Multimodální Gemini Nano vás zachrání před vyluxováním bankovního účtu

Multimodální Gemini Nano vás zachrání před vyluxováním bankovního účtu
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Google se pochlubil tím, že do konce roku bude funkce Circle to Search dostupná na 200 mil. zařízení s Androidem
  • Prezentovány byly schopnosti Gemini (Nano), z nichž mohou těžit například nevidomí
  • Gemini Nano funguje tzv. on-device (bez potřeby internetového připojení)

Během vývojářské konference Google IO byla zákonitě věnována velká pozornost umělé inteligenci a tomu, jakými způsoby může uživatelům usnadnit život. V tomto kontextu byla zmíněna i funkce Circle to Search, kterou Samsung ve spolupráci s Googlem představil jako velkou novinku u řady Galaxy S24. Google se rovněž pochlubil tím, že Circle to Search je aktuálně dostupné již na 100 milionech zařízeních s OS Android a do konce letošního roku chtějí toto číslo zdvojnásobit.

Dave Burke (VP Engineering) následně na pódiu předvedl několik povedených AI kouzel s Gemini, které je v Androidu integrováno na systémové úrovni. To znamená, že je seznámeno s kontextem toho, co se v telefonu, resp. na displeji, děje. Gemini si je tak například vědomo toho, když uživatel sleduje video nebo zrovna chatuje s přáteli a dotaz položený Gemini dokáže na základě kontextu lépe zodpovědět. Samozřejmě nemohla scházet ani ukázka „výcucu“ dat z nepřehledného PDF manuálu.

Schopnosti Gemini byly prezentovány rovněž i ve spojení s telefony Pixel. Ty později v letošním roce obdrží multimodální Gemini Nano, s jehož pomocí bude například mnohem lépe využitelná funkce TalkBack, která pomáhá nevidomým a slabozrakým uživatelům rozpoznávat obsah. Zmíněná skupina zákazníků díky tomu získá výrazně detailnější popisy obrazových materiálů.


Další zajímavou ukázkou bylo přijetí hovoru, kdy se podvodníci pokusili vylákat citlivé údaje z majitele smartphonu Pixel. Naštěstí byl díky Gemini Nano fungujícího přímo v zařízení (tzv. on-device bez potřeby internetového připojení) již v průběhu hovoru upozorněn na to, že banka nikdy nežádá své klienty, aby přesunuli peněžní prostředky na „bezpečný“ účet.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze