Nový virtuální operátor Blesk mobil se v ČR představí v úterý

V České republice začne již brzy první fáze revoluce v oblasti telekomunikací. Na tuzemský trh totiž vstoupí nový operátor, který se pokusí rozpoutat cenový boj. Bude se jmenovat Blesk mobil a bude fungovat jako virtuální operátor v síti Telefónica O2. Už v úterý nám na tiskové konference představí své plány. Co můžeme čekat a kdo za novým operátorem stojí?

Blesk mobil
Ochranná známka, kterou si společnost zaregistrovala u českého Úřadu průmyslového vlastnictví

Na začátek si dovolím malé vysvětlení. I když to tak možná pro ty z vás, kteří situaci na českém telekomunikačním rybníčku nesledujete pravidelně, tak vypadá, toto ještě opravdu není vstup čtvrtého operátora, o kterém se v souvislosti s aukcí uvolněných kmitočtů tzv. digitální dividendy tolik mluví již několik měsíců. Jedná se "pouze" o to, že Český telekomunikační úřad konečně na našem trhu povolil expanzi tzv. virtuálních operátorů. Vstup plnohodnotného čtvrtého operátora, který bude fungovat na vlastní fyzické síti, bude záviset až právě na výsledcích aukce. Jediný nový subjekt, který se do aukce přihlásil, je společnost PPF Mobile.

Tip: přečtěte si také článek - Revoluce v telekomunikacích může začít, ČTÚ vyhlásil aukci

Blesk už nejen jako bulvární plátek

Zpět ale k původnímu tématu článku. Že nevíte, co to sousloví virtuální operátor vlastně znamená? Není divu, v České republice totiž doposud tyto služby v této podobě nikdo neposkytoval. V zahraniční je však podobných společností opravdu hodně. Virtuální operátor je společnost, která po dohodě s plnohodnotným operátorem začne využívat jeho síť pro poskytování vlastních služeb. Virtuálové zpravidla nemají tak komplexní služby, jako běžní operátoři. Povětšinou se soustředí pouze na jednotlivé služby, zaměřují se na určitý segment trhu a nabízí zejména znatelně nižší ceny.

Přesně to je i případ prvního virtuálního operátora v České republice. Na svědomí ho má společnost Ringier Axel Springer, která je známá především jako vydavatelství. Pokud vám přijde spojení vydavatelství a telekomunikací trošku podivné pak vězte, že Ringier v tomto odvětví rozhodně není žádným nováčkem. Stejnojmenná nadnárodní matka tohoto vydavatelství totiž sídlí v sousedním Německu, kde již několik let s úspěchem provozuje vlastního virtuála Bild mobil. Ten si svůj název převzal z deníku Bild, který patří mezi nejpopulárnější bulvární deníky v Německu.

Nabídka Německého Bild mobilu je opravdu jednoduchá. Čeká nás v ČR něco podobného?

Český Ringier bude provozovat prvního virtuálního operátora s názvem Blesk mobil. V databázi Úřadu průmyslového vlastnictví figuruje i kombinovaná ochranná známka s tímto zněním a grafickou podobou uvedenou na začátku článku. Zaregistrována je také doména Bleskmobil.cz, která je zatím přesměrována na stránku se zábavou na portálu Blesk.cz. Nový operátor bude fungovat v rámci sítě O2, se kterou se zástupci Ringieru dohodli na spolupráci. Možná vám v kontextu tří českých operátorů přijde divné, že na dohodu s Ringierem Telefónica přistoupila. Je jasné, že vstup levnější alternativy na trh pro ni rozhodně není vítaný, jelikož bude muset sama po čase v rámci udržení konkurenceschopnosti snížit ceny.

Revoluce na spadnutí?

Co z toho všeho tedy pro nás zákazníky plyne? Jednoduše můžeme zajásat. Na trhu se totiž konečně objeví levnější varianta ke službám tří stávajících operátorů. Přesnou podobu nabídky upřesní zástupci Ringieru na tiskové konferenci, která je naplánována na úterý příštího týdne. My se jí samozřejmě zúčastníme a budeme vás o všem v samostatném článku podrobně informovat.

A na závěr ještě malý dotaz. Myslíte si, že příchod virtuálního operátora nějak zásadně donutí stávající trojku snížit dosavadní ceny nebo se tak stane až při případném vstupu plnohodnotného, čtvrtého operátora v příštím roce?

Zdroje: byznys.lidovky.cz

Diskuze ke článku
Andy
To bude bulvár...bulvární ceny od bulváru :D
bam
V USA volání a SMSky zdarma. Platí se jen datový limit. Kdo chce víc dat, víc platí. U nás si pořád ještě hrajeme na SMSky a tarifikované volání a ještě tomu tleskáme. Sem to asi dojde zase až za 10 let poté, co to v USA existuje běžně. 2,50/min 1,50/sms? Nehorázně drahé! Skecnete 200 minut a máte to za 500Kč. Tomu říkám “revoluce”!
bedrich
Mezi operatory blesk mobil a 02.Jaka je cena.Mam 02 a soboty neděle zdarma. Děkuji
2,50 za minutu je sakra hodně a o sms nemluvě prostě to jediné co se vyplácí je net v mobilu a díky jemu být online na emailu alespoň že tak čili já vůbec nevolám mě takhle stačí net takže u mě všichni vědí jak jedině se mohou semnou spojit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze