Nejvýkonnější telefony současnosti? Nové Xperie od Sony!

56

V poslední době se často spekuluje, kdo že to je vlastně tím králem smartphonů z hlediska výkonu? Tipujete čtyřjádrový Samsung Galaxy S III nebo HTC One X s Tegrou 3? Jste na omylu!

Pokud si dnes běžný zákazník v obchodě s telefony rozhoduje pro koupi nového přístroje, a při jeho výběru nerozhoduje cena, ale co nejlepší vybavenost, sáhne pravděpodobně po jednom ze čtyřjádrových přístrojů. Jeho matematika je totiž jednoduchá. Čtyřjádro má čtyři jádra, tudíž je lepší než dvoujádro. Ti sečtělejší z vás ovšem vědí, že výkon procesoru nezáleží ani tak na počtu jader, ale spíše na tom, jakou technologií je vyráběn a mnoha dalších faktorech. Dvoujádro tak může být bez problému výkonnější, než čtyřjádro.

Dlouhou dobu byl za etalon výkonu v mobilních telefonech považován Samsung Galaxy S III, vlajková loď jihokorejského výrobce. Ten ji osadil čipovou sadou Exynos 4212 se čtyřjádrovým procesorem architektury Cortex-A9 s taktem 1,4 GHz na každé jádro a grafikou Mali-400MP. Tento CPU je vyráběn technologií s přesností 32 nm (nanometrů). Když po nějakém čase představil konkurenční Qualcomm svůj nový procesor řady Snapdragon S4 hlásal, že s ním dokáže překonat veškerou konkurenci i se dvěma jádry navíc.

Samsung Galaxy S III není tak výkonný jak se možná domníváte (fotografie z recenze)

Tip: Recenze Samsung Galaxy S III – Nekompromisní král

Mnoho lidí tomu nevěřilo. Přece jen pozlátko čtyřjádra udělalo své. Když se ale nový procesor objevil v prvních telefonech, a ty byly následně otestovány pomocí výkonnostních testů, bylo jasné, že americký výrobce čipů má pravdu. Přístroje se bez problému čtyřjádrové konkurenci vyrovnaly a v některých případech jsou i lepší. Ale čím to? S4 má přece jenom dvě jádra? Chyba lávky. Dvě jádra sice má, jinak je ovšem vyrobený s přepracovanou modernější architekturou Cortex-A15, a navíc s využitím přesnější 28nm výrobní technologie. Grafický čip Adreno 225 pak všemu jen nasadil korunu.

Doporučujeme také náš článek - Souboj čtyřjader: One X vs. Optimus 4X HD vs. Galaxy S III (2. díl)

Právě čipset Qualcomm MSM8260A s dvoujádrovým procesorem Snapdragon S4 o taktu 1,5 HZ na jedno jádro v sobě mají i dvě v tomto týdnu představené Xperie od Sony - modely Xperia T a TX. Xperia V pak disponuje upravenou variantou MSM8960. Pouze Xperia TX, smartphone určený jen pro vybrané trhy (bohužel vyjma ČR) má poněkud slabší grafiku Adreno 220. Naši zahraniční kolegové z webu GSMarena.com přímo na veletrhu IFA 2012 v Berlíně, kde byly tyto telefony představeny, podrobili novinky testování pomocí tří benchmarků. Jejich výsledky jsou více než zajímavé.

Pi Benchmark (méně bodů znamená lepší výsledek)

Model Hodnota
Sony Xperia T 309 bodů
Sony Xperia V 309 bodů
Sony Xperia TX 310 bodů
HTC One X (Tegra 3) 338 bodů
Samsung Galaxy S III 344 bodů
LG Optimus 4X HD 350 bodů
Meizu MX 4-core 362 bodů

NenaMark 2 (více bodů znamená lepší výsledek)

Model Hodnota
Sony Xperia T 60 bodů
Sony Xperia TX 60 bodů
Sony Xperia V 58,8 bodů
Samsung Galaxy S III 58,8 bodů
Meizu MX 4-core 54,1 bodů
LG Optimus 4X HD 52,3 bodů
HTC One X (Tegra 3) 47,5 bodů

Quadrant Standard Benchmark (více bodů znamená lepší výsledek)

Model Hodnota
Sony Xperia V 6047 bodů
Sony Xperia TX 5793 bodů
Sony Xperia T 5675 bodů
Samsung Galaxy S III 5365 bodů
Meizu MX 4-core 5170 bodů
HTC One X (Tegra 3) 4842 bodů
LG Optimus 4X HD 4814 bodů

Jak tedy ukazují výše uvedené tabulky s výsledky jednotlivých benchmarků, to že má procesor více jader ještě neznamená, nabídne lepší výkon než čip s méně jádry. Problémem ale nastane, pokud se vrátíme do našeho obchodu k našemu běžnému neznalému zákazníkovi, který žádá nejvyšší výkon. Ten si totiž v praxi stejně nakonec vybere raději Galaxy S III a ne Xperii T, TX, V nebo úplně jiný přístroj s moderním dvoujádrem od Qualcommu.

Přesto že nové Xperie mají "jenom" dvoujdárové procesory, jedná se o jedny z nejvýkonnějších telefonů současnosti

Podívejte se také na - živé fotografie nových Xperií přímo z Berlína

I když se jedná jen o první benchmarky, je vidět, že více jader rozhodně automaticky neznamená výkonněji a nové Xperie tak dost dobře mohou zaujmout trůn nejvýkonnějších telefonů současnosti. Pokud se podobná čísla potvrdí i u produkčních kousků, mohlo by se tak stát.

Zdroje: gsmarena.com

Diskuze ke článku
Petr
Co je to za blábol s tou přesností. To není přesnost, ale technologie výroby udávající velikost jednoho tranzistoru.
Doporučuji jen neopisovat!
Kozaa
Souhlasim ze pocet jader neni vse, ale tez rikam ze druha strana mince je optimalizace a pokud vim tak zadny z techto benchmarku neni prizpusobeno ctyrem jadrum, takze se muze klidne stat, ze v optimalizovanym benchmarku bude Galaxy SIII nebo HTC X rychlejsi nez toto dvou jadro :-)
Leon
Xperia T má ale iba MSM8260A a ne 8960
Tony
Aspoň keby aktualizovali výsledky u One X lebo má v Quadrante medzi 5900 a 6300 bodov, ale je dosť hanba keď staršia 40nm Tegra 3 je rovnako výkonná ako 28nm novší Snapdragon S4, i keď má 2 jadra

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze