NVIDIA Tegra K1 představena: nabídne ohromujících 192 jader

9

Společnost NVIDIA představila na letošním veletrhu CES, který právě probíhá v Las Vegas, novou generaci mobilních čipů pro rok 2014. Nová Tegra K1 se jako první mobilní čip na světě může pochlubit 192 jádry GPU a je postavena na architektuře Kepler, která byla původně určena pro stolní počítače a notebooky.

NVIDIA přitom uvedla svou novou Tegru K1 ve velkém stylu. Chtěla jí přirovnat k něčemu nadpozemskému a tak se zrodil nápad vytvořit obří obrazec v obilí podobný těm, které obvykle ufologové připisují mimozemšťanům. V tomto případě však tvar kruhu, který se minulý týden objevil v lánu ječmene v kalifornském údolí Salinas, odpovídá designu čipu.

Nová Tegra K1 nabízí díky architektuře Kepler grafický výkon srovnatelný s řadou GeForce pro stolní počítače a přináší tak podporu nejnáročnějších herních enginů, jako je Unreal Engine 4, i do mobilního světa. Architektura Kepler, na které je GPU Tegry K1 postaveno, a kterou najdete i v nejrychlejším GPU současnosti NVIDIA GeForce GTX 780 Ti, také podporuje poslední OpenGL 4.4 a Direct X 11.1.

"Během posledních dvou dekád vynalezla NVIDIA GPU a vyvinula víc grafických technologií než kterékoli jiná společnost," řekl Jen-Hsun Huang, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti NVIDIA. "S Tegra K1 přinášíme toto dědictví na mobil. To překlene mezeru pro vývojáře, kteří nyní mohou vyvinout hry a aplikace příští generace, které poběží na jakémkoliv zařízení," dodal.

Nutno ovšem podotknout, že číslo 192 se týká pouze grafických jader, ostatně předchozí Tegra 4 jich měla 72. Počet výpočetních CPU jader je mnohem nižší a nevymyká se konkurenci. Nová Tegra 4 bude k dispozici ve dvou variantách: standardní 32bitová se čtyřmi jádry Cortex-A15 a maximální frekvencí 2,3 GHz a 64bitová se dvěmi jádry Denver, která jsou postavena na architektuře ARMv8, a maximální frekvencí 2,5 GHz.

Očekává se, že první zařízení s 32bitovou variantou Tegry K1 by se mohla objevit na trhu již v první polovině letošního roku. Na zařízení s 64bitovou verzí si však počkáme až do druhé poloviny roku.

Redakce mobilenet.cz na veletrhu CES 2014 v Las Vegas nechybí a naši čtenáři se tak mohou těšit na zpravodajství přímo z místa.

Zdroje: androidcentral.com, engadget.com, fonearena.com

Diskuze ke článku
Tomáš Vrábel
Tomáš Vrábel
K tomuto nieje čo dodať..... hluposť až to bolí...
Pekař
Co znamena graficke jadro?
pedro
To uz by treba slo pomalu vyuzit i jako herni konzoli, ne? Hdmi do telky, nejaky bezdratovy ovladac a huraa :)
Milan Kutaj
Milan Kutaj
To som zvedavý či sa im už konečne podarí prekonať konkurenciu :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze