NVIDIA žaluje Samsung a Qualcomm za porušování patentů

7

Americký výrobce grafických procesorů NVIDIA zažaloval v páru žalob Samsung a Qualcomm. Tvrdí, že v řadě svých výrobků porušují hned sedm různých patentů GPU. Kromě náhrady nespecifikované škody požaduje od Komise pro mezinárodní obchod uvalit zákaz dovozu produktů Samsungu vyrobených v Jižní Koreji, Vietnamu a Číně.

Údajné porušování patentů se podle NVIDIE týká technologií programovatelných Shawů, unifikovaných shaderů a mnohovláknových paralelních výpočtů. V případě Qualcomm konkrétně hovoří o čipsetech Snapdragon S4, 400, 600, 800, 801 a 805 s grafikami Adreno. U Samsungu se pak jedná o čipsety Samsung Exynos, které nicméně používají grafické čipy ARM Mali a PowerVR, které však Samsung sám nevyrábí, ale licencuje si je.

Nvidia logo

Mezi dotčenými výrobky jsou přitom smartphony Galaxy S4, Galaxy S5, Galaxy Note Edge, Galaxy Note 3, Galaxy Note 4 a tablety Galaxy Tab 2, Galaxy Tab S a Galaxy Note Pro.

Smartphony Samsungu, které chce NVIDIA zakázat
„NVIDIA, jako světový lídr ve visual computingu, vynalezla technologie, které jsou životně nezbytné pro mobilní výpočty. Máme nejbohatší portfolio intelektuálního vlastnictví počítačové grafiky se sedmi tisíci schválenými či podanými patenty, které vytvořili nejlepší grafičtí inženýři v průmyslu, a za kterými stojí více než 9 miliard dolarů ve výzkumu a vývoji. Naše patentované GPU poskytují mobilním zařízením značnou hodnotu. Společnosti Samsung a Qualcomm se je rozhodly používat ve svých výrobcích bez licence od nás. Žádáme soud, aby ověřil porušení patentů NVIDIE týkajících se GPU ve všech grafických architekturách používaných v mobilních zařízeních Samsungu a stanovil jejich licenční hodnotu,“ zdůvodnil podání žaloby Jen-Hsun Huang, zakladatel a výkonný šéf NVIDIE.

TIP: NVIDIA chystá 64bitovou variantu procesoru Tegra K1

Důvodem, proč NVIDIA útočí právě na Samsung, i když dotčené čipsety používají i další výrobci, jako jsou Nokia, LG, Sony, HTC, je pravděpodobně v tom, že Samsung je z nich jednoznačně největší rybou.

Zdroje: nvidianews.nvidia.com, techpowerup.com, arstechnica.com

Diskuze ke článku
Tomáš Seidl
Tomáš Seidl
Tak todle bude ještě zajímavé.
omg
Nvidia ne ma peniaze -Hajzel :P
stepo
Přesně tak..jsou pěkně výčuraní. Protože pokud chtějí žalovat Qualcomm a jejich grafiku a mobily od samsungu..měli by žalovat vsechny..protože všichni je používají. Ale jdou jen po největších rybach. Chtějí prostě co nejvíc peněz no. Maji vztek že i přes jejich vychvalovani jak je jejich gpu dobre o ne nikdo nema zajem.
iOSHater/AndroidHater
Podle mě je ta žaloba v pořádku. Pravděpodobně se tu bude jednat o opravdové technologie, za kterými stojí nákladný výzkum. Ne obvyklý spor o to, že někdo okopíroval tvar v podobě obdélníku se zakulacenými rohy nebo obecný způsob ovládání dotykového telefonu prstem...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze