se týče situace po poslední aktualizaci, systém je už téměř připraven. Je skvěle odladěný, na menší problémy narazíme pouze u optimalizace některých aplikací (Chrome a Safari čas od času spadne, atd).

Prozatím poslední aktualizace OS X Yosemite

Doplníme, že všechny aktualizační balíčky měly velikost zhruba 1,2 GB a jejich instalace probíhala standardně pomocí obchodu App Store, který na novou aktualizaci sám upozornil. Všechny aktualizace jsou samozřejmě doporučeny k okamžité instalaci, v této fázi totiž ještě opravují různé bugy a problémy, které by se finální verzi již měly zcela vyhnout.

Nové funkce a doplňky: spoustu milých a malých překvapení

Mac OS X přináší hned několik novinek, kromě změny designu předinstalovaných aplikací přináší nová verze také některé věci navíc. My se v následujícím přehledu podíváme na ty nejzajímavější změny, které se v novém systému odehrály.

Poslední aktualizace přinesla další designové přeměny

Spotlight

Spotlight je pro uživatele Mac OS X něco jako modla, funguje jako přehledný vyhledávač, který však již delší dobu plní mnohem více funkcí. S příchodem aktualizace OS X Yosemite Spotlight opět dospěl a je ještě chytřejší, než tomu bylo dříve. Aktivaci vyhledávače můžete snadno provést pomocí klávesové zkratkyy cmd + mezerník, aktivovat ho však můžete i „klepnutím“ na ikonu lupy v pravém horním rohu obrazovky. V ten okamžik se uprostřed obrazovky obrazí průsvitný vyhledávací panel, do kterého můžete zadávat. Už tento styl zobrazení je novinkou, dříve se Spotlight „krčil“ v pravém horním rohu jako malé vyskakovací okénko.

Spotlight v novém

Spotlight nefunguje pouze v lokálním úložišti, dokáže vyhledávat i informace z internetu, a to za pomoci giganta Bing. Zde ovšem narazíme na problém s češtinou, spolehlivě tato funkce funguje (kde jinde než) v USA a dalších anglicky hovořících zemích. I tak toho ale Spotlight nabídne mnohem více. Hledat můžete mezi soubory, aplikacemi, kontakty, můžete převádět jednotky (teplota, měna), využít ho můžete i jako jednoduchou kalkulačku. Výhodou nového zobrazení je také mnohem větší přehlednost, v levé části okna pro vyhledávání se zobrazí nalezené soubory (aplikace) a v pravé části výsledek, respektive náhled do daného souboru (například u wordových dokumentů se zde zobrazuje náhled stránky). Přehledné, chytré a opět velice intuitivní.

Už při prezentaci nového Spotlightu se mu začalo přezdívat „Siri, která nemluví“. Ano, Spotlight je nově mnohem chytřejší a poradí si s mnohem více požadavky, než je pouhé vyhledávání souboru v počítači. I tímto krokem se tedy Yosemite více přiblížilo mobilním iOS.

Notifikační centrum

Ani notifikační centrum v OS X Yosemite vás nenechá na pochybách, že zde se inspirovalo u iOS 8. Ale začneme pěkně popořadě. Notifikační centrum vyvoláte posunutím dvou prstů z pravé části touchpadu doleva, případně můžete využít ikonu v pravé horní části obrazovky, hned vedle ikony Spotlightu. Příjemnou vlastností je, že notifikační centrum se vysouvá do obrazovky, respektive ji nijak neposouvá do strany, což by mělo za následek „znehodnocení“ levé části plochy. V záložce Dnes nalezneme kromě aktuálního času a data také krátkou předpověď počasí v psané podobě, vzhledem k současné betě je zatím problém s překladem.

Notifikační centrum se inspirovalo u iOS

Kromě toho si však můžete na kartu dnes připnout také widgety, které se dříve nacházely na samostatné ploše (jsou zde stále, notifikační centrum však uspíší jejich migraci). Připnout si můžete prozatím kalkulačku, kartu se sociálními sítěmi, akcie nebo widget pro světový čas. Samostatný widget pro zobrazení počasí může ukazovat informace hned z několika měst, podle aktuální polohy vždy primární město automaticky přehodnotí. V hlavní kartě nechybí ani informace o naplánovaných schůzkách z kalendáře.

Další kartou jsou Oznámení, zde se klasicky zobrazují například nepřečtené konverzace z aplikace Zprávy, případně oznámení z různých dalších aplikací. Notifikační centrum tak není pro uživatele iOS žádným velkým překvapením, funguje skvěle a vše je opět velice intuitivní.

Safari

Změnou prošly také aplikace Safari a iTunes. Zatímco iTunes se do jisté míry pouze „převléklo do flat designu“, Safari si podrobnější popis zaslouží. Kdybychom měli říci dvě slova, které novou verzi vystihují, řekneme jednoduchost a přehlednost. Do pole pro zadání webové stránky se nově schoval přístup k nejčastěji navštěvovaným webům, těch může být 6, 12 nebo dokonce až 18. Jedním kliknutím se tak můžete přesměrovat na váš oblíbený portál bez nutnosti hledat cokoli v záložkách. Zadávací pole funguje i jako vyhledávač, tedy podobně jako například Chrome od Googlu. To sice není novinkou, vybrat si však můžete defaultní vyhledávač (Google, Bing, DuckDuckGo). V tomto ohledu funguje vše spolehlivě.

Safari

Skvělou zprávou je také citelné zvýšení rychlosti, a to se stále bavíme o beta verzi. Apple se už při představení chlubil vysokou rychlostí zpracování Javascriptu a dalších technologií, zároveň je oproti předchozí verzi mnohem úspornější. Nové Safari je tak opravdu nové. Celý prohlížeč vypadá přehledně, čistě a funguje přesně tak, jak má.

Safari

iCloud je všude, Mail je chytrý

iCloud nemusíme majitelům jablečných přístrojů nijak zvláště představovat, v nové verzi je však ještě silnější, než tomu bylo dříve. Všechna zařízení s propojeným iCloud účtem mohou snadno sdílet soubory s počítačem pomocí iCloud Drive, který se v počítači zobrazí jako další disk. Jde o klasického FTP klienta, vše tedy funguje bez jakéhokoliv problému. Díky iCloud však můžete odesílat také velké přílohy. Zde na řadu přichází aplikace Mail, která nově dovolí odeslat přílohy až o velikosti 5 GB, a to právě pomocí „přednahrání“ souboru na iCloud.

Mail a iCloud

Aplikace Mail však nabídne i další novinky, například editaci obrázku ještě před odesláním, přidání různých náčrtů nebo například podpisu. A právě u přidání podpisu se na okamžik zastavíme. Je jedno, jestli máte otevřený .jpg obrázek, PDF anebo již zmíněnou přílohu v aplikaci Mail, při rozbalení nástrojů můžete snadno přidat podpis, a to za pomocí fotoaparátu nebo touchpadu. Celá plocha touchpadu se v tento okamžik změní v „dotykovou ohradu“, na které píšete stejně jako trackpadu.

Zprávy a propojení s iPhone

Také aplikace Zprávy doznala vylepšení. Nově bude seskupovat nejenom iMessage a zprávy z doplňkových chatů (jako například GTalk, Facebook, atd.), ale také SMS z připojeného iPhone. Stačí, aby byl iPhone a MacBook v jedné síti, na SMS zprávy pak můžete snadno reagovat pomocí počítače. K tomu se váže celkové propojení s iPhony. Kromě SMS zpráv totiž můžete sdílet také hovory. Ano, v případě, že je iPhone a Mac v jedné sítí, příchozí hovor na váš iPhone se zobrazí i na počítači, kterým můžete hovor přijmout a pomocí mikrofonu také uskutečnit.

Zprávy zastřešují iMessage, SMS a chat

Spojení iPhonu a Mac OS X Yosemite bylo hlavní náplní prezentace při jeho představení, proto není s podivem, že Apple šel dál. Z aplikace Kontakty v Mac OS X Yosemite můžete hovor prostřednictvím iPhonu rovnou uskutečnit, stačí vedle zobrazeného detailu klepnout na ikonu telefonu. Opět stačí, aby byl iPhone a Mac v jedné síti (samozřejmě je nutná i přítomnost iOS 8 na propojeném iPhonu).

Střípky a smutky

Jak jsme již několikrát zmínili, OS X Yosemite je stále ve verzi beta, s tím se také pojí pár „smutků“. Některé aplikace zkrátka nefungují. Tento problém může přetrvávat po celou dobu, nebo po nainstalování určité aktualizace. Například desktopová verze aplikace Viber fungovala po celou dobu používání, s předposlední aktualizací však přestala fungovat nadobro. Aplikace se zobrazí jako nepodporovaná a systém ji nedovolí spustit.

Nefunguje vám aplikace? Existuje způsob, jak ji spustit

Takových aplikací je samozřejmě mnohem více, existuje však možnost, jak aplikaci přeci jen spustit. Stačí najet do složky nainstalovaných aplikací, klepnout na ni pravým tlačítkem, zvolit možnost „Zobrazit obsah balíčku“ –> Contents –> MacOS a spustit aplikaci z příkazového řádku (stejný název, jako název aplikace). Po chvilce se spustí aplikace Terminál a zároveň i zdánlivě nepodporovaná aplikace. Tento způsob nefunguje vždy, například ale u již zmíněného Viberu funguje tento postup spolehlivě. Dodáme jen, že při ukončení aplikace Terminál se automaticky ukončí i takto spuštěná aplikace, kterou opětovně spustíte zase pouze pomocí Terminálu.

Nepodporované aplikace samozřejmě nejsou jediným problémem, čas od času narazíte na pády aplikací, a to ne zrovna ve vhodné chvíle. Mezi aplikace, které mají ve zvyku „padat“ můžeme zařadit internetové prohlížeče Chrome a Safari, čas od času se zdráhá také aplikace Zprávy, která buď sama spadne nebo odmítne aktualizovat stav na „Dostupný“. Někdy je nutný restart celého systému, jindy postačí restart aplikace (vypnout a znovu zapnout).

Na okamžik se ještě vrátíme k tmavému režimu, který lze v nastavení aktivovat. I ten totiž bude potřeba doladit, v případě, že máte ve vrchní liště ikony externě doinstalovaných aplikací, které nemají ekvivalent v barvě, se zkrátka ve tmavých odstínech „ztrácí“.

Závěr: těšíme se na podzim

Novinek je tolik, že si zaslouží mnohem větší pozornost a důslednost, dnešním článkem jsme vám však chtěli přiblížit dojmy z beta verze OS X Yosemite a upozornit na nejzásadnější změny. Na právoplatnou recenzi se můžete těšit v okamžiku uvolnění verze pro širokou veřejnost. A jak naše dojmy zhodnotit? OS X Yosemite dospívá s každou aktualizací a už teď se dá bez větších problémů používat jako primární, chyby tu ale samozřejmě jsou. Například nekompatibilita různých aplikací, jejich pády nebo místy špatné počeštění.

Yosemite
OS X Yosemite

Celkově však OS X Yosemite hodnotíme velice kladně, přepracovaný design sice nemusí vyhovovat každému, celkové zjednodušení však při práci s počítačem působí mnohem příjemněji, než různé stínování a rušivé 3D efekty. Flat design tak rozhodně není na škodu a my tento krok Applu, vlastně aktualizaci celkově, hodnotíme kladně.

Diskuze ke článku
Tom
Natočíte na OS X Yosemite nějaký rychlý videopohled?? :)
Zdeněk
Za mě určitě super, jen jsem zvědav jestli bude update zdarma nebo to bude něco stát. :)
Tom_82
Půjde ta "Jozefína" nainstalovat na běžné PC, nebo stále pouze na Mac?
Karlik
Zatim pora dodolovam pokuseni si Yosemite nainstalovat a to hlavne kvuli padajicimu Safari a pry mensi vydrzi, ktera je pro me na ntb stezejni.

Tesim se na hrozne moc veci (hlavne asi na propojeni s iPhone - to je proste killer fce), ale na co si nemuzu zvyknout je Dock..ten osklivy dock ;((((

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze