Nexus Q: multimediální koule od Googlu se zřejmě prodávat nebude

1

Také vás zaujala podivuhodná futuristická černá koule pojmenovaná Nexus Q, kterou představil Google loni v červnu na Google I/O 2012? Nyní to vypadá, že tento multimediální přehrávač, kterým chtěl Google konkurovat Apple TV, definitivně končí a nakonec se vůbec nezačne prodávat.

Už při svém představení nevypadal Nexus Q, který je prvním hardwarovým zařízením vyvinutým kompletně Googlem, jako finální produkt. To, co měl nabídnout však bylo lákavé - multimediální zařízení s operačním systémem Android, které by umožnilo streamovat multimediální obsah na vaší televizi. K tomu byl vybaven řadou portů, nechybí totiž optický audio výstup, micro-HDMI, microUSB, výstup na sluchátka, Ethernet port a umožňoval přípojení k internetu i přes Wi-Fi.

TIP: Přečtěte si o představení Nexus Q

Pro poslech hudby nebo přehrávání filmů se měl Nexus Q připojovat ke cloudovým službám, které Google poskytuje. Jde o Google Play Music, kam si můžete nahrát až 20 tisíc skladeb nebo ke službě Google Play Movies, což je služba, kde si zákazníci mohou na 24 hodin půjčovat filmy (u nás tato možnost není dostupná). Kromě toho v sobě měl zabudovanou i paměť o kapacitě 16 GB a 25W zesilovač. Výhodou Nexus Q měla být i jeho provázanost s telefony a tablety s Androidem, kterými by ho bylo možné snadno ovládat.

Jakkoli to může znít lákavě, to co tento projekt zřejmě nakonec zabilo, je cena. Nexus Q se měl začít prodávat v USA již loni v červenci za cenu 299 dolarů, což v době, kdy se cena obdobných zařízení pohybuje kolem 100 dolarů, předem odsoudilo Nexus Q k neúspěchu. Nyní si redaktoři serveru arstechnica všimli, že u Nexus Q v obchodě Google Play již není jako posledních šest měsíců napsáno "Toto zařízení není v tuto chvíli v prodeji", ale změnilo se na "Již není v prodeji". Znamená to, že Nexus Q končí? Vše tomu naznačuje. Serveru Gizmodo se však podařilo získat reakci Googlu, která tyto zvěsti dementuje. Podle ní se na statusu Nexus Q nic nemění, firma pozorně naslouchá zpětné vazbě a tým na něm stále tvrdě pracuje. Je tak možné, že se dočkáme představení inovované verze, přičemž tak současná se nakonec opravdu prodávat nebude. Oba tábory by tak nakonec mohly mít pravdu.

Zdroje: arstechnica.com, gizmodo.com

Diskuze ke článku
Ami
Zdravím.

Jen bych chtěl autora upozornit na menší chybku :))

"Google loni v červnu na loni v červnu Google I/O 2012?"

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze