Odpolední siesta na dálnici? Díky Toyotě už v roce 2020

Průkopník hybridních systému u automobilů, japonská Toyota, představuje svůj bezpilotní systém s názvem Highway Teammate. Ten je schopný samostatné jízdy po dálnici. V nabídce se má objevit v roce 2020.

Vypadá to, že s představováním a ukazováním chytrých a autonomních systému se roztrhl pytel. Nyní svůj systém ukazuje Toyota. Automobilka systém nazývá Highway Teammate. Již z názvu je patrné, že systém se bude starat o autonomní jízdu po dálnici. Start v sériových vozech je plánován na rok 2020.

TIP: Volvo XC90 dostane autonomní řízení. Už za dva roky

Konkurence, například automobilka Audi, plánuje své systémy do sériové výroby nasadit již dříve. Po technologické stránce zde žádný problém není, ale je otázka, jak se společnosti poperou s právní stránkou. I to je jeden z důvodů, proč Toyota mluví o roce 2020.

Momentálně je tento systém testován na tokijské Shuto Expressway v modelu Lexus GS. Automobil je naprogramován tak, že zvládá jízdu v pruhu, umí se přizpůsobit situaci před sebou, změnit pruh a dokonce opustit dálnici odbočovacím pruhem. Mozkem celého systému jsou data z kamer, která ovládají plyn, brzdy a volant. Celý systém se snaží předvídat a měl by umět včas zastavit, pokud by hrozilo nebezpečí havárie.

Zdroje: caradvice.com, auto.cz

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze