NVIDIA X1: nový mobilní superčip bude pohánět nejen auta

16

NVIDIA na veletrhu CES v Las Vegas představila svůj nejnovější mobilní superčip NVIDIA Tegra X1 s architekturou Maxwell, který je ještě výkonnější než Tegra K1. Má výkon až 1 teraFLOP a spotřebu jen 10 Wattů. NVIDIA jej nasadí nejen do spotřební elektroniky, ale využijí jej také automobilky pro pohon svých palubních systémů.

Nejvýkonnější mobilní čipset na světě

NVIDIA se nespokojila se supervýkonnou Tegrou K1, která pohání třeba NVIDIA Shield Tablet nebo tablet Xiaomi MiPad, a představila dosud nejvýkonnější mobilní čipset s názvem Tegra X1 s nejnovější architekturou Maxwell. Má 8 výpočetních CPU jader a neuvěřitelných 256 grafických jader. Samozřejmostí je 64bitová technologie. Výkon procesoru je až rovný 1 teraFLOPS. Pro představu, jak technologie rychle postupuje zmiňme, že stejný výkon měl v roce 2000 nejvýkonnější sálový superpočítač ASCI RED s odběrem milionu Wattů. NVIDIA Tegra X1 se spokojí pouze s 10 Watty a přitom dokáže rozběhnout stejné Unreal Engine demo, kterým se prezentoval před rokem XBox One s odběrem 100 Wattů.

NVIDIA Tegra X1

Jen pro srovnání, grafický výkon je více než 1,5× vyšší než u Tegry K1 nebo konkurenčního Apple A8X. Novinka dokáže například plynule přehrát 4K video rychlostí 60 snímků za vteřinu, vše samozřejmě bez potřeby aktivního chlazení. Nový čipset je tedy velmi výkonný a zároveň úsporný.

NVIDIA Tegra X1

Budoucnost je ve výkonných automobilech

Nový čipset hodlá NVIDIA použít v nejnovějších telefonech, tabletech a další elektronice, velkou pozornost však věnuje i automobilům, které jsou po stránce výkonu zatím poměrně pozadu. Na tiskové konferenci v Las Vegas tak představila platformu NVIDIA Drive CX, kterou mohou využít automobilky. Jádrem je opět výkonná Tegra X1, jednotka podporuje až 4 FullHD displeje a celkové rozlišení až 16,6 Mpx. NVIDIA věří, že v autech už v blízké budoucnosti nalezneme řadu velkých displejů, což ostatně můžeme vidět už nyní. Grafika na nich ale bude dokonalejší, rozlišení mnohem vyšší, a k tomu je potřeba výkon, který poskytne právě NVIDIA Drive CX.

NVIDIA DRIVE CX

NVIDIA ale nepředstavila jen hardware, ale ukázala i ekosystém pro automobily pro vytváření pokročilých virtuálních kokpitů. Jmenuje se Drive Studio a automobilky v něm mohou velmi snadno a pokročile namodelovat animované přístrojové desky včetně ovládání kompletních systémů, navigace a všech aspektů auta, které může uživatel nastavit.

NVIDIA DRIVE CX

Autopilot made by NVIDIA

NVIDIA představila také systém DRIVE PX určený pro automobily s autopilotem. Má dokonce dva čipsety Tegra X1, možnost připojit až 12 kamer, z nich dokáže zpracovat obrazy s celkovým rozlišením až 1,3 Gpix za sekundu. To vše proto, aby auto mohlo skutečně autonomně řídit díky kompletnímu snímání okolí. Celkový výkon této platformy je pak ohromujících 2,3 teraFLOPS. NVIDIA ukázala i velmi sofistikovaný systém pro real-time rozpoznávání objektů pro dokonalé vyhodnocení dopravní situace, kterému říká Deep Neural Network. Systém se sám učí a postupně zdokonaluje své poznávání okolí. Například dokáže rozlišit, zda jde o velké, malé nebo sportovní auto a další užitečné aspekty provozu.

NVIDIA DRIVE PX

Jedním z hlavních partnerů, kteří přislíbili používání nejnovějšího systému je AUDI, které už nyní používá čipsety NVIDIA Tegra 3 pro pohon systémů ve svých současných automobilech.

NVIDIA Drive PX
Diskuze ke článku
satai
CPU jadra: big.LITTLE Cortexy, ne Denver.

Predbezny rozbor: http://www.anandtech.com/show/8811/nvidia-tegra-x1-preview
Pavel K.
Spotřeba "jen 10W" To si dělají srandu? Jak to chcou narvat do mobilu? Ostatní SoC mají do 2W a i tak to topí jak pes.
n7610
FLOPS se píše velkými písmeny :-)
n7610
Něco takového rozhodně nepotřebujete v telefonech“, řekl na tiskové konferenci Jen-Hsun Huang, CEO společnosti.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze