Samsung Wave 533
recenze

Samsung Wave 533

Bada pro pisálky
6

Operační systém Bada je prozatím znám pouze díky modelu S8500. Letos však Samsung připravil hned několik novinek se svým vlastním operačním systémem. Dnes testovaný model Wave 533 se odlišuje zejména přítomností QWERTY klávesnice. Ve výbavě dále nechybí 3,2 megapixelový fotoaparát či Wi-Fi.

Mobilních telefonů s hardwarovou QWERTY klávesnicí je stále jako šafránu a proto vítáme každý takový model s otevřenou náručí. Tyto skromné řady nyní rozšíří Samsung Wave 533, který za necelých pět tisíc korun nabízí poměrně zajímavou výbavu a hlavně vytváří alternativu ve výběru operačního systému. Jako už ostatně napovídá sám název, jedná se o zástupce s operačním systémem Bada. Jednoduché to ovšem novinka mít nebude. Kromě relativně nevyvinutého operačního systému neoslní ani výbavou. Nabídne sice Bluetooth 3.0, Wi-Fi a kapacitní displej, na druhou stranu však opomíjí rychlé datové přenosy, automatické ostření u fotoaparátu a displej mohl být též lepší.

Technické parametry Samsung Wave 533

Konstrukce109,5 × 55 × 15,2 mm, 118 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,2" (240 × 400 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 320 × 240 px, 15 FPS
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 100 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémBada OS
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostleden 2011, 4 600 Kč

Design a konstrukce: černý tlouštík

S designem si Samsung příliš hlavu nelámal. Z dálky tak běžný uživatel ani nepozná, o jaký model Samsungu se konkrétně jedná. Snadno si jej lze splést s očekávaným Samsungem Star II nebo jinými modely Wave. Vzhledem k cenové hladině, ve které se telefon pohybuje, byl jako hlavní materiál zvolen plast. I přesto však chválím konstrukční zpracování, neboť nikde nic nevrže. Menší vůli vykazoval pouze výsuvný díl klávesnice. Zde zřejmě opět zaúřadovala cenová politika.

Rozměry telefonu činí 109,5 x 55 x 15,2 milimetrů. Znatelná je zejména větší tloušťka, kterou v ruce určitě pocítíte. Ovšem jde o daň za hardwarovou klávesnici. Hmotnost se vyšplhala na vcelku slušných 118 gramů. Přední straně dominuje velký dotykový displej, který zabírá většinu plochy. Nad ním je krom loga výrobce už jen efektní průduch reproduktoru. Pod displejem je pak trojice obvyklých kláves. Na první pohled by se mohlo zdát, že sluchátka jsou pouze senzorová. Nicméně stejně jako středové tlačítko jsou i ona hardwarová.

Pravý bok skrývá v horní části vypínací tlačítko, které zároveň odemyká displej. Na stejné straně najdeme ještě spoušť fotoaparátu. Levou stranu tradičně obývá u Samsungu dvojtlačítko regulující hlasitost. Horní hrana ubytovává veškeré konektory. Samozřejmostí je 3,5 mm jack konektor i microUSB konektor, který je velmi šikovně ukryt za posuvnou krytkou. Takovéto řešení bych si představoval u všech telefonů.

Zadní stranu Samsung ozvláštnil jemným vroubkováním. Jde o efektní a zároveň praktické řešení. Telefon se lépe drží v ruce. Krom stříbrně lemované čočky fotoaparátu už na něm ale nic nehledejte.

Baterie a výdrž: příjemné překvapení

Samsung model Wave 533 vybavil akumulátorem o kapacitě 1200 mAh. Díky menšímu displeji a průměrnému hardwaru je to velmi dobrá hodnota. Pokud telefon nebudete příliš zatěžovat, dostanete se bez větších problémů na 4-5 denní výdrž, což je v dnešní době velice pěkná hodnota. Pro účel kontroly doporučuji stáhnout šikovnou aplikaci BatteryCheck, pomocí které přibližně zjistíte, jak dlouho telefon při různých činnostech vydrží.

Zvuk: zahraje i hlasitě

Příjemným překvapením pro mne byl zvuk. Zejména hlasitý reproduktor dokáže hrát opravdu nahlas a nepostrádá ani hloubky. Zvuk ve sluchátkách si zase velmi snadno upravíte díky přítomnosti ekvalizéru. Celkově lze Wave 533 na poslech hudby doporučit.

Klávesnice: za dvě

Hlavním tahákem Samsungu Wave 533 je hardwarová QWERTY klávesnice. Dostanete se k ní odsunutím části s displejem směrem doprava. Poté se před vámi objeví čtyřřadá klávesnice. Jednotlivé klávesy jsou stejně velké a mají mezi sebou malé rozestupy. Zcela ideální ovšem není jejich zdvih. Jsou příliš blízko povrchu a při psaní nějakou tu dobu získáváte jistotu, zda jste danou klávesu stiskli. Pochvala naopak míří za přítomnost kurzorových šipek. Stejně tak se povedlo podsvětlení. Je dostatečně intenzivní a navíc jsou barevným podsvětlením odlišeny funkce tlačítka Alt.

Displej: pro běžné účely dostatečný

Samsung použil známý displej o úhlopříčce 3,2 palce s rozlišením 240 x 400 pixelů. Je velká škoda, že nebyl zvolen jemnější rastr. Spokojeni naopak budete s jasem displeje i jeho čitelností na ostrém slunci. Stejně tak pozorovací úhly by Wavu 533 mohl závidět i lecjaký dražší telefon. Znovu se ukázalo, že Samsung displeje umí.

Uživatelské prostředí a ovládání: zde úřaduje TouchWiz

Samsung Wave 533 se perfektně hodí i pro uživatele, kteří nemají zkušenosti s operačními systémy. Ačkoli je vybaven operačním systémem Bada, díky nadstavbě TouchWiz 3.0 to skoro ani není poznat. Proto pokud se vám líbí prostředí levných dotykových Samsungů, nenajdete u Wavu 533 mnoho odlišností.

Úvodní obrazovka nabízí 6 ploch, na které lze umisťovat různé widgety. Zde musím zmínit trestuhodně skromnou nabídku od výrobce. Několik dalších widgetů si sice můžete stáhnout z obchodu, nicméně ani tak se to nemůže rovnat například s možnostmi Androidu. Efektně vypadá tapeta, která je rozmístěna pod všemi plochami a posouvá se s nimi. V horní liště displeje se sdružují veškeré důležité informace o stavu telefonu. Lišta jde navíc vysunout. Ve vysunuté nabídce máte možnost například zapnout Wi-Fi či spravovat události okolo telefonu. Inspirace konkurenčním Androidem je více než očividná.

Ve spodní části displeje jsou umístěny tři ikonky. První vás přepne do modu zadávání číslic k účelu volání, druhá vede přímo do telefonního seznamu a třetí vás přesune do menu zpráv. Tato trojice je viditelná i po vstupu do hlavního menu. To je tvořeno ikonkami, které lze libovolně přemisťovat. Už v základu jich je tolik, že zabírají dvě stránky. S nově nainstalovanými aplikacemi se počet stran hlavního menu navyšuje.

Ovládnutí telefonu není nijak složité. Odemknutí proběhne stiskem tlačítka na pravém boku a následným tahem po displeji. Pro vstup do menu slouží středová klávesa pod displejem. Ta má i funkcí Zpět. Bohužel pokud jste v hlavním menu, středová klávesa nedělá vůbec nic. K návratu na pohotovostní displej je nutné využít červené sluchátko. Menu není nijak složité a díky jeho obsáhlosti jsou takřka všechny funkce dostupné jedním dotykem prstu. Velmi intuitivní je i nastavení, kde se výrobce opět vyhnul složitostem. Uspokojivá je i rychlost telefonu. Po většinu času při testování jsem na žádný úkon nečekal. Nemohu nezmínit i praktické přetáčení displeje, které navíc funguje opravdu všude a rovnou do tří různých poloh. Problém nastává pouze v případě, že máte na pohotovostním displeji dva velké widgety pod sebou. Po přetočení do horizontální polohy se widgety překrývají. Telefonu s operačním systémem nechybí ani plnohodnotný multi-tasking a potěší i intuitivní ukončování aplikací po delším podržení středového tlačítka.

Telefonní seznam: návyková jednoduchost

U Samsungu se rozhodli nevymýšlet žádné zbytečné věci a nabízí velmi jednoduchý a praktický telefonní seznam rozdělený na tři základní lišty. První je již klasické abecední řazení kontaktů, které v pravé části doplňují malá písmenka pro rychlejší vyhledávání. U každého kontaktu najdete bohatou nabídku informací, od čísla a jména po email a další maličkosti, stejně jako možnost odeslat kontakt jako vizitku. Přímo luxusním nápadem je možnost po kterémkoliv kontaktu v seznamu přejet prstem do strany, což automaticky aktivuje možnost napsat zprávu, případně zavolat. Další dvě lišty jsou plně přizpůsobitelné. Jedná se totiž o třídění kontaktů do skupin, nebo oblíbených. Oblíbené kontakty, které musíte před využitím překopírovat do telefonu samotného, jsou potřebné pro jeden z widgetů na ploše, jenž v grafickém kolečku znázorňuje vámi vybrané osoby. Z obyčejného seznamu je vybrat bohužel nelze.

Zprávy: s QWERTY hračkou

Bada si z Androidu půjčuje mnohé, což není vůbec na škodu. Téměř identicky vypadá editor zpráv. I zde máme oblíbené „thready“, kde se zprávy řadí podle příjemce a ukazují se jako konverzace v bublinkách, do kterých se můžete dostat i z telefonního seznamu, pokud v profilu osoby švihnete prstem doleva.

Pro psaní máte na výběr softwarovou QWERTY klávesnici a to jak na výšku, tak na šířku. Ovšem kdo by je využíval, když se Wave 533 chlubí hardwarovou verzí. Samotné psaní na softwarových klávesnicích je je v rámci možností vcelku pohodlné, rozhodně by se ale slušelo věnovat velikosti písmen a jejich rozložení trochu více času a úsilí. Občas se totiž stane, že potřebnou klávesu minete či nezmáčknete vůbec. Chápeme, že displej není z největších na poli smartphonů, rozhodně by s tím ale něco udělat šlo. Naštěstí nabízí přístroj jednoduché přepínání mezi SMS a MMS, které najdete v jediném editoru.

V telefonu nechybí ani propojení se sociálními službami Facebook a Twitter. Aplikace však nejsou zrovna přehledné, což je celkem škoda. Nijak se mi nepodařilo umístit například výpis poslední Tweetů na pohotovostní displej.

Internetový prohlížeč, GPS a Email: šetřilo se

Vestavěný internetový prohlížeč je poměrně jednoduchý a předem můžete zapomenout na podporu Flashe. Využít v něm sice můžete funkci pinch to zoom, jinými slovy přiblížení pomocí multidotekové technologie, nicméně v praxi není tato vymoženost příliš využitelná. Prohlížeč totiž nereaguje nijak svižně. Alespoň, že nabízí práci s více okny a jeho pověst zachraňují také kurzorové šipky na hardwarové klávesnici. Lepším řešením je v tomto případě Opera Mini. Surfování je možné přes Wi-Fi či GPRS a EDGE. Velmi zamrzí absence sítí třetí generace. V telefonu sice najdete GPS čip, který dokáže spolupracovat i s internetem, výrobce se však neobtěžoval přichystat jakoukoliv navigační aplikaci. Odkázáni tak jste na nabídku obchodu.

Alespoň s emailovým klientem nemá Wave 533 žádný problém a nabízí bohaté využití všemožných schránek a služeb. Můžete si vybrat z předem nastavených, mezi který patří např. Gmail, Hotmail, Yahoo a další. Pokud máte adresu na jiném serveru, můžete si nastavit libovolný počet vlastních schránek, kde ale budete muset trochu zápasit s nastavením. Po nastavení všeho potřebného již máte precizní propojení, emaily vám pravidelně přichází do horní aktivní lišty a máte vždy přehled o tom, kolik nepřečtených/příchozích emailů právě máte staženo v přístroji. Škoda jen odfláknutého widgetu, ze kterého zjistíte prakticky jen počet nepřečtených zpráv.

Z organizačních funkcí nechybí velmi pěkně zpracovaný kalendář, kalkulačka rozumějící si se závorkami či stopky a minutka.

Fotoaparát: průměrné 3 megapixely

Integrovaný fotoaparát dokáže pořizovat snímky do maximálního rozlišení 3,2 megapixelu. Chybí mu však automatické ostření i LED dioda či blesk. I přesto však, samozřejmě hlavně v exteriérech, Samsung pořídí celkem slušné snímky, které potěší barevným podáním i slušnou ostrostí. Problémy představují světlá a tmavá místa. Je tedy nutné počítat s přepaly. Před fotografováním si můžete zvolit jeden z mnoha scénických režimů a tím výslednou kvalitu nepatrně vylepšit. Chválím za hardwarovou spoušť fotoaparátu, díky které si snímek zbytečným dotykem displeje nerozmažete. Umožněn je i záznam videa, ovšem pouze v QVGA rozlišení a s nedostatečnými 15 snímky za vteřinu.

Ukázkové snímky


Multimediální funkce: obyčejný základ

Za necelých pět tisíc od telefonu nemůžeme stále čekat zázraky. V oblasti multimédií se proto Wave 533 spoléhá na zdařilý hudební přehrávač. Nabízí velmi přehledné rozdělení vaší hudební knihovny do skladeb, vlastních seznamů, alb, interpretů a žánrů. K dispozici je jednoduchý ekvalizér a také možnost prostorového 5.1 zvuku, ale pouze ve sluchátkách. Jako třešnička na dortu je pak možnost rozpoznání hudby, funkce velmi podobná té z Androida nebo ze Sony Ericssonů. Tleskám také dálkovému ovládání přehrávače na zamknuté obrazovce. Velmi užitečné funkci, kterou v současné době postrádá tolik prvotřídních přístrojů.

Přítomno je samozřejmě také FM rádio s podporou RDS. Videopřehrávač taktéž nechybí, ovšem neporadí si s formátem AVI a zapomenout je třeba i na podporu DivX či Xvid kodeků. O další zábavu se mohou postarat hry. V základu naleznete pouze dvě. Další si však můžete snadno doinstalovat. Bohužel jejich nabídka není na obchodu nijak závratná a vy se tak budete muset spolehnout spíše na Javu.

Zhodnocení: díky za klávesnici

Konečně se dočkáváme nových modelu s operačním systémem Bada a doufejme, že i tato platforma se začne výraznějším způsobem rozvíjet. Samsung Wave 533 drží v rukách silný trumf v podobě hardwarové klávesnice, která v cenové relaci do 5 tisíc korun není příliš vídaná. Z výbavy stojí za povšimnutí zejména Wi-Fi či právě přítomnost Bady a tím snadná rozšiřitelnost o nové aplikace. Bohužel neodpustitelná je absence rychlých datových přenosů a zapracovat se mělo také na fotoaparátu. Pokud ovšem hledáte líbivý telefon a často píšete SMSky, e-maily nebo jen chatujete s přáteli, bude vám Wave 533 dobře sloužit. Hledáte-li ovšem maximální výbavu za cenu okolo 5 000 Kč, poohlédněte se spíše jinde.


samsung-wave-533
Klady
  • přátelské prostředí
  • Wi-Fi, GPS a Bluetooth 3.0
  • mutli-tasking
  • hardwarová QWERTY klávesnice
Zápory
  • displej s nízkým rozlišením
  • jen průměrný fotoaparát
  • chybí rychlá data 3G
  • žádný navigační program od výrobce
Diskuze ke článku
Janci
Dobry den
Neraz sa v tejto recenzii spominate wawe 2 tak ma napadlo ci sa u Vas v redakcii nechysta recenzia na tento model
Martin Pultzner
Recenzi přineseme už za několik dnů, určitě se dočkáte.Nicméně Wave II je velmi podobný původnímu modelu Wave - jeho recenzi si můžete přečíst zde - http://mobilenet.cz/recenze/clanek.php?id=r295&samsung-s8500-wave:-bada-v-rouse-berancim
Pepa
Dobrý den
je možné synchronizovat kalendář a kontakty s Outlookem, má kalendář možnost nastavit upozornění na události ?
Mattias
Ahoj, mám 2 otázky.
1) Kolik SMSek jde mít uložených v mobilu? Podle volné paměti nebo určitý počet?
2) Nejde nějak obejít ta nepodpora flash? Třeba stáhnutím jinýho prohlížeče?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze