Nvidia představila Tegru 4i s podporou LTE a referenční telefon

4

Nvidia právě představila nejnovější přírůstek do své rodinky procesorů Tegra. Jmenuje se Tegra 4i a kromě vysokého výkonu nabízí i integraci LTE. Spolu s ní však Nvidia představila také svůj referenční smartphone Phoenix, který nabídne tenké tělo a pětipalcový FullHD displej.

O příchodu Tegry 4i se ví již delší dobu a doposud byla známa pod názvem „Project Grey“. Tegra 4i se chlubí například 60 vlastními grafickými jádry nebo čtyřjádrovým procesorem, který je záložen na novém jádru R4 Cortex-A9 s taktem 2,3 GHz. Počítat můžete i s pátým, úsporným jádrem. Ostatně jak je už u Tegry zvykem. Využití Cortex-A9 dává jasně najevo, že Tegra 4i bude mířit spíše mezi levnější a tedy dostupnější přístroje. High-endová zařízení využijí klasickou Tegru 4 s Cortex-A15. Opomenout nesmíme ani výrobní proces 28nm technologií a již zmíněnou plnou integraci modemu i500 s LTE.

Nvidia Tegra 4i bude také mnohem kompaktnější než konkurenti. Jako nejbližší protivník je považován čipset Qualcomm Snapdragon 800, který je však údajně o polovinu větší než Tegra 4i.

Tegra 4 Tegra 4i
počet jader 4 + 1 4 + 1
architektura ARM Crotex-A15 ARM Cortex-A9 r4
maximální takt 1,9 GHz 2,3 GHz
počet grafický jader 72 60
typ paměti RAM DDR3L & LPDDR3 LPDDR3
velikost RAM 4 GB 2 GB
LTE volitelné integrované
výrobní proces 28 nm 28 nm
rozlišení displeje až 3200 x 2000 pixelů až 1920 x 1200 pixelů
HDMI výstup 4K (UltraHD) 1080p (FullHD)

Kromě samotné Tegry4i však Nvidia představila ještě svůj referenční smartphone Phoenix. Ten je samozřejmě novým procesorem vybaven a bude sloužit primárně jako demonstrující kousek. Vývojáři by jej navíc mohli využít na případné testy. Kromě procesoru Tegra 4i nabídne referenční smartphone také špičkový pětipalcový displej s rozlišením 1920 × 1080 pixelů. Uchvátí rovněž tloušťka telefonu, která činí jen 8 milimetrů. Ze zbylé výbavy zmiňme samozřejmě operační systém Android a 13megapixelový fotoaparát.

Phoenix
Diskuze ke článku
Pavel K.
Hned jak jsem viděl SHIELD a ten jeho pasivní chladič bylo mi jasné že se to do normálních telefonu nedostane...
Jinak celkem zajímavý článek jak dělá nvidia jádra ve photoshopu :D http://diit.cz/clanek/tegra-4-tablety-v-srpnu
Petr
Takže teď se budou výrobci telefonů předhánět, kdo dřív narve do telefonu 4K?
Roman
Nvidia Tegra 4i bude také mnohem kompaktnější než konkurenti. Jako nejbližší protivník je považován čipset Qualcomm Snapdragon 800, který je však údajně o polovinu větší než Tegra 4i.

Co to je za blbost, ved Snapdragon 800 má být momentálně nejvýkonejší SoC od Qualcommu.Možná tak z Tegrou 4...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze