Nokia Lumia 900: vlajková loď se silnou baterií

15

Vlajková loď Nokie, Lumia 900 bude patřit mezi favority v segmentů Windows Phone zařízení. Novinka je osazena výkonnou baterií 1 830 mAh. Dotykovým 4,3 displejem s AMOLED technologií a Clear Black vrstvou. Překvapení jsou dva fotoaparáty s velmi nízkou světelností objektivu a konektivita LTE. Dočkáme se i polykarbonátového těla.

Nokia Lumia 900 - oficiální fotografie

Nová Lumia 900 je opět po vzoru Nokie N9 a Lumie 800 zabalena v polykarbonátovém těle, což je speciální mimořádně pevný a odolný plast. Tělo novinky obsahuje jedno-jádrový procesor Snapdragon APQ8055, pracující na frekvenci 1,4 GHz s operační pamětí 512 MB RAM. Na zadní straně, která není odnímatelná, nalezneme baterii vysoké kapacity 1 830 mAh.

Nokia Lumia 900 - živé snímky

Tip: Nokia Lumia 900 naživo: všestranný pohled na lesklého krasavce

Opět se setkáme i s tradičním stříbrným pruhem, kde se ukrývá optika s širokým ohniskem 28 mm a světelností f/2.2. Fotoaparát má rozlišení 8 Mpx. Přítomen je i diodový blesk a automatické zaostřování. I přední strana se konečně dočkala kamery o rozlišení 1 Mpx, určené pro videohovory. Výrobce avizuje také širokoúhlou optiku se světelností f/2.4, pro velmi kvalitní videohovory. Pořizované videoklipy mají 30 snímků za vteřinu.

Na přední straně nalezneme dotykový kapacitní displej, velikosti 4,3 palce se zobrazovací technologií AMOLED a Clear Black vrstvou, která se podílí na věrohodném podání černých odstínů. Minerální ochranné sklo je zároveň i polarizačním sklem, zlepší se tak čitelnost na přímém slunci. V dalších specifikacích nalezneme podporu rychlostní datové technologie 4G, dočkají se ovšem pouze zákazníci amerického operátora Verizon. Z ostatních datových technologií už bude tradičně zastoupena celá paleta, čítající sítě 3G i bezdrátové sítě Wi-Fi b/g/n. K dispozici jsou nástavby HSPA+ až do rychlosti 21 Mbps pro download a HSUPA až 5,76 Mbps pro upload. Spárování s ostatními zařízeními bude probíhat pomocí Bluetooth 2.1.

Operační systém představuje Windows Phone Mango s bohatým množstvím předinstalovaných aplikací jako CNN nebo automobilové navigace Nokia Drive s doživotní licencí zdarma i hlasovou navigací. Interní paměť se zastavila na hodnotě 16 GB, bohužel podpora paměťových karet stále chybí. Útěchou je aspoň on-line úložiště na účtu SkyDrive. Nové Lumie se v co nejbližší době dočkají skrze Markeplace více jak dvaceti herních titulů od společnosti EA. Komfortní a především rychlé prohlížení internetových stránek zajistí prohlížeč Internet Explorer 9 s podporou nejnovějšího standardu HTML5. Podpora Flashe je ovšem stále zapovězena. Nová Lumia 900 byla zatím představena pouze pro americký trh. Představení evropské verze bychom se měli dočkat v nejbližších týdnech. Co na novou Lumii 900 říkáte vy čtenáři?

Tip: Nokia Lumia 900 naživo: všestranný pohled na lesklého krasavce

Na barcelonském veletrhu byla odtajněna Nokia Lumia 900 ve verzi pro ostatní trhy. Čím se liší? Pouze zmizí podpora sítí LTE pro trhy, kde by tato data nemohla být využívána. Nejvybavenější Lumia se tak brzy dostane i do České republiky.

Technické parametry Nokia Lumia 900

Kompletní specifikace
Konstrukce127,8 × 68,5 × 11,5 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 4,3" (800 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 APQ8055, CPU: 1×1,4 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 7.8
Akumulátor1 830 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2012, 14 000 Kč

Zdroje: press.nokia.com, conversations.nokia.com

Diskuze ke článku
pudl
tak nevím, kam ta Nokia chce jít, to je už třetí mobil zcela stejný ! došly designové nápady ? strašné, je to jako když Apple kopíruje svůj iPhone - 1-2-3-4-....všechny téměř stejný design. Úmysl či neschopnost ? Je to už ke smíchu.
lukas
f 2.2 neni rozhodne nizka svetelnost
Fanda
Jestli tohle je nejlépe vybavený telefon od Nokie (označení tomu odpovídá), tak nevím nevím. Někomu to může stačit, ale ta paměť mě prostě zaráží. A co se týče designu, tak mně se to zatím líbí stále, ale časem to může omrzet.
freeman
Ďalšia predražená imidžovka od Nokie. Jediné pozitívum vidím v tom, že ak to uvedú na náš trh budú musieť zlacniť Lumia 800. S môjho pohľadu je to od NOKIE veľká bieda. Špičkový mobil by mal dnes (parametrovo) vyzerať podobne ako predstavilo Sony Xperia S. Ale zase nemožno haniť len NOKIU. Nokia sa stala obeťou spojenia s Microsoftom. Momentálne systém WP7.5 nedovolí silnejší hardware. Zmenu má priniesť až Apollo verzia na jeseň. Len či to už nebude neskoro. Lebo ďalší "čakací" rok si už Nokia dovoliť nemôže.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze