Nokia uvolnila aktualizaci Black a nabídla aplikaci na složky

25

Nokia včera uvolnila dlouho očekávanou aktualizaci Black postavenou na GDR3. Zatím je k dispozici pouze pro Lumie 925 a 1020, ale další modely budou následovat. Předpokládalo se, že všechny exkluzivní novinky, které Nokia do aktualizace hodlala zahrnout, jsou známy předem, přesto však výrobce překvapil novou exkluzivní aplikací, kterou navíc umístil i do Store.

Aktualizace na Black bude jako vždy probíhat v několika vlnách. Přesné datum vydání se tak liší nejen u jednotlivých modelů, ale i operátorů a zemí. Kdy bude uvolněna aplikace zrovna pro váš telefon můžete sledovat na této adrese.

Aktualizace Nokia Black je nadstavbou na třetí velkou aktualizaci Windows Phone GDR3. Kromě vylepšení přímo od Microsoftu si do ní Nokia přidala i své vlastní exkluzivní novinky. Co přinesla samotná GDR3 si můžete přečíst v souhrném článku Update Windows Phone GDR3: videopohled a fotogalerie.

Nokia Black k tomu přidává zlepšený výkon fotoaparátu a nové algoritmy zejména u Lumie 1020, která navíc dostane stejně jako Lumia 1520 podporu fotografování do RAW. Vylepšeno bylo i monitorování stavu baterie a celkově byla zlepšena stabilita telefonu. Na aktualizaci Black je navázáno i několik nový aplikací, jako je Nokia StoryTeller, což je v podstatě vylepšená fotogalerie navázaná na mapy HERE, Nokia Beamer, který dokáže zrcadlit dění ve vaší Lumii na jiném zařízení, nová fotoapalikace Nokia Camera a aplikace Nokia Refocus, která umožňuje měnit zaostření na již pořízených snímcích.

Všechny tyto novinky byly známy již předem, ale Nokia překvapila ještě aplikací Nokia App Folder (v české verzi Složka aplikací), která je sice součástí aktualizace Nokia Black, ale zároveň jí Nokia uvolnila do Store i pro starší verze Windows Phone 8. Můžete si jí tak nainstalovat už nyní.

Aplikace nabízí to, po čem již majitelé Lumií dlouho volají. V podstatě umožňuje vytvářet libovolné množství složek na domácí obrazovce. V aplikaci si můžete jednotlivé složky pojmenovat a přidávat do nich aplikace. Po kliknutí na dlaždici složky se otevře seznam s obsaženými aplikacemi, jejichž pořadí můžete v nastavení měnit. Není to sice tak elegantní řešení jako u jiných operačních systémů, ale funguje to a je to další cesta, jak si zpřehlednit svou domácí obrazovku.

Nokia nicméně není první výrobce, který tuto funkcionalitu na Windows Phone nabídl. V podstatě shodnou aplikaci i pod stejným názvem nabídl již loni v létě pro svůj Ativ S Samsung.

Stáhnout Složka aplikací

Zdroje: wpcentral.com, windowsphone.com, nokia.com, nokiapoweruser.com

Diskuze ke článku
MessMan
Dobrý deň. Chcem sa spýtať ,pokiaľ mám mobil zakúpený v ČR a používam ho na Slovensku (Lumia 520) tak mám sledovať dostupnosť pre Českú republiku ,alebo pre Slovensko ? Ďakujem za odpoveď.
Venca
A na 7.8 se jako vzdy sere.
Tomáš
Lumia 925, aktualizace bez problému.
Douglas
A na 820 v ČR zas budem čekat do léta. Jako to bylo s Amber. Teď myslím samozřejmě čistou verzi. Ne pro operátora.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze