Největšímu výrobci SIM karet odcizili kódovací klíče (aktualizováno)

Největší výrobce SIM karet na světě Gemalto se potýká s velkým problémem. Američtí a britští špióni totiž údajně ukradli kódovací klíče, díky kterým mohou odposlouchávat cizí hovory. První fáze šetření však údajně ukázala, že by SIM karty měly být v bezpečí.

Aktualizováno 23. 2. 2015

Informace o odcizení šifrovacích klíčů společnosti Gemalto, která ročně produkuje přibližně 2 miliardy SIM karet a spolupracuje s více než 600 operátory po celém světě, způsobila značné znepokojení, na které společnost musela reagovat. Dnes proto vydala krátké tiskové prohlášení, ve kterém informuje, že dle prvotního šetření jsou SIM karty od Gemalto bezpečné a není důvod k obavám. Společnost si je přesto vědoma závažnosti celé situace, a proto svolala na středu 25. února tiskovou konferenci, kde bychom se měli dozvědět více.

Původní informace z 22. 2. 2015

Největší výrobce a dodavatel SIM karet na světě Gemalto prožívá krušné časy. Společnost totiž údajně napadli špióni a v kyber útoku odcizili kódovací klíče, díky kterým mohou dešifrovat komunikaci bez upozornění uživatele, operátora nebo vlády. Společnost na to reaguje následovně: „Bereme tuto záležitost velmi vážně a do vyřešení problému investujeme veškeré potřebné zdroje, abychom rozsah škod minimalizovali.“

TIP: Sony mění strategii: telefony přesouvá na druhou kolej

Gemalto

Zneužité informace se mohly týkat až jedné miliardy SIM karet. Všeobecně se ale tento únik informací bere také jako varování směrem ke gigantům, jako je Apple nebo Google. Ti by totiž měli podobným únikům předcházet a dbát zvýšenou pozornost na ochranu svých zařízení a svého softwaru.

Zdroje: thenextweb.com, reuters.com, gemalto.com

Diskuze ke článku
Xwert Is
Xwert Is
Všeobecně se ale tento únik informací bere také jako varování směrem ke gigantům, jako je Apple nebo Google. Prečo ? veď oni majú údajne tiež prsty v sledovaní ľudí.
loko
Pěkné. A kdo zaplatí této společnosti nezanedbatelnou škodu která jí tímhle vznikne? zřejmě nikdo, ale zažalovat USA&VB by mohli :)
neo taa
neo taa
Až to udělá Čína, Rusko, tak to teprve bude masakr, doslova :(
Lukáš
Spolupracuje s 600 miliony operátory po celém světě?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze