mobilenet.cz před 5 lety: malá Nokia se Symbianem a iPad 2

6

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo už více než deset let. Rozhodli jsme se proto v našem seriálu zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme na přelomu února a března 2011.

V 52. díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme na přelom února a března 2011. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

Na vlně úspěchu iPadu

Zatímco aktuálně se často skloňuje, co bude s tablety dále, před pěti lety stále ještě zažívaly velký boom. Apple již měl za sebou první úspěšný zářez a v březnu 2011 jej podpořil představením iPadu 2. Druhá generace přinesla podobný design, avšak s o něco praktičtějšími rozměry. Přibyl také fotoaparát, jehož rozlišení 0,4 megapixelu však dnes budí spíše úsměvy. Jeho využití se však nacházelo především u aplikací. Z dnešního pohledu může hrůzostrašně působit hmotnost přesahující 600 gramů, ale ani ta nezabránila ve velkém úspěchu druhé generace, která se prodávala více než tři roky.

Apple iPad 2

Sympatická Nokia se Symbianem

V roce 2011 už to měl Symbian v podstatě spočítané. Paradoxně však v této době vznikaly skutečně povedené Nokie a současně s tím se systém dostával do stavu, kdy již mohl soupeřit s mladší konkurencí. Příkladem může být Nokia C6-01, která byla skutečně malinkým telefonem se 3,2palcovým AMOLED displejem. Díky malé úhlopříčce jsme se však dočkali jemné podívané. Prostředí bylo slušně odladěno a nechyběl 8megapixelový fotoaparát s možností záznamu HD videa. V recenzi jsme si pochvalovali příznivou cenu či funkci USB host. Naopak jsme se nepřestávali divit nad chybějícím automatickým ostřením a nepotěšila nás ani slabší baterie.


Nokia C6-01

Jak se hrálo na Xperii PLAY?

Na legendární herní mobil v podobě Sony Xperie PLAY jsme vzpomenuli již minule, avšak před pěti lety to bylo takřka témě číslo 1. Reklamní spoty, spousta informací, ale především demonstrace her, které byly speciálně upraveny a ušity na míru právě pro Xperii PLAY. I z dnešního pohledu vypadá vše velmi dobře a je možná škoda, že jsme se nikdy nedočkali následovníka. Můžeme si tak alespoň zavzpomínat, jaké herní tituly bylo možné na Xperii PLAY hrát.

Rychlý internet jen pro někoho

Optikou roku 2016 něco nemyslitelného. Na většině území již můžeme využívat sítě LTE a načítání veškerého obsahu je otázkou několika málo vteřin. Před pouhými 5 lety však vše bylo zásadně jinak. Například u T-Mobilu jste si mohli užívat připojení skrze HSPA+ pouze v 59 městech a obcích. V drtivé většině případů šlo jen o krajská a okresní města s malými přesahy do jejich okolí. Jakmile jste vycestovali z města, museli jste se spoléhat na velmi pomalé připojení skrze EDGE. Bude zajímavé sledovat, zda zažijeme podobně velký skok i za dalších 5 let.

Pokrytí T-Mobile signálem 3G v únoru 2011
Diskuze ke článku
thegrid
Tak vzhledem k horšímu postavení virtuálů a tomu, že 3G se od té doby nerozšiřuje je LTE furt málo dostupné. Třeba takový můj sockoidní Tescomobile ho furt nemá.
xzeit
Nokii se symbianem právě drzim v ruce. A to tu poslední. Nokia 808 PureView. Je to střela. Top.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze