Nvidia bude sama vyrábět zařízení s Tegrou: prodávat je ale nebude

1

Nvidia, americký výrobce čipů, se již dlouho snaží prosadit svůj mobilní SoC Tegra do klíčových odvětví chytrých telefonů a tabletů. Konkurence je ale velmi silná, a tak to Nvidia letos zkusí trochu jinak než doposud.

Nvidia logo

Tegra už není nejlepší

Nvidia je bez debat od začátku svého působení v oblasti výroby SoC řady Tegra pro mobilní zařízení výrobcem, který všem v oblasti výkonu a inovací směr. Ne že by byly SoC řady Tegra tím nejvýkonnějším, co lze na trhu najít, příkladná optimalizace, dobrý výkon a marketingová podpora se postaraly o to, že se Tegra 3 stala jakýmsi etalonem. Konkurence, zejména v čele s Qualcommem a Samsungem se však dokázala vzpamatovat a poslední generace čipsetů od těchto firem jsou výkonnostně přinejmenším porovnatelné.

Největší konkurencí Nvidie jsou v odvětví výroby mobilních čipsetů Samsung a Qualcomm

Tip: Nvidia Tegra 4 je dle benchmarku pomalejší než Apple A6X

Kromě toho, že už Tegra není neotřesitelnou jedničkou, má Nvidia ještě jeden zásadní problém. Počet zařízení, ve kterých Tegry běhají, totiž nelze s Qualcommem, a vlastně také ani Samsungem (Galaxy S III, iPhone a další) porovnávat. Problém je také to, že Nvidia má pouze jediný výkonný čipset, který nemůže dodávat do levných zařízení. Konkurence nabízí několik řad procesorů pro prakticky všechny cenové skupiny. Ta nejlevnější zařízení bezejmenných značek pak opanovali výrobci jako je Rockchip, ST-Ericsson nebo Mediatek. Zapomenout nesmíme ani na Intel, který už se pomalu začíná výrazněji prosazovat se svými mobilními SoC, a taktéž volí prozíravou taktiku výroby několika druhů více či méně výkonných čipů.

Jdeme na to od lesa

Američané si jsou svých problémů dobře vědomi, a podle všeho už našli způsob, jak významněji expandovat. Hned na začátek ale musím upozornit, že nejde o žádné oficiální informace. Jedná se pouze o zprávy známého ruského novináře Eldara Murtazina, redaktora webu mobile-review.com.

Podle Murtazina Nvidia počínaje rokem 2013 začne sama vyrábět kompletní smartphony a tablety. Nemyslete si ale, že se Nvidia bude snažit konkurovat zavedeným výrobcům, kterých je na trhu více než dostatek. Strategie zní tak, že Nvidia pouze vyrobí kompletní přístroj, který pak prodá jinému výrobci. Ten pak bude zařízení prodávat pod svou značkou. Pojmem "jiný výrobce" však nerozumějte Samsung, Sony nebo jiného velkého hráče. Naopak. Nvidia chce expandovat na rozvíjející se trhy a využít pro to chce regionální hráče, kteří doposud prodávali telefony a tablety, které si nechávali velice levně, avšak nekvalitně vyrábět u čínské produkce. Již zmiňovaný redaktor hovoří o ruských firmách Fly a Wexler a indických společnostech Lava (spolupracuje i s Intelem, vzpomínáte?) a Micromax.

O firmě Lava už jsme slyšeli ve spojitosti s telefony pro Intel. Nyní tato firma hodlá spolupracovat i s Nvidí.

Nvidia se bude starat o celé zařízení kompletně od počátečního návrhu až po konečnou výrobu hotového produktu. Díky tomu by tato zařízení měla být relativně dobře odladěna z hlediska spolupráce softwaru s hardwarem, a také kvalita výroby šasi telefonů a tabletů by měla být na dobré úrovni. Zařízení by ale stále neměla být nijak drahá, jelikož Nvidia má velmi dobré styky s různými výrobci jednotlivých komponent, potřebných k výrobě.

Vypadá to, že první zařízení vyrobené Nvidií by se mělo pod výše uváděnými značkami na trhu objevit na přelomu května a června tohoto roku. V první vlně by se mělo jednat o 7-10 palcové tablety. Co přijde dál, bude záležet hlavně na tom, jak si tyto přístroje povedou mezi konkurencí.

Jestli Nvidia dokáže na poli mobilních zařízení získat stejné postavení, jako na trhu s PC, ukáže až čas. Cesta zakázkové OEM výroby by ale nakonec mohla být tím pravým receptem, co myslíte?

Zdroje: unwiredview.com

Diskuze ke článku
Velda
"Konkurence, zejména v čele s Qualcommem a Samsungem se však dokázala vzpamatovat a poslední generace čipsetů od těchto firem jsou výkonnostně přinejmenším porovnatelné."
nVidia nikdy neměla lepší SoC, jak CPU výkonem, GPU výkonem a spotřebou než by měl k dispozici Samsung, Qualcomm, STE, MediaTek, FreeScale, Broadcom, Marvell, TI a další firmy.
Vždy byla horší. Jediný rozdíl byl, že nVidia kolem Tegru udělala marketignovou nálepku. Ale rád se nechám vyvést z omylu a ukažte mi nějakou Tegru, která ve své době byla výkonnější než konkurence. Zejména u Qualcommu mě to zajímá.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze