Nesmrtelné HTC HD2 zvládne i Android 4.1 Jelly Bean

10

Legendární, čtyři roky starý komunikátor HD2 od HTC se díky snaze hackerů dočkal nejnovějšího Androidu 4.1 Jelly Bean. Jak ROM funguje a co ještě chybí? Dozvíte se v dnešním článku, ve kterém si na tento kdysi oblíbený telefon i trošku zavzpomínáme.

Neexistuje mnoho smartphonů, které by se těšily tak velké podpoře ze strany komunity mobilních kutilů, jako je HTC HD2. V historii bylo na tento téměř nesmrtelný komunikátor, který byl představen už na konci roku 2009, portováno opravdu velké množství různých operačních systémů. Tchajwanský výrobce telefon z počátku vybavil prehistorickými Windows Mobile 6.5 Professional, nad které v rámci celkem dobrého pokusu o zlepšení uživatelského komfortu při ovládání dotykového displeje pomocí prstů nadstavěl uživatelské prostředí Sense.

HTC HD2 - oficiální fotografie

V roce 2009 telefon prakticky neznal konkurenci. Pamětníkům určitě netřeba připomínat například špičkový, i když na tehdejší dobu hodně přerostlý, 4,3 palcový LCD displej s kapacitní technologií a jemným WVGA (480×800 pixelů) rozlišením, procesor od Qualcommu s taktovací frekvencí s tehdy nepředstavitelnou hodnotou 1 GHz a nebo necelý půl gigabajt operační paměti RAM. Kamenem úrazu byl možná trošku 5Mpx fotoaparát, který nepředváděl nijak oslnivé výsledky. V té době ale ještě dávno plošně platilo, že všechny HTC telefony zkrátka fotit moc neumí.

Fotografie z naší dobové recenze

Recenze - Recenze HTC HD 2: nejlepší Windows Mobile současnosti

Vzhledem k tomu, že se svojí výbavou HD2 prakticky předběhlo svoji dobu a i na dnešní poměry by se jednalo o stále docela dobře vybavený telefon, o vývoj alternativních ROMek pro něj se již po několik let zajímá opravdu neobvykle velké množství "hackerů", a měřit se sním nemůže prakticky žádný jiný smartphone. V historii se tak již na HTC HD2 objevil například v mnoha různých verzích a upravených podobách Android, Windows Phone 7 a nebo i starší verze desktopových (PC) Windows.

Tip: přečtěte si také článek - HTC HD2 zvládne i desktopové Windows 95 a 98 (video)

Pokud jsou mezi vámi stále ještě uživatelé, kteří přístroj i nadále spokojeně používají, a kteří si oblíbili operační systém Android, pak pro vás máme dobrou zprávu. Týmu vývojářů z XDA-Developers, světoznámé to líhně různých uživatelských úprav softwarů, se totiž podařilo dostat na "hádédvojku" teprve nedávno představenou nejnovější verzi Androidu s označením 4.1 známou též jako Jelly Bean.

Video

ROM je prozatím v raném stádiu. Již nyní se však dá celkem obstojně každodenně používat a nejdůležitější funkce jako je Wi-Fi, telefonní modul nebo Bluetooth již fungují bez problému. Vývojáři ale ještě musí zapracovat například na fotoaparátu či na videopřehrávači, kteréžto funkce zatím bohužel zprovozněny nejsou. Pokud vás vývoj této ROM blíže zajímá, pak svou pozornost směřujte na toto vlákno XDA-Developers.

Zdroje: blog.gsmarena.com, forum.xda-developers.com

Diskuze ke článku
Druger
Že to někoho baví, cpát do toho starého shitu romky, které se stejně všechny sekají jak hajzl !
vena
Mám v HD2 stále ještě Win 6.5 a jsem z toho nešťastnej. Seká se to, aplikace padají. Známému, kterej měl stejnej problém, pomohl přechod na Android, tak doufám, že to pomůže. Jinak nechápu, jak tenhle telefon mohli tak vychvalovat. Znám 3 další lidi, co ho maji a všichni na něj nadávají (respektive na win 6.5), že se to seká, padá apod.
Wendycrx
Po prodeji LG OPTIMUS 3D a koupi právě zde zmiňovaného HD2 jsem myslel že si půjdu raději hodit mašličku!!Telefon s win byl tak hrozně pomalý,žádné aplikace,prostě neskutečné peklo.Telefon ale vypadal velice pěkně a tak jsem nechtěl jen telefon poslat dále do světa a tak jsem brouzdal a našel že se dá dostat do tel.android!I když jsem neměl s přeinstalováním žádné zkušenosti,a byl jsem chvílema zoufalej,do telefonu jsem dostal androida 2.2 a ejhle,telefon frčí jak blázen,aplikace jako dřív,no maximální spokojenost.Jen teď nemohu dostat do telefonu novou verzi androida..
Musím uplně smáznout telefon a dostat to tam znovu?Proč neni u každé verze soubor DAF který sám instalaci udělá?Jak jsem psal,jsem u HTC nováčkem a stále se s ním teprve učím ( však androida jsem tam dostal ) ale nejde mi přeinstalovat na novější verzi...
Tak že i když je HTC již stařík,pořád bych ho řadil mezi opravdu dobré telefony a do starého železa bych ho neházel.
Martin alias Neo
mam htc hd2 dal jsem si tam jelly beana a seka se to jako prase zlaty eclipse ale uz ho nemohu najit

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze