Očekávané novinky v aplikaci Fotoaparát 3.0: hříčky i zajímavé funkce

7

Za zhruba dva týdny představí Google své nové přírůstky do řad Nexusů a s těmi přijde i nejnovější Android 6.0 s označením Marshmallow. V této verzi bude zakomponovaná také nejnovější verze aplikace Fotoaparát Google s číselným označením 3.0. Novinky, které tato aktualizace přinese, zní rozhodne zajímavě, pojďme se na ně společně podívat.

Aplikace Fotoaparát Google je jednoduchá, přesto nabídne pokročilé funkce a poměrně jednoduchou správu nastavení. Aktuálně je ve verzi 2.5.052, avšak s příchodem nových Nexusů a hlavně Androidu 6.0 Marshmallow přijde aktualizace na verzi 3.0. Tato aktualizace se samozřejmě později objeví i v Obchodě Play, zajímavostí jsou novinky, které tato aktualizace přinese.

Fotoaparát Google
  1. SmartBurst: SmartBrust, respektive „Inteligentní sekvenční snímání“ bude nová funkce, která se bude starat o zachycování důležitých momentů, GIFů a speciálních koláží. Pro aktivaci této funkce bude stačit podržet tlačítko pro spoušť fotoaparátu tak dlouho, než bude uživatel s výsledkem spokojen, z pořízených snímků pak následně můžete vybrat ty nejlepší a ty sesumírovat do přehledné koláže, případně panoramatického snímku nebo GIF videa.
  2. Creations: Creations, neboli „výtvory“ může značit mnoho, každopádně pokud bychom trochu předpovídali, Google zde může umístit například výtvory právě z funkce SmartBrust. Jednoduše spojí nejlepší z nejlepších a výsledné snímky pak může spojit opět do něčeho velmi zajímavého. Nabízí se třeba možnost spojení obličejů z různých fotografií, případně z různých akcí a podobě.
  3. Camera2 API: nová aktualizace by dle informací měla přinést také podporu Camera2, prozatím se však tato změna neprojeví na změně prostředí či nastavení. Bohužel, ani nejnovější aktualizace nepřinese podporu bezztrátového formátu RAW. Aplikace Fotoaparát je i nadále určena pro obyčejné uživatele, ne pro profesionální fotografy.
  4. Slow-motion záběry: Slow-motion videa jsou velmi oblíbená a dobrou zprávou pro majitele aplikace Fotoaparátu Google bude i podpora takových videích, konkrétně budete moci video zpomalit 120 nebo 240násobně.
  5. HDR+: ne, HDR není novinka, to rozhodně ne, v nejnovější aktualizaci by však HDR mělo být inteligentní. A to tak, že se zapne, když uzná za vhodné. Automatické nastavení HDR už mnoho výrobců nabízí ve své předinstalované aplikaci. Google vyfotí vícero fotografií a z výsledků použije tu nejlepší – ať už tu bez HDR, nebo právě s.
  6. Zašpiněná čočka: Vcelku zajímavou funkcí bude také upozornění ze strany aplikace na to, jestli je vaše čočka fotoaparátu opravdu čistá. V dnešní době, kdy čočka často vystupuje nad okolí těla zařízení není problém ji umazat během okamžiku, aplikace v takovém případě vypustí dialogové okno, ve kterém se vás dotáže na stav čočky. Díky tomu předejde pořízení nekvalitních snímků z důvodu zašpinění čočky. Google samozřejmě bude myslet i na ty z nás, kteří mají čočku poškrábanou. V takovém případě umožní v nastavení tuto funkci vypnout.
  7. Inovovaný styl nastavení: I když jsme zmínili, že v rámci Camera2 neproběhnou žádné velké úpravy prostředí, minimálních novinek se dočká možnost ovládání nastavení pomocí gest. Jak to bude vypadat, to uvidíme až v praxi, obecně ovšem můžeme říci, že nejpohledněji se stejně nastavení ovládá pomocí přesných doteků.

Všechny automatické funkce, které dělají z vašich snímků různé výtvory, půjde v nastavení vypnout. Nemusíte se tedy bát, že byste po „vydatném“ víkendu nalezli v galerii fotografie ještě šílenější, než jaké jste vůbec vyfotili. Samozřejmě nejde pouze o strach z výsledků, problém by mohl nastat také se zpracováním dat na pozadí a tedy rychlejší vybíjení baterie.

Stáhnout Fotoaparát Google

Google Play (zdarma)

Zdroje: androidpolice.com, androidpolice.com

Diskuze ke článku
m4t35
Dotaz ke slowmotion video-tohle asi musi podporovat i hardware,ne? Mam cerstve vodafone smart prime 6 a tady v aplikaci fotoaparat Slowmotion nejde. Jinou aplikaci se mi najit nepodarilo,doporuci nekdo nejakou? V telefonu je snapdragon 410 a HTC ktere ma kamos a ma stejny snapdragon slowmotion umi. Nevim ale jestli tohle nemusi podporovat i hardware fotoaparatu...
m4t35
Tzn. i modul fotaku? A da se nekde zjistit ktere moduly fotaku jsou schopne a ktere ne?
Honza Koliba
Honza Koliba
Nechci být hnidopich, ale nefunguje slowmo tak, že natáčí video ve 120 resp. 240fps, ale přehrává ho stále v klasických 24fps? Takže dochází jen k pěti- resp. desetinásobnému zpomalení, nikoliv stodvacetinásobnému.
daniel
Celkem k ničemu, nebo to už mají jiný výrobci :/

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze