Souboj čtyřjader: One X vs. Optimus 4X HD vs. Galaxy S III (2. díl)

28

Přesně po týdnu vám přinášíme další díl našeho srovnání čtyřjádrových mobilních telefonů. V dnešním díle se zaměříme především na hudební funkce a schopnosti telefonů posloužit jako videopřehrávač. Opomenout v tom případě nemůžeme ani porovnání zvukové kvality.

Oficiální fotografie účastníků srovnání

Vítám vás na začátku druhého dílu srovnání čtyřjádrových telefonů, které se aktuálně prodávají na českém trhu. Než se vrhneme na páté kolo, krátce si zrekapitulujeme, co se dělo v prvních čtyřech kolech minulý týden. Všichni tři rivalové se utkali v disciplínách obsah balení, design a konstrukce, baterie a displej. Velmi zostra se do souboje vrhl Optimus 4X HD, který získal 5 bodů z 8 možných. Ve čtvrtém kole ale o náskok takřka přišel a na rozdíl pouhého půl bodu se na něj dotáhl favorit Galaxy S III. Prozatím ztrácí One X, který si jediné vítězství připsal až v posledním čtvrtém kole a prozatím se tak musí spokojit pouze s dva a půl body na svém kontě.

Nepřehlédněte

To se však po dnešním díle může do značné míry změnit. Čtyřjádrové bojovníky čeká souboj na poli hudby a videa, který doplní porovnání zvuku. Už předem tak trochu tušíme, že půjde o silné disciplíny pro Galaxy S III a tak bude zajímavé sledovat, zda si svůj náskok Optimus 4X HD uhájí a co podnikne One X. Další zaváhání by už pro něj totiž mohl mít fatální následky.

Dnes vypukne druhé kolo boje čtyřjader...

Základní parametry čtyřjádrových telefonů

Model HTC One X LG Optimus 4X HD Samsung Galaxy S III
rozměry 134,4 x 69,9 x 8,9 mm 132,4 x 68,1 x 8,9 mm 136,6 x 70,6 x 8,6 mm
hmotnost 130 gramů 133 gramů 133 gramů
procesor nVidia Tegra 3 - 1,5 GHz nVidia Tegra 3 - 1,5 GHz Exynos 4412 - 1,4 GHz
paměť RAM 1 GB 1 GB 1 GB
interní paměť 32 GB 16 GB 16 / 32 / 64 GB
paměťové karty ne ano ano
SIM karta microSIM běžná SIM microSIM
úhlopříčka displeje 4,7 palce 4,7 palce 4,8 palce
rozlišení 1280 x 720 pixelů 1280 x 720 pixelů 1280 x 720 pixelů
typ displeje Super LCD 2 TFT IPS Super AMOLED
typ matice RGB RGB PenTile
typ a kapacita baterie Li-Pol 1800 mAh Li-Ion 2150 mAh Li-Ion 2100 mAh
cena (přibližně) 13 500 Kč 13 500 Kč 15 000 Kč

HTC One X vs. Samsung Galaxy S III vs. LG Optimus 4X HD – souboj čtyřjader

5. Kolo – Hudební přehrávač

V pátém kole se blíže podíváme na možnosti přehrávání hudby u naší soupeřící trojice. Hudební přehrávač samozřejmě nechybí ani jednomu modelu. Navzájem se však už liší a nejde jen o design, ale také některé funkce.

Začneme popořadě od HTC. Jeho přehrávač působí velmi moderním dojmem. Na titulní stránce můžete mít seskládány různé aplikace, které mohou, ale vůbec nemusejí souviset s hudbou. Snadno si ale poskládáte například různé přehrávače a rádia k sobě. Pod zástupci se pak krčí seznam naposledy přehrávaných skladeb. K vaší hudbě se nejsnadněji dostanete přes zástupce Můj telefon. V ten moment už se budete cítit jako doma, neboť si vaše skladby můžete třídit dle interpretů, alb, skladeb, žánrů či vlastních seznamů stop. Bohužel ale chybí možnost přehrávat hudbu přímo ze složek, což mnozí využívají. Pokud si nevíte rady, co si právě pustit, nechte to jednoduše na telefonu a spusťte jedním klikem náhodné přehrávání aktuálně zvoleného seznamu.

Hudební přehrávač - HTC One X

Při přehrávání standardně vidíte náhled obalu alba, časovou osu přehrávané skladby a samozřejmě ovládání. Rychle navolíte náhodné přehrávání a opakování. V nastavení je vylepšovač zvuku v podobě Beats Audio, ten je ale bohužel spíše k ničemu. Klasický ekvalizér chybí, stejně tak možnost si vytvořit vlastní. Plusové body HTC získává za pěkné animace i svižnost v přehrávači, stejně tak za provázanost se službou SoundHound, díky které snadno zjistíte název přehrávané skladby.

Přehrávač LG Optimus 4X HD vypadá na první pohled nejobyčejněji. Rovnou vidíte rozdělení vaší hudební knihovny na skladby, alba, interprety, seznamy skladeb a dokonce nechybí ani možnost přehrání z vašich složek. To dá zapomenout i na nemožnost třídění dle žánrů a podobně. Díky praktickému abecednímu seznamu po pravé straně displeje se lze rychle orientovat v delších seznamech. Po vybrání alba se dostanete na seznam jeho skladeb. Zde vypadá velmi efektně pozadí, které je tvořeno černobílým náhledem obalu alba.

Hudební přehrávač - LG Optimus 4X HD

Po spuštění písně většinu displeje zabere náhled alba, nad kterým je rychlé zapnutí náhodného či opakovaného přehrávání a případně zapnutí textu písně. Dole časová osa, nezbytné ovládání a zapnutí zvuku Dolby, který však funguje jen s připojitelnými sluchátky. V nastavení nechybí hned několik přednastavených ekvalizérů, přičemž si rovněž můžete vytvořit vlastní. Další plusový bod LG dostává za funkci automatického vypnutí. Maximální časová prodleva činí 2 hodiny, za které dojde k ukončení přehrávání.

Ve stylu TouchWiz je vyveden i přehrávač u Samsungu Galaxy S III. Podoba se blíží spíše Optimusu 4X HD než One X. V horní části displeje je dělení na skladby, seznamy skladeb, alba, interprety a vlastní složky, stejně jako u Optimusu 4X HD. Tento seznam však lze rozšířit přidáním dalších možností třídění, například žánry či roky. Stejný je i abecední seznam u pravé části displeje. Přehrávání je pak v duchu klasickém. Náhled alba, který však není v tak velkém přiblížení, jako u výše popisované dvojice. Pod náhledem časová osa a tlačítka pro opakované či náhodné přehrávání. Ovládání je ještě o něco níže. Galaxy S III se může chlubit nejrozsáhlejší nabídkou ekvalizérů, které navíc fungují i pro hlasitou reprodukci, a nikoli jen do sluchátek jako v případě Optimusu 4X HD. Nechybí ani vlastní ekvalizér.

Hudební přehrávač - Samsung Galaxy S III

Zajímavosti ve prospěch Galaxy S III najdeme i v nastavení. Stejně jako Optimus 4X HD si rozumí se zobrazením případného textu skladby a dokáže se rovněž sám vypnout po vámi zvolené době. Stropem jsou opět dvě hodiny. Zajímavou funkcí je nastavení rychlosti přehrávání. Své písničky si můžete pouštět pomaleji nebo rychleji. Nejde o nijak praktickou funkci, ale postará se o poměrně dost zábavy.

Opomenout samozřejmě nemohu ani podporované formáty, jenže ty nám moc nepomohou. Klasika MP3, AAC či WAV je samozřejmostí a všichni tři zástupci se chlubí i podporou bezztrátového formátu FLAC.

Páté kolo bylo poměrně vyrovnané. Ještě aby ne, porovnávali jsme hudební přehrávače, které by v dnešní době měly být takřka dokonalé. Rozdělení bodů není jednoduché, nicméně nakonec přiřknu bod a půl Galaxy S III. Jeho přehrávač nabízí přehlednost, největší možnost třídění, nejpestřejší ekvalizér i spoustu doplňkových funkcí. Na druhé místo v pátém kole šahal One X, který vyniká moderním vzhledem a možností zakomponovat další aplikace. Na druhou stranu ale postrádá ekvalizér či přehrávání ze složek a tak se musí spokojit s třetím místem a pouhým půl bodem. Poslední bod si ukořistí Optimus 4X HD, který se funkční výbavou nejvíce dotahuje na Galaxy S III.

Stav po 5. kole:

HTC One XLG Optimus 4X HDSamsung Galaxy S III
3 b. (+0,5)6 b. (+1)6 b. (+1,5)

6. Kolo – videopřehrávač

V podstatě stejně samozřejmý jako hudební přehrávač, je i videopřehrávač, který ani jeden model nepostrádá. Dopředu mohu říci, že ani v jednom případě nejde jen o prachobyčejný přehrávač schopný video pustit a zase zastavit.

Nejméně nápadný je přehrávač u One X. V hlavním menu byste jej hledali opravdu marně. Všechna svá videa, seriály či filmy najdete v galerii, odkud si je rovněž spustíte. Přehrávač využívá celou plochu displeje, poradí si s formáty 3GP, MP4, AVI, MKV a také kodeky DivX a Xvid. Bez problémů One X přehraje 1080p videa. Poradí si také s titulky, které musejí mít stejné jméno jako video soubor. Při přehrávání si můžete pořizovat fotografie z videí a nastavovat aktuální jas.

Videopřehrávač - HTC One X

Optimus 4X HD už ikonku videopřehrávače v hlavním menu nabízí. O to ale až tak nejde, hlavní je, co přehrávač dokáže. Ten v Optimusu 4X HD si poradí 3GP, MP4, AVI a MKV a stejně jako One X i s kodeky DivX a Xvid. Podporovány jsou také titulky, stejně jako u One X. Problém nemůže činit ani 1080p video. Při přehrávání si na časové ose můžete nechat zobrazit náhled videa a tím mít jakýsi obraz v obraze. Snadno si můžete regulovat jas a dokonce si i zamknout displej se senzorovými tlačítky, což zabrání nechtěnému ukončení přehrávání. Velmi praktické.

Videopřehrávač - LG Optimus 4X HD

Třetí na řadu přichází Galaxy S III a zdá se, že i když oba konkurenti nasadili laťku vysoko, hodlá i tentokrát vyhrát. Jeho přehrávač vypadá od první vteřiny skvěle. Všechny videa se totiž v malých náhledech rovnou přehrávají a telefonu to nečiní sebemenší zpomalení. Podporovány jsou formáty 3GP, MP4, AVI, MKV a samozřejmě kodeky DivX a Xvid. Přehrávat můžete klidně i 1080p videa. Titulky jsou podporovány a lze si přímo zvolit, jaké titulky má telefon aktuálně zobrazit. Zamrzí tak, že mu dělají potíže znaky ž, š, ť. Při přehrávání si můžete regulovat jas a největší perličkou je možnost video minimalizovat do náhledu a pracovat s telefonem i nadále. V souvislosti s videem se vám může hodit také funkce Chytrý pohotovostní stav. Oč jde? Dokud budete sledovat například film, telefon bude přehrávat. Jakmile ale na delší dobu zavřete oči, dojde k ukončení přehrávání a zhasnutí displeje.

Videopřehrávač - Samsung Galaxy S III

V šestém kole dva body urval Galaxy S III. Jeho videopřehrávač nabízí maximum funkcí i moderních novinek. Dokonce mu nijak výrazně neuškodily menší problémy s některými českými znaky při zobrazení titulků. Zbylý bod si rozdělí duo One X, Optimus 4X HD, neboť podávají vyrovnaný výkon. V každém případě si první místo upevňuje Galaxy S III.

Stav po 6. kole:

HTC One XLG Optimus 4X HDSamsung Galaxy S III
3,5 b. (+0,5)6,5 b. (+0,5)8 b. (+2)

7. Kolo – Zvuk

V dnešním posledním, sedmém kole se zaměříme na zvuk, který je v oblasti multimédií velmi důležitý. Nejprve proklepneme hlasité přehrávání, pak kvalitu dodávaných sluchátek a nakonec zapojíme do všech rivalů stejná sluchátka. Ve všech případech budeme porovnávat zvuk při vypnutém ekvalizéru.

Trojice bojovníků se čtyřmi jádry

V případě hlasitého přehrávání se budete muset vždy spolehnout jen na jeden reproduktor. Stereo, zdá se, je luxus dob minulých. Nejhůře si v této disciplíně vede Optimus 4X HD, který sice hraje hlasitě, ale jeho zvuk působí velmi plechovým dojmem, což vás brzy donutí reprodukci brzy ukončit. Nelítostný boj probíhal mezi One X a Galaxy S III. Oba totiž podávají velmi vyvážený zvuk. To platí především pro Galaxy S III, neboť One X vyzdvihuje o něco výše hloubky. Pěkně se ale poslouchají oba dva. Dílčí vítězství si však nakonec připíše One X, neboť dokáže i na nejvyšší hlasitost hrát čistě, zatímco Galaxy S III už lehce rezonuje a zvuk je zkreslený.

Dodávaná sluchátka jsou skoro u všech třech soupeřů zklamáním. Máme před sebou telefony nejvyšší kategorie, jejichž ceny atakují 15 tisíc korun a výrobci stále šetří. Na všech sluchátkách tak chybí ovládání hudebního přehrávače.

HTC One X vsází spíše na hloubky

Nejhorší sluchátka přibalilo HTC, kde se musíte spokojit jen s obyčejnými peckami a svou obyčejnost dává na odiv i pouze stříbrný jack. Nijak valná není ani jejich kvalita. Zvuk je nevýrazný, chybí výšky i hloubky. Nic pro vážnější poslech hudby.

O něco lépe je na tom Optimus 4X HD, jehož špuntová sluchátka vypadají již na první pohled k světu. Zamrzí ale fakt, že v základním balení chybí náhradní špunty a ty, co LG použilo, jsou opravdu velmi velké a mnohým do uší prostě nesednou. Pokud se vám je už podaří do vašich zvukovodů nacpat, počítejte s lehce nadprůměrným zvukem, kde však opět zamrzí plechový zvuk, který při vyšších hlasitostech téměř trhá uši.

Optimus 4X HD produkuje příliš plechový zvuk

Nejlépe z druhé části sedmého kola vychází Galaxy S III. Jeho stylová sluchátka rozhodně neudělají ostudu a vytknout jim mohu opět nevhodně zvolené špuntové nástavce bez možnosti výměny. Zvuk z nich se linoucí vám však učaruje a dá v podstatě zapomenout na slovo ekvalizér. Není třeba jej zapínat, neboť telefon podává vyvážený zvukový proud, kde není nic přebuzení ani utlumeno.

Galaxy S III hraje jednoznačně nejlépe

Třetí část sedmého kola jsme do všech telefonů postupně zapojily pecková sluchátka Koss a tím sjednotili podmínky. Vítězství si opět připsal Galaxy S III, který tak jasně dokazuje kvalitu svého zvukového čipu. Opět se konal vyvážený zvuk, kterému bylo možné jen těžko něco vytknout.

Překvapilo One X, u kterého se ukázalo, jak nekvalitní jsou dodávané sluchátka. Při zapojení jiných, lepších sluchátek byl zvukový projev velmi blízký tomu u Galaxy S III, avšak více zasazen do hloubek.

Sedmé kole má jednoznačného poraženého. Je jím Optimus 4X HD, jehož plechový zvuk opravdu nenadchne. Naopak Galaxy S III exceloval ve všech disciplínách a tím pádem si zaslouží vyhrát. Není to ale drtivé vítězství, protože mu na paty šlapal One X a jasně dokázal, že se HTC po stránce kvality zvuku výrazným způsobem zlepšilo.

Stav po 7. kole:

HTC One XLG Optimus 4X HDSamsung Galaxy S III
4,5 b. (+1)6,5 b.10 b. (+2)

Závěr druhého dílu

Ve druhém díle se rivalové utkali v dalších třech kolech a v součtu jich absolvovali již 7. Obrovské tempo nasadil Galaxy S III a nejenže předběhl LG Optimus 4X HD, ale vypracoval si rovnou velmi slušný náskok, který jeho soupeři budou obtížně stahovat. Optimus 4X HD ztrácí 3,5 bodu a ve druhém díle se mu celkově příliš nedařilo, neboť získal pouhý bod a půl. Kritická začíná být situace pro One X, které ztrácí dokonce pět a půl bodů. Nic však ještě není ztraceno a v dalších kolech se může vše zvrátit. Jednoduché to však dvojice One X a Optimus 4X HD mít nebude, protože Galaxy S III nemá mnoho slabých míst. Na třetí díl se můžete těšit již příští týden. Pokud máte jakýkoliv tip na funkci, kterou bychom neměli opomenout porovnat, neváhejte a napište nám pod tímto článkem nebo na našich sociálních sítích.

Kdo nakonec srovnání vyhraje a usedne na pomyslný trůn?

Nepřehlédněte

Diskuze ke článku
Trey Sand
Stejně to skončí tak že S3 bude první a o třetí a druhé místo se porvou 4x a One X. Bohužel tyhle testy jsou subjektivní, což ovšem neznačí že jsou špatné ale třeba u videopřehrávače u LG 4X toho umí podle mě podstatně víc než se zde uvedlo :-) například funkce mediaplexu jsou velice zajímavé a to ,že mužete video zpomalit a zrychlit, a také postraní liště s videama kde živě mužeme sledovat náhledy takže také plus, a také to ,že mužeme ve videu realtime zoomovat, taky bych řekl praktická funkce. Jsou to poměrně hodně vyzdvihované funkce 4X a hodně se s nima dá zabavit. Jinak pro testování doporučuju připojit 4X k PC a stáhnout dnešní firmware v10f - který upravuje hlavně výdrž a přehřívání telefonu, přidává novou funkci fotáku kdy pro pořízení fotky stačí říct "Cheese", a mění taky možnosti nastavení jasu kdy při vyšší teplotě zařízení nejde dát na sto procent ale pouze na 70. Jinak s ostatním bodovím ohodnocením více méně souhlasím, a chválím za pěkné srovnání.
kuba
nezlobte se na mě ale přijde mi to malinko moc vychvalujete sIII, nedát One x ani bod za konstrukci ? Telefonu z nejlepším zpracováním..? vím o čem mluvím už jsem jak HOX tak SIII v servisu rozebíral..
PCKarlos
Ve třetím kole bych uvítal porovnání "notifikací zmeškaných událostí". Myslím tím hlavně notifikaci pomocí informační LED diody, jak to u každémo mobilu vlastně je, protože podrobnosti se od výrobce nikde nedozvíte. Mám na mysli: barvu diody, intenzitu svícení, frekvenci blikání, zda jde dobře vidět i z úhlu, jak dlouho vlastně bliká než si událost přečtete, zda se to dá někde v menu nastavit, co vše se tam vlastně dá nastavit, apod. Jo jo, nezdá se to, ale taková LED dioda je dost dobrá věc na mobilu :-) Díky.
odklon
toť předvedení tří mobilních placek bez života......ještě by bylo vhodné přidat Hujahej D Quad, ale ono je to jedno.....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze