Nokia v krizi? Odvracejí se od ní už i Finští zákazníci

8

Finský výrobce Nokia to poslední dobou opravdu nemá lehké. Dosavadní král manažerských telefonů a dominantní společnost ve Finsku začíná klopýtat a měrou vrchovatou se na tom podepisuje i konkurence, která na trh pouští špičkové přístroje. Konkurence je vždy žádaná, ale musí se správně uhlídat.

To se Nokia snaží dokázat spoluprací s Microsoftem a zbrusu novou sérií modelů Lumia, která se dostala na trh nedávno a jak jste se již mohli dozvědět z našeho předchozího zpravodajství, zatím nepodává natolik přesvědčivé výsledky. Rozhodně to však chce čas.

TIP! Jak si zatím vede čerstvá série výrobce s názvem Lumia?

Zatím tedy výrobce se zatajeným dechem sleduje vyvíjející se situaci a počítá prodeje, protože se dostal do opravdu prekérní situace. I domácí uživatelé ve Finsku se od něj začínají odvracet a podle posledních čísel Nokia ztratila již přes polovinu zákazníků za posledních dvanáct měsíců. Celkový podíl finského výrobce na domácím trhu tedy klesl ve třetím čtvrtletí letošního roku ze slušných 76% na chabých 31%. A to není dobré.

Hlavním konkurentem na domácí půdě je zcela nepřekvapivě Samsung, který si v současné době může přivlastnit celou čtvrtinu prodejů smartphonů ve Finsku, což jej posouvá za záda zatím vedoucí Nokie. Vezmeme-li v úvahu, že toho korejský výrobce docílil z nějakých 3% od třetí čtvrtiny minulého roku, je to více než úctyhodné.

Na třetím místě spí Apple a jeho iPhony, které již tradičně obdržely relativně malou podporu u domácích operátorů. Podíl jablečného výrobce je ve Finsku 16%. Na dalších příčkách už se pak schovává Sony Ericsson (11%), Huawei (11%) a ZTE (6%).

Samozřejmě tu mluvíme pouze o Finsku, jehož populace má něco málo přes 5 milionů, zatímco Nokia za třetí čtvrtletí vypustila na světový trh přes 100 milionů přístrojů. Celkový obrázek tak pro finského výrobce nevypadá tak drasticky a jelikož do procent nebyla započítána série Lumia, je dost možné, že se situace otočí. Musíme však brát v úvahu, že Nokia na domácí půdě drasticky ztrácí, což se zatím nikdy nestalo. Doufejme, že to neznamená ztrátu sebevědomí a zároveň i kvality produktů, protože o Nokii v celosvětové mobilní branži rozhodně stojíme.

Zdroje: gsmarena.com

Diskuze ke článku
David B.
Jak by to vypadalo dnes, kdyby tehdy vzala ten Android...?
David
Nechcu rejpat, ale máte chybu v nadpise "Odvracení" místo odvracejí.
fry
veru nokia riadne zaspala. mala sa poriadne venovať symbianu a nemala opustiť meego. vtedy by sa nedostala do takých problémov, lebo mobily vyrábať vie. problém bol zastaralý symbian a naskočenie na málo populárny a ešte stále pomerne nedokonalý systém wp. ak by bola nokia vyvíjala a venovala sa symbianu tak, ako google androidu, nemusela byť v takých problémoch. belle je už síce celkom v poriadku, ale naskočenie na wp bol asi chybný krok.
Norek
Nokii už to nejspíš bude jedno, protože domácí půda jejího vedení bohužel už není Finsko. Jinak Fry má pravdu. Ze Symbianu se nám pomalu stává skělý systém a jestli ho stejně v 2016(resp 2014) umrtví, tak je jasné, že v Nokii už opravdu nerozhoduje rozum, ale pouse MS. Pořád pevně doufám v to, že WP7 telefony se budou prodávat hůř, než uměle zhoršené(třeba ty foťáky) Symbianové Nokie a celá tahle pochybná strategie se přehodnotí. S Meegem sem si hrál a mohu říct jen to, že snad ještě žádný jiný systém nevypadal tak skvěle v jeho první verzi(i když tohle už teoreticky první verze není). Myslím si, že tady Nokia prohrála svou budoucnost, kterou Meego klidně mohlo být.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze