Nokia 700
recenze

Nokia 700

Kulhající express

Nokia 700 je na rozcestí mezi Nokií 600 a 701. Výbava ale směřuje na obě strany. Pochvalu zaslouží plná datová konektivita, kvalitní dílenské zpracování i výkonný procesor. Některé maličkosti by potřebovali doladit, ovšem novinka ukrývá i jedno překvapení, je jím dotykový displej. O co se jedná konkrétně? Čtěte recenzi.

Výrobce Nokia u novinky 700 hlásá, že se jedná o jeden z nejmenších smartphonů na světě se Symbianem. O novince jsme vás informovali již v srpnu. Malé tělo v sobě ukrývá překvapivě silnou funkční výbavu. Ve střední třídě, kam plně náleží, bude důstojnou zástupkyní s velkými předpoklady pro to, aby si prorazila cestu mezi masy uživatelů. Oslní silnou multimediální výbavou, nejnovější verzí Symbianu Belle nebo kvalitním dotykovým displejem. Plusové body získá za samotný neotřelý design a kombinaci plastových a kovových prvků.

Nokia 700 - oficiální fotografie

Technické parametry Nokia 700

Kompletní specifikace
Konstrukce110 × 50 × 9,7 mm, 96 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 3,2" (640 × 360 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetARM1176, CPU: 1×1,3 GHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 2,05 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémNokia (Symbian) Belle FP2
Akumulátor1 080 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2011, 7 500 Kč

Nokia 700 – videopohled

Nokia 700 můžete zakoupit na značkovém e-shopu Nokia

Obsah balení

  • mobilní telefon Nokia 700
  • cestovní nabíječka Nokia AC-15
  • datový kabel Nokia CA-179
  • baterie Nokia BP-5Z (1 080 mAh)
  • pecková sluchátka Nokia WH-207

Design a konstrukce: plast předčí kov

Lidé, neznalí vlastností Nokie 700, si při prvním spatření pomyslí, že její tělo ukrývá výsuvnou klávesnici. Tento dojem budí prvek v podobě reproduktoru, který se nachází ve spodní části telefonu a vytváří jakousi bradu, která vybočuje z pravidelných linií telefonu. Novinka se opravdu řadí mezi menší telefony s rozměry 110 x 50,7 x 9,7 mm a opravdu nízkou hmotností jen 96 gramů.

Konstrukční materiály představují plasty, vyjímaje hliníkového zadního krytu, který ovšem na svém místě dělá menší neplechu. O skřípání ani vrzání nejde, problém tkví v pružení a menším pohybu, kdy kryt nedosedá na své místo tak, jak by měl. Plastové kryty, tvořící především spodní a vrchní stranu, jsou opravdu kvalitní a jejich pevnost je příkladná. Ani při vyvinutí většího tlaku nedojde ke skřípání či povrzávání.

Přední strana, pomineme-li dotykový displej s úhlopříčkou 3,2 palce, je místem i pro tři hardwarové plastové klávesy, které jsou sloučeny do jednolitého celku s tužší, leč přesnou odezvou a chvála bohu jsou podsvícené. Tyto tři klávesy slouží pro aktivaci a ukončení hlasových hovorů, vstup do multitaskingu a zároveň i minimalizování aplikací, her či jiných úloh na pozadí. Nad dotykovým displejem nalezneme senzor blízkosti pro uzamčení kláves a displeje.

Vrchní strana nabídne tři tradiční konektory, se kterými se setkáváme u drtivé většiny dnešních Nokií. První konektor umožní připojení sluchátek se 3,5 mm jack konektorem, druhý konektor je typu MicroUSB pro datovou komunikaci s PC a zároveň, staň se zázrak, podporuje i nabíjení. Posledním již vysloužilým konektorem je tradiční zdířka pro nabíječku ve stylu 2,5 mm, která se však může hodit při používání všudypřítomných starších nabíječek.

Na pravém boku najdeme bohaté uskupení všelijakých kláves, které jsou ale velmi titěrné a lidem s většími prsty může činit značné potíže jejich ovládání. Zároveň i jejich odezva působí nejistě a při práci s klávesami jsem spíše používal samotný nehet, protože bříško prstu se ukázalo jako špatný ovládací prvek. Které klávesy zde vlastně sídlí? Klávesa pro ovládání hlasitosti, dále klávesa pro uzamčení kláves a spoušť fotoaparátu (jednopolohová). Z důvodu titěrnosti těchto kláves jsem například často preferoval spíše softwarovou spoušť fotoaparátu.

Baterie a výdrž: 1,5 denní Belle

Až 465 hodin pohotovostní výdrže v síti 2G, slibuje výrobce. Baterie typu Li-ion se pyšní kapacitou 1 080 mAh, přičemž bych hlasoval spíše za silnější kapacitu baterie. Ale ani tato kapacita není špatná, aspoň budeme-li uvažovat v teoretické rovině. U Symbianu Anna jsem si pochvaloval parádní výdrž, o které se mi může u jiných platforem jenom zdát. Ať to byla Nokia N8 nebo C7, vždy jsem mohl počítat s dvou denní výdrží při běžném používání.

Symbian Belle by měl přinést opět o něco lepší optimalizaci jak výkonu, tak i výdrže. Novinka vydrží při větším používání (20 minut prohlížení internetu skrze 3G/Wi-Fi, 30 pořízených fotek, 20 minut hlasových hovorů a 50 textových zpráv) zhruba den a půl, to vše v aktivované síti 3G. Výdrž je tedyy kvůli menší baterii nepatrně horší, ale stále se v dnešní době jedná o průměr až mírný nadprůměr.

Zvuk: kapesní reproduktor

Základna reproduktoru se nachází ve spodní části telefonu, v tzv. bradě. Už jeho plocha naznačuje, že nepůjde o žádného otloukánka a bude o sobě dávat vědět. Reprodukovaný zvuk je ve znamení vyšší hlasitosti, která ale takřka zapříčiňuje nižší kvalitu zvuku. Například výšky jsou zastřené a středy nejsou moc patrné. Reproduktoru ale nelze upřít snahu o náznak charakteru a snaží se, leč jeho síly stačí.

Displej: aby černá byla černou.

Nokia u svých lepších zařízení osazuje dotykové displeje technologií AMOLED. V případě Nokie 700 navíc opět přidala technologii Clear Black, která by měla přinést věrnější zobrazení černé stejně, jako u předchozích Nokií. Po prvním zapnutí jsem však trochu nadneseně nevěřil vlastním očím.

Dotykový displej AMOLED s Clear Black technologií, velikostí 3,2 palce a rozlišením 360 x 640 bodů nabídne opravdu nevídanou úroveň kontrastu a sytosti barev, ale nikoliv na úkor reálnosti barev. Tomu všemu dodává korunu takové podání černé, jaké jsem u žádného jiného konkurenčního zařízení ještě neviděl. Dotykový displej v podání Nokie 700 patří na poli zobrazovacích technologií mezi to nejlepší, co můžeme mezi dnešními mobilními telefony spatřit a vůbec nemá cenu žehrat nad mírně nižším rozlišním. Na dané úhlopříčce je více než dostatečné a zajišťuje jemnou podívanou.

Čitelnost displeje na přímém slunci je značně ovlivněná chybějícím čidlem a regulace jasu displeje se tak musí provádět manuální cestou. Ovšem i přes absenci čidla je čitelnost velmi dobrá a zřejmě i díky přítomnost reflexní fólie. Obavy o škrábance či jiné mechanické neduhy displeje rychle ze stolu smete technologie Gorilla Glass a já na konci testování nepozoruji ani náznak byť i mikroskopického škrábance. Dotykový displej nepostrádá multi-touch gesta a to díky kapacitní technologii, citlivost na dotyk je příkladná.

Uživatelské prostředí: přivítejme nový Symbian

Uvedení nového operačního systému Symbian, přineslo dlouho očekávanou revoluci, od které se očekávalo množství změn a především omlazení stávajícího Symbianu a jeho povznesení na úroveň dnešních operačního systému. U Anny se tak stalo ale pouze částečně, leckteré prosby o změny ale zůstaly nevyslyšeny. Nová verze Belle je ale dalším milníkem. Velmi užitečnou inovací v Belle je nová vysouvací horizontální lišta, která ukrývá čtyři zástupce (Mobilní data, bluetooth, wi-fi a tichý režim), zároveň tato lišta slouží jako informační prostředek o zmeškaných hovorech nebo přijatých zprávách.

Pohotovostní obrazovky - pohyb mezi nimi je rychlý a plynulý

U základů ovládání v Symbianu nezůstal kámen na kameni a může za to nové zápatí, kde například každý krok zpět provádíme za pomocí šipky. Nově jsou v zápatí standardně dvě nebo tři volby reprezentované ikonkami, případně si lze rozkliknout seznam dalších položek. Na dosavadní verzi Symbianu Anna byla doposud směřována značná kritika kvůli kostrbatosti a nepraktičnosti widgetů. Widgety měly totiž pevně danou svoji velikost v horizontálním členění. S příchodem Belle máme k dispozici různé velikosti widgetů, ale i ty původní z Anny zůstaly podporovány. Zatímco Anna nabídla u většiny telefonů pouze tři pohotovostní obrazovky, u Belle se jejich počet rozrostl na šest.

Výsuvná notifikační lišta se zkratkami a hlavní menu

Nokia před uvedením Belle avizovala v novinkách nárůst výkonnosti v řádech desítek procent v porovnání s Annou. Již Anna byla velice dobře odladěná a rychlost byla velmi dobrá. Nokia 700 přidává u Nokie dříve nevídaný hardware, kdy Nokia konečně sáhla po procesoru s 1 GHz taktem typu ARM 11 a vyšší pamětí RAM 512 MB. Grafické operace spadají pod grafický akcelerátor podporující OpenVG 1.1 a OpenGL ES 2.0.

V hlavním menu lze libovolně přesouvat ikony a přidávat je na obrazovku, nabídka multi-taskingu

Vzpomenu-li si na Annu a porovnám ji s výkonností Belle, postřehnu pouze nepatrné rozdíly ve prospěch Belle, znatelný nárůst se ale nekoná. Dokonce, v leckterých oblastech je občas znát mírné zpomalení. Navíc současnou verzi softwaru hodnotím jako ne až tak dobře vyladěnou. Stalo se občas, že došlo k úplnému zamrznutí a nezbývalo nic jiného, než vyjmout baterii. Výrazné zpomalení je pak pravidelně znát v přijatých zprávách a počet přijatých zpráv kolem 200 rozhodně nevidím jako důvod, pro takto citelné zpomalení. Také Nokia Obchod (dříve Ovi obchod) prošel výraznými změnami v duchu grafického rázu. Pohyb v celém jeho prostředí je svižnější a plynulejší.

Nokia obchod již nabízí moderní design, aplikace lze snáze aktualizovat, optimalizace celého klienta je znát

Fotoaparát: 5 Mega? Pozlátko

Fotoaparát v případě našeho zařízení nehraje první housle a již podle prvních výsledků bude zřejmé, že na vážnější focení zřejmě nebude ten nejlepší adept. Mezi základní vlastnosti patří opět ignorace ze strany Nokie v podobě absence automatického zaostřování. Samotný čip fotoaparátu disponuje rozlišením 5 MPx a ve zhoršených světelných podmínkách je nápomocna přisvětlovací LED dioda.

Prostředí fotoaparátu s novou verzí Belle prošlo lehkou inovací. Změny se dotkly pouze grafické oblasti, žádná vylepšení ani novinky nás nečekají. Výsledná kvalita snímků odpovídá zařízení nižší až střední třídy. Snímkům často chybí ostrost, trpí na artefakty a i za dobrých světelných podmínek je patrna vyšší hladina šumu. Snímky jsou také jakoby zahaleny v oparu.

Snímky vypadají uspokojivě pouze v náhledu, po zvětšení jsou jakoby v mlze

Vestavěná videokamera pořizuje nahrávky v rozlišení 1 280 x 720 bodů při snímkovací frekvenci 30 snímků za vteřinu, ve formátu MP4 a datovém toku zhruba 12,8 Mbps. Výsledná kvalita je obstojná a pro letmé nahrávky postačující.

Nokia 700 - exteriér 720p

Nokia 700 - exteriér 720p

Videoukázka 1 - 1280 x 720 px (22,07 MB, mp4)

Videoukázka 2 - 1280 x 720 px (34,92 MB, mp4)

Multimediální funkce: videa, hudba, ale neřešený ekvalizér

Ať se jedná o vestavěný videopřehrávač nebo hudební přehrávač nevidíme v obou oblastech žádné nedostatky. Videopřehrávač je plně kompatibilní s nejrozšířenějšími formáty MP4 a AVI, a to včetně kontejnerů DivX či xVid. Nechybí ani podpora českých titulků ve formátu SRT.

Hudební přehrávač v Belle zůstal bez jakéhokoliv zásahu vývojářů. Opět nás přivítá intuitivní prostředí ve stylu tzv. Cover Flow. Hudební obsah může být rozdělen dle alb, interpretů, žánrů či seznamů skladeb. U ekvalizérů stále není možnost vytvářet si vlastní profily nebo upravovat stávající profily. Komu by vadily bariéry maximální hlasitosti, může své zvukovody protrénovat funkcí „hlučnost“. Hudební výstup se hodí i pro náročnější posluchače a Nokia potvrzuje, že její zařízení dokážou plně nahradit leckterý hudební přehrávač.

Prostředí hudebního přehrávače, režim zobrazení alb tzv. Cover Flow

Od dob Anny se již nezměnila galerie multimédi. Nabídne ucelený prohlížeč, na který jsme zvyklí, navíc nechybí ani přímý vstup do pořízených fotek z fotoaparátu. Hráči mohou popustit uzdu svým fantaziím na stažené hry určené přímo pro platformu Symbian nebo pro Javu včetně pokročilých 3D titulů, z nichž je mnoho dostupných přechodně v Nokia obchodě zdarma.

Editor videí vás povede krok za krokem při tvorbě nové video prezentace ze stávajících fotek či videí. Vytvářet můžeme i vlastní stylové prezentace, doplněné o nejrůznější množství libovolných efektů (tabule, barevný tok, dojímavý, slunce a další). Editor fotek pak supluje plnohodnotnou náhradu kvalitních editorů. Editované fotografie můžeme ořezávat, otáčet je po směru, přidávat rámečky, vkládat obrázky či razítka a samozřejmě i efekty nebo nejrůznější tónování.

Hudba Ovi je primárně klientem či marketem, kde nalezneme ke stažení nejrůznější hudební obsah. Údajně by se mělo jednat o jednotlivé songy či alba. Údajně píšu záměrně z důvodu, že pro náš region zatím služba není dostupná.

Prostředí galerie obrázků, možnost vytváření složek či vstupu do složky pořízených fotografií

Telefonní seznam: je libo číslo milenky?

Prostředí telefonního seznamu přichází v moderní podobě, která snese srovnání s konkurenčními platformami. Jednotlivé kontakty můžeme třídit do skupin, přiřazovat vlastní vyzváněcí melodie či obrázky. Nechybí ani přidání data narozenin, výročí či možnost poznámky. V Nokii byli inženýři opravdu puntičkáři, svědčí o tom možnost přidání i položky asistenta, konkrétního oddělení v práci nebo vykonávaná funkce. Kontakty můžeme plynule synchronizovat se serverem Ovi nebo Exchange serverem. Místní synchronizace s Outlookem je pak samozřejmostí. Nepotěší naopak špatné provázání se sociálními sítěmi. Hodilo by se automatické párování kontaktů, stahování fotek kontaktů z Facebooku nebo automatické vyplnění některých položek.

Na kvalitu zvuku z hlasového hovoru si nemůže stěžovat, zvuk je čistý, nezkreslený a dostatečně hlasitý.

Každý kontakt může obsahovat opravdu nepřeberné množství detailů, čísel či jiných údajů

Zprávy: pouze pár nejbližších

Oblast zpráv je sjednocená do konverzací. Komu by tento styl nebyl po chuti, může jej přepnout do standardního zobrazení složek. Uživatelé se slabším zrakem mají na výběr ze tří možností nastavení velikosti písma. Oblíbené zprávy můžeme kopírovat nebo přenášet do složek, které si můžeme vytvořit dle vlastního uvážení.

I když je Nokia poháněna 1 GHz procesorem s 512 MB RAM pamětí, což samo o sobě vzhledem k Symbianu značí více než dostatečnou kombinaci pro plynulé a svižné reakce, leckdy to není znát, a ta chvíle nadešla právě teď. Již při počtu dvou set textových zpráv dochází občas ke znatelnému zpomalení a prodlevám u načtení nové příchozí zprávy. Leckdy byly prodlevy menší, leckdy jsem div nestačil vynést odpadky, než došlo k samotnému načtení. Možná přeháním, ale prodleva činila i pět až deset sekund.

V editoru zpráv zůstalo vše při starém, prostředí již známe z Anny. Při vytváření textu můžeme používat standardní alfanumerickou klávesnici (vzhledem k malému displeji doporučujeme) nebo klávesnice QWERTZ. Odpočítávání znaků probíhá od počtu 160. V prediktivním slovníku T9 můžeme zvolit, zda chceme psát s diakritikou či ne v kolonce kódování znaků. E-mailový klient je již od Anny konečně použitelný, především se významně zlepšila rychlost a optimalizace celého prostředí. Nově došlé zprávy jsou zvýrazněný, přečtené zprávy indikuje zašedlý text.

Při vytváření nové zprávy máme na výběr z několika typů softwarových klávesnic

V e-mailovém klientovi můžeme jednotlivé zprávy hromadně mazat nebo přesouvat do složek. Do detailů lze zajít co se týče synchronizace, kde můžeme určit jednotlivé dny načítání i samotnou časovou frekvenci. Často jsem se ale potýkal se skutečností, že nově přijatá zpráva mi nebyla vůbec indikována nebo se značným zpožděním. Navíc zamrzí, že na nové e-maily můžete být upozorňování pouze skrze widget. V informační liště nebo jinde se žádná ikonka nového e-mailu neobjeví.

Organizační funkce a GPS: s navigací i na Antarktidě

Prostředí kalendáře prošlo menšími inovacemi, které mu jsou rozhodně ku prospěchu Opět je nyní o krok přehlednější a jeho ovládání rychlejší. Přímo v rozhraní můžeme symbolem plus vytvářet vlastní úkol či událost. Pod kontextovou klávesou u položky kalendáře pak můžeme symbolem plus vytvořit vlastní, barevné odlišené kalendáře. Maximálního počtu jsem nedosáhl, ale vytvořil jsem jich sedm a stále bylo možno vytvářet další. Další ikona umožní rychlé přepínání náhledů zobrazení týdne/dne/úkolů nebo programu.

Prostředí kalendáře je velmi dobře zpracováno, lze vytvořit bezpočet vlastních kalendářů

Práci se soubory, jenž jsou komprimovány v ZIP nebo RAR formátu usnadní program Zip manager, při vytváření vlastních souborů je možné nastavit úroveň komprese. Kancelářský balík Quickoffice jistě každý zná, umožňuje kompletní práci s dokumenty .doc, .pdf či .ppt. Při prvním spuštění po nás program nekompromisně požaduje registraci, spočívající v zadání e-mailové adresy. Naštěstí tento úkon lze obejít krokem zpět. Při tvorbě dokumentu si můžeme vybrat, zda chceme vytvořit dokument, sešit či prezentaci. Čtení dokumentů a PDF souborů však není nejplynulejší a minimálně u PDF lze na Nokia obchodě stáhnout několik pohodlnějších prohlížečů.

Zip manager a kancelářský balík Quickoffice

Nakonec nechybí ani jednoduché poznámky, jejichž maximální délka hravě přesáhne 160 znaků. Bohužel jednotlivé poznámky nelze barevně odlišit. Vlastní soubory, paměťová média si můžeme prohlížet přes vestavěnou aplikaci Moje soubory, která nabízí přehled všech paměťových prostředků, nacházejících se v zařízení. Externí úložiště můžeme naformátovat či jím přiřadit vlastní heslo.

Nokia 700 přichází s obsaženým NFC čipem, přičemž tato technologie nové generace teprve čeká na odhalení svého potenciálu. V podstatě se jedná o bezdrátovou komunikaci se širokým uplatněním. NFC má každý z nás přiřazeno k bezdrátovým platbám prostřednictvím platebních terminálů. Toto však s Nokií 700 nevyužijete, protože nepodporuje zabezpečené transakce. Ovšem NFC nalezne své využití i u hraní her či podporuje spárování s různými typy příslušenství (hudební reproduktory a jiné). Velmi snadno a rychle lze díky NFC sdílet i soubory, například fotografie. Stačí mít zobrazenou fotografii a přiložit druhý NFC telefon a fotografie se automaticky přenese. Co znamená NFC technologie a její využití nám osvětlí aplikace NFC výuka.

Výuka v programu NFC ukáže, jaké možnosti nabízí technologie NFC a její využití

Vestavěný GPS modul zaslouží pochvalu za vzorné chování, bez jakéhokoliv excesu. I samotný tzv. studený start při fixaci kolem pěti satelitů proběhne kolem 15 sekund, následné zafixování sedmi až osmi satelitů je pak otázkou půl minuty. Při dalších startech je pak fixace takřka okamžitá, bez ztráty již zafixovaných satelitů nebo jejich kolísání. Nokia má v oblasti navigační podkladů velmi silné know-how v podobě vlastní aplikace Nokia Mapy v aktuální verzi 3.06 v11.

Plnohodnotná aplikace Ovi mapy s bezplatnou doživotní hlasovou navigací a mapovými podklady zdarma

Mapové podklady mohou být zdarma staženy prostřednictvím příslušného programu (Ovi suite) v PC nebo přímo v samotném telefonu, přes bezdrátové sítě Wi-Fi. Nemusím připomínat, že hlasová navigace, včetně podkladů je v bezplatné doživotní licenci pro celý svět. Pro plnohodnotné navigování můžou být deaktivovány data. S Nokií 700 se lze bez problémů projet napříč Evropou s navigací bez nutnosti stáhnout jediný kilobajt.

Datové funkce: prohlížeč kralující v low-end třídě

Plné nasazení ukazuje novinka v oblasti datových sítí. Plnou datovou konektivitu ve střední třídě můžeme v současnosti vidět jen stěží. Technologie GPRS a EDGE vyšší třídy 33 jsou samozřejmostí, rychlá data už sviští na technologií HSDPA 14,4 Mbps a HSUPA 5,76 Mbps. Bezdrátové připojení k internetu obstará Wi-Fi b/g/n. Spárování a výměnu dat s ostatními zařízeními má pod palcem Bluetooth novější verze 3.0 se stereo profilem A2DP.

Možnosti konektivity, bezdrátové sítě

Internetový prohlížeč má svoje datum narození v Anně. Od té doby se nekonal žádný pokrok ani inovace. Vykreslování webových stránek je slušné. Na nejmodernější prohlížeče v Androidu, iOS nebo Windows Phone 7 ale výrazně ztrácí. Uživatel se musí smířit i s omezeným počtem otevřených oken (6). Potěší přítomnost standardu HTML 5.0, ale proč se proboha zapomnělo na novější verzi Flashe? Prohlížeč se kamarádí pouze s verzi Flashe 4.0, i tak si lze ale pouštět Flash videa a jiný obsah.

V internetovém prohlížeči je třeba ještě udělat pořádný kus práce, především zapracovat na jeho optimalizaci a výkonu.

Zhodnocení: Belle s virózou

Nokia 700 přichází se zajímavým balíčkem funkcí, konceptem i vzhledem. Novinka mě oslovila, ale její cenové ohodnocení bych si představoval jinde. V dané konkurenci, pokud výrobce nezlevní, totiž narazí na kalibr jiné třídy a obávám se, že jen stěží obstojí. Novince bych křivdil, kdybych přehlížel její klady. V prvé řadě je to velmi kvalitní dotykový displej a jeho zobrazovací technologie, viditelným přínosem k lepšímu je i nová aktualizace Belle. Parametry typu 1 GHz či 512 MB procesor jsou hezké, ale reálná praxe na ně dává zapomenout, když výrobce není schopný připravit dokonale odladěný software.

Výhodu můžeme spatřit i vkvalitním dílenském zpracování nebo rozmanité nabídce datových technologií, navíc v nejvyšších třídách. Jsou zde ale i věci, kde si výrobce příliš nedal záležet. Osobně mě zklamal například fotoaparát. Na autofocus jsme u Nokií již rezignovali, ale mizerné výsledky opravdu nepotěší. Je ostuda, když zařízení typu Xperia mini s téměř o polovinu nižší cenu nabídne o poznání lepší fotoaparát.

Novinka se bude muset na poli konkurentů střetnout například se Samsungem S8530, jenž nabídne odlišný operační systém Bada 1.2 a například mnohem větší úhlopříčku dotykového displeje 3,7 palce s technologií Super LCD. Rovněž nabídne procesor taktovaný na frekvenci 1 GHz. Ač disponuje fotoaparátem o rozlišení 5 MPx, zde již nechybí autofocus a obrazová kvalita fotek je zcela jinde. Netratí ani v dílenském zpracování, kde nabídne kryty z kovových materiálů.

Samsung S8530 Wave II - oficiální fotografie
TIP: Recenze Samsung S8530 Wave II – Nový Bada král na trůnu

Ač teď srovnávám zcela jiné cenové kategorie, tak konkurencí může být i prodejní trhák posledních týdnům, a to již zmíněná Xperia Mini od Sony Ericssonu. Cenově nasazenou laťku má zcela jinde, ale na funkční výbavě to není znát. Disponuje například kvalitnějším fotoaparátem o rozlišení 5 MPx, nabídne výkonný procesor o 1 GHz frekvenci. Přínosem je i Android 2.3. Dotykový displej nabídne úhlopříčku 3 palce s rozlišením 320 x 480 bodů. Stydět se nemusí ani za své datové technologie nebo líbivý design.

Sony Ericsson Xperia mini - oficiální fotografie
TIP: Recenze Sony Ericsson Xperia mini – Malý velký mobil

Ohrozit novinku může i konkurence z vlastní stáje, kterou je skoro rok prodávaná Nokia C7, kterou v těchto dnech nahrazuje Nokia 701. Přesto musí být 700 na pozoru. Nokia C7, ač nabídne slabší procesor pouze o frekvenci 680 MHz se slabší pamětí 256 MB RAM, ji může konkurovat. Nedostatky napravuje například ve velikosti dotykového displeje s úhůopříčkou 3,5 palce a fotoaparátu, jenž nabídne rozlišení 8 MPx s lepšími obrazovými výsledky. Datová konektivita je na obdobné úrovni. Zatím ztrácí v aktuálnosti verze Symbianu, která je ve verzi Anna. Aktualizace na Belle je ovšem plánována v nejbližších týdnech.

Nokia C7 - oficiální fotografie
TIP: Recenze Nokia C7: recenze stříbrné krásky

Nokia 700 můžete zakoupit na značkovém e-shopu Nokia

nokia-700
Klady
  • Hudební výstup do sluchátek patří mezi špičku
  • Přes microUSB konektor lze nabíjet
  • Kompletní datová výbava
  • Dotykový displej s nadprůměrnými zobrazovacími schopnostmi
  • Kompaktní rozměry
  • Velmi kvalitní dílenské zpracování, hodnotné plasty
Zápory
  • Zadní kryt na svém místě příliš nedoléhá
  • Chybí čidlo, které by regulovalo jas displeje
  • Současná verze softwaru není příliš dobře optimalizovaná
  • Výdrž baterie by mohla být lepší
  • Fotoaparát podává tristní výsledky
Diskuze ke článku
Jirka
Dobrý den,

jsem zmaten. ve Vaší recenzi čtu, že jde o "kulhající" telefon, naopak na konkurenčním webu mobil.cz píšou, že jde o "výborný návrat Symbianu".
Komu mám věřit??
svjb
Mohu se prosím zeptat na tu jednu věc, která vás doslova šokovala? Nějak jsem to z recenze nezachytil.
slimejs
Kulhajici je spis tenhle web, resp. inteligence tech co smoli tyhle slataniny. Nejen ze se tady recenze objevuji pravidelne pozde proti vsem jinym webum, ale jeste se autori snazi za kazdou cenu kazdy mobil co nejvic pospinit, i kdyz to vubec neni pravda. Zrovna Nokii 700 jsem chvili pouzival a vubec neni pravda ze by v necem "pokulhavala" nebo ze by neco bylo "sokujici" jak je to spatne. Ze je pan ulizanej Ivan neschopne prase, co si ani neumi ani ocistit cocku nez zacne fotit, tak to neni chyba telefonu! Asi brzo tenhle neobjektivni senzacechtivy web vymazu ze zalozek...
Petr
Chtel bych se zeptat, jak je to se zobrazenim hodin na displayi v pohotovostnim stavu-jsou stale zobrazeny? Vazne zvazuji n700 koupil, ale fotak me teda zklamal, nacitani sms taky minus,snad to opravi nejaky updatem..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze