Lenovo Vibe X mini
recenze

Lenovo Vibe X mini

Dobrý dojem za málo peněz

Čínské Lenovo to myslí se smartphony vážně, o čemž svědčí i koupě Motoroly. Model S650 Vibe X mini nicméně vznikl zcela v režii Lenova, a jak napovídá jeho název, je menší a hůře vybavenou verzí modelu Vibe X. Přesto se nemá za co stydět a za příznivou cenu nabídne výbavu střední třídy v atraktivním obalu. Jak si vedl v naší minirecenzi?

Na letošním veletrhu CES v Las Vegas představilo Lenovou celou řadu nových produktů včetně smartphonů. Jedním z nich byl i model S650, který je také označován jako Vibe X mini a je menší a hůře vybavenou variantou modelu Vibe X. Svou výbavou se řadí spíše do střední třídy, i tak však má mimo jiné 4,7" displej (960 × 540 pixelů), čtyřjádrový výkonný procesor, 1 GB RAM nebo osmimegapixelový fotoaparát a nechybí ani podpora Dual SIM. To vše přitom získáte za přibližně 4 800 Kč, což se na první pohled zdá jako skvělá koupě.

Oficiální snímky Lenovo Vibe X mini

Obsah balení

  • Mobilní telefon
  • Datový kabel
  • Nabíječka
  • Manuál

Technické parametry Lenovo Vibe X mini

Kompletní specifikace
Konstrukce138 × 69,8 × 8,8 mm, 126 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6582, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 4:23 hodin
Dostupnostprosinec 2013, ?

Lenovo Vibe X mini – rychlý videopohled

Vzhled a výdrž: vypadá dražší, než je

Svým designem nezapře Vibe X mini svou příbuznost s větším Vibe X. Vypadá skutečně luxusně a mnohem dráž, než skutečně stojí. Nejedná se o žádnou fádní placku, ale telefon se může pochlubit několika výraznými designovými prvky, které spolu ladí a dohromady tvoří harmonický celek.

Rozměry telefonu jsou 138 × 69,8 × 8,8 milimetrů a hmotnost se vyšplhala na 126 gramů. Nedá se tedy říci, že by se jednalo o malý telefon, ale dobře padne do ruky a ani v kapse u kalhot s ním nebudete mít příliš velké problémy. Pro srovnání Vibe X je velký 144 × 72 × 6,9 mm a jeho hmotnost činí 122 gramů. Je tedy větší na výšku a na šířku, ale je přitom tenčí a o 4 gramy lehčí než dnes testovaný model.

Lenovo Vibe X mini Lenovo Vibe X
Rozměry a hmotnost 138 × 69,8 × 8,8 mm, 126 g 144 × 72 × 6,9 mm, 122 g
Displej TFT IPS, 4,7" (960 × 540 px) TFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Chipset Mediatek 6582, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: Mali-400 MP Mediatek 6589, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: PowerVR SGX544
Paměť RAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC RAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Fotoaparát ano, 8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: ano (1 920 × 1 080 px) ano, 13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: ano (1 920 × 1 080 px, 30 FPS)
Akumulátor 2000 mAh 2000 mAh

Přestože je tělo telefonu plastové, zdařile imituje kov, a to hned dvojím způsobem. Nejvýraznějším designovým prvkem je stříbrný rámeček obepínající boky, který na spodku zadní strany přechází do širšího pruhu, ve kterém je umístěn průduch hlasitého reproduktoru. Zbytek zad, který je odnímatelný, pak tvoří imitace broušeného kovu, jejíž povrch je zdrsněn laserovým gravírováním, ze kterého vystupuje pouze hladké logo. Vystouplá čočka fotoaparátu, pod níž je přisvětlovací LED dioda, má pak lesklé stříbrné okruží. Stříbrnou mřížku má i přední reproduktor a stříbrná jsou i tlačítka – vypínač na horní hraně a regulátor hlasitosti na pravém boku. Co se týče konektorů, tak microUSB má své místo na spodní hraně uprostřed a 3,5mm jack na horní hraně vlevo.

Celkově je dílenské zpracování na velice dobré úrovni. Celý telefon je pevný a nijak se nekroutí. O tom svědčí i obtížně snímatelný zadní kryt. Pod ním se nachází dvojice slotů pro mini SIM a jeden pro paměťové karty typu microSD , které jsou podporovány až do kapacity 32 GB. Aplikace na kartu není možné přesouvat, ale je možné si zvolit výchozí disk pro zápis.

Pod zadním krytem se dále samozřejmě nachází i baterie, která nabízí kapacitu 2 000 mAh, a je uživatelsky vyměnitelná. Při běžném používání, kdy byl telefon neustále připojen k internetu během dne přes mobilní data a večer a přes noc k Wi-Fi se výdrž v průměru vyšplhala na 1,5 dne. Pokud však omezíte data a budete telefon využívat pouze k telefonním funkcím, je možné se dostat i přes dva dny výdrže.

V našem testu výdrže, kdy byla v telefonu aktivní jedna SIM, jas displeje a hlasitost byly nastaveny na 50 procent a přes Wi-Fi se streamovalo video v kvalitě 720p, dosáhl telefon výsledku 4 hodiny 28 minut. Pro srovnání například další dva čínští zástupci Dual SIM s 4,7" displeji vydrželi mnohem déle - Zopo ZP700 se vypnul po 5 hodinách 30 minutách a Xiaomi Redmi dokonce po 6 hodinách 35 minutách.

Po jedné hodině se telefon nabije na třetinu své kapacity. Na 80 procent to trvá 2 hodiny 39 minut. Poté se nabíjení zpomalí a plný stav hlásí až za 4 hodiny 23 minut.

Displej a zvuk: kvalitní zobrazení, ale horší zvuk

Telefon dostal displej s úhlopříčkou 4,7". Výrobce však bohužel použil nižší rozlišení 960 × 540 pixelů, byť při této velikosti by mu více slušelo HD rozlišení. Nicméně i tak toto rozlišení na této úhlopříčce dává vcelku solidní jemnost 234 ppi, takže při normálním používání žádné obtíže z hrubším rastrem nezaznamenáte. Co je důležitější, je fakt, že displej je typu IPS, takže se můžete těšit na široké pozorovací úhly a přirozené podání barev. Telefonu nechybí automatická regulace jasu, která funguje vcelku spolehlivě a ani na prudkém slunci jsem se tak nesetkal s problémy s čitelností.

Kvalita zvukového projevu telefonu je solidní, i když příliš hloubek nebo basů nečekejte. Stejně tak nepočítejte ani s vylepšeními zvuku nebo s ekvalizérem. Jediné, co zde naleznete, je možnost samostatného nastavení hlasitosti u tónu příchozích hovorů a zpráv, upozornění, médií a budíku. I tak bych ocenil, kdyby byl hlasitý reproduktor o něco hlasitější. Dodávaná sluchátka jsou slušná, ale přece jen uděláte lépe, pokud sáhnete po vlastních kvalitnějších.

Fotoaparát: 8 megapixelů s kvalitním obrazem

Lenovo použilo u Vibe X mini rozlišení 8 Mpx, což je sice méně než 13 Mpx u Vibe X, ale i tak se jedná o solidní hodnotu. Uživatelské rozhraní fotoaparátu je intuitivní. Jen bych měl drobnou připomínku k tomu, že se v něm nachází nad sebou spoušť fotoaparátu a kamery. To může být sice někdy výhodné, protože nemusíte přepínat mezi režimy fotografování a točení videa, ale několikrát se mi ve spěchu stalo, že jsem místo pořízení snímku spustil nahrávání videa. Fotoaparát má samozřejmě autofokus s možnosti ostřit dotykem a nechybí ani přisvětlovací LED dioda.

Výsledná kvalita fotografií je především v dobrých světelných podmínkách na velice slušné úrovni i při fotografování zblízka, byť kvalit špičkových modelů nedosahuje. Problém dělá fotoaparátu focení pouze v protisvětle. S ubývajícím světlem nicméně přibývá šumu a objevují se obtíže se zaostřením i přesto, že přisvětlovací dioda je poměrně výkonná. Na běžné fotografování, zachycení momentek a jako obrazový zápisník je však fotoaparát bezproblémový.

Video zvládá zadní fotoaparát nahrávat ve FullHD rozlišení (1 920 × 1 080 pixelů) s 30 snímky za vteřinu. Jeho kvalita je přitom podobná jako u statických fotografií. Navíc je však plynulé a čisté. Přední kamera má rozlišení pouze VGA a je tak dobrá akorát tak pro videohovory například přes Skype.

Lenovo Vibe X mini (testovací video) – 1080p, exteriér

Výbava telefonu: dost výkonu i na 3D hry

Pod kapotou telefonu tepe čtyřjádrový procesor MediaTek 6582 taktovaný na 1,3 GHz, který doplňují grafický procesor PowerVR SGX544MP4 a 1 GB RAM, ze kterých zbývá po spuštění kolem 530 MB. Jedná se o stejnou konfiguraci, kterou nabízí například minulý týden testovaný HTC Desire 310w Dual SIM. Ten získal v benchmarku AnTuTu 17 010 bodů, zatímco Lenovo skončilo za ním s 16 623 body. Telefon má dostatek výkonu nejen na běžné používání a jednodušší hry typu Angry Birds, ale bez problémů si na něm zahrajete i náročnější 3D hry, jako je například Asphalt 8.

Interní paměť nabídne příjemnou kapacitu 8 GB, ze které po prvním zpuštění zbývá 5,44 GB, a kterou je možné, jak již bylo řečeno výše, možné rozšířit o paměťovou kartu, na kterou však není možné přesouvat aplikace.

Telefonování bylo ve všech případech bezproblémové, ať již klasické, tak přes hlasitý reproduktor. Při telefonování pak potěší i vyzváněcí profily. Jak již bylo zmíněno, Vibe X mini podporuje Dual SIM a stejně jako většina Dual SIM telefonů na trhu i tento model podporuje 3G pouze na primární SIM, zatímco sekundární se musí spokojit pouze s 2G. Jinak je práce s oběma SIM standardní. Můžete si zvolit, která SIM je výchozí pro hlasové hovory, SMS a data nebo se pokaždé zeptat. Samozřejmě platí, že pokud z jedné SIM karty právě telefonujete, tak na druhé jste nedostupní, ale jestliže na jedné kartě stahujete data, stále zůstáváte dostupní na druhé kartě.

S povděkem přitom kvituji, že, pokud telefon používáte pouze s jednou SIM, tak nejen, že v liště zmizí ukazatel signálu nepoužívaného slotu, ale z nastavení zmizí i správa SIM. Telefon se tak chová, jako by byl pouze na jednu SIM a neznalé uživatele tak nijak nemate, což u Dual SIMů není běžné.

Po datové stránce dostalo Lenovo Vibe X mini kromě GPRS a EDGE i rychlá 3G mobilní data HSDPA s maximální rychlostí 21 Mb/s a HSUPA, 5.76 Mb/s. To není žádná špička, většině lidí ale běžně postačí. Z dalších bezdrátových možnosti připojení je zde Wi-Fi 802.11 a/b/g/n a Bluetooth 3.0 s A2DP. Nemáme zde tedy nejnovější verzi 4.0 a s připojením některého nositelného příslušenství využívající nízkoenergetický profil tak může být problém. K počítači můžete telefon připojit přes microUSB 2.0. Na internet se podíváte kromě nativního prohlížeče i přes Chrome, který na rozdíl od nativního prohlížeče podporuje i flash.

Ve výbavě telefonu samozřejmě nechybí ani GPS, které používá ke zpřesnění polohy A-GPS a informace o Wi-Fi. Přesnost GPS je poměrně solidní, dobře drží pozici, byť zafixování polohy by mohlo být rychlejší. V průměru se pohybuje do 20 sekund, ale dělá mu problémy při zaměření polohy vyšší rychlost jízdy.

Prostředí a multimédia: všechny aplikace na domácí obrazovce

Lenovo Vibe X mini běží na dnes již starší verzi Androidu 4.2.2 Jelly Bean. Systém si výrobce výrazně upravil a některé systémové aplikace dokonce nahradil svými. Uživatelské prostředí tvoří launcher pojmenovaný příznačně Lenovo Launcher. Pokud jste příznivci čistého puristického prostředí, tak vás pravděpodobně příliš nenadchne, byť nabízí možnost zvolit si některý z osmi motivů. Většina z nich však odpovídá spíše asijskému než českému vkusu.

Podobně jako další asijské launchery, nabízí i tento koncept bez samostatného menu, kdy jsou veškeré nainstalované aplikaci nasypané na domácí obrazovky. Přestože je můžete sdružovat do složek, působí to někdy rušivě a nepřehledně. Alespoň, že nabídka widgetů pro přidání na domácí obrazovku zůstala samostatně. Dostanete se k ní, pokud déle podržíte prst na displeji.

Celé prostředí nicméně běhá naprosto svižně. Nesetkal jsem se se zásekem nebo zádrhelem. ROM je pro potřeby českého trhu počeštěná díky lokalizovanému softwaru od Lenovomobile.cz. Tato lokalizace nicméně není úplně dokonalá a například kalendář je napůl česky a napůl anglicky.

Potěší i celá řada šikovných funkcí, jako je automatické zvýšení hlasitosti vyzvánění, pokud je telefon v kapse, ztlumení po zdvihnutí, zamknutí po zatřesení nebo automatické přijmutí hovoru po přiložení k uchu.

Z další softwarové výbavy bych zmínil i vlastní kalendář, který Lenovo použilo a který nabízí kromě jiného vzhledu i výrazně více funkcí než klasický kalendář od Googlu. Najdete zde i záznamy o kreditních kartách, cestách, počasí nebo narozeninách, které se importují z vašich kontaktů. To však nefunguje zcela spolehlivě a například fotografie kontaktů se přiřazují zcela náhodně a neodpovídají skutečnosti. Z dalších funkcí bych ještě zmínil propracovaného správce souborů, který nabízí možnost zobrazit soubory i podle jejich typů a kategorií jako nedávno použité, oblíbené nebo historie. Správce napájení vám pak podá vyčerpávající informace o využití baterie a nabídne řadu možností, jak výdrž prodloužit.

Po multimediální stránce telefon nabízí klasickou galerii a aplikaci Fotky pro prohlížení a zálohování fotografií na Google+. Hudbu můžete přehrávat přes Hudbu Play a na video je zde jednoduchý přehrávač, který nabízí nadstandardní funkce jako úpravu jasu nebo pořízení screenshotů. Spíše bychom však ocenili podporu titulků. Poradí si i s videem ve FullHD rozlišení. Ve výbavě rovněž nechybí FM rádio s podporou RDS.

Zhodnocení

Lenovo Vibe X mini je povedený telefon. Nabízí atraktivní design s dobrým dílenským zpracováním, solidní výkon a více než slušný fotoaparát. S cenou přibližně 4 800 Kč má šanci mezi podobně vybavenými telefony s podporou Dual SIM uspět. A nejen mezi nimi. Díky výše uvedenému mohou o telefonu přemýšlet také uživatelé s jednou SIMkou, telefon je určitě nezklame.

Řadu uživatelů by nicméně mohlo trochu odradit uživatelské prostředí, ale v tomto případě je možné si doinstalovat z obchodu jiný launcher. Dále mě pak úplně nepřesvědčil zvukový projev telefonu, kde bych když nic jiného ocenil alespoň ekvalizér. Škoda je i to, že výrobce zapomněl i například na rychlejší HSDA, LTE, nejnovější Bluetooth nebo NFC. Stejně tak bych ocenil i rychlejší GPS.

Konkurence

Mezi smartphony s podporou Dual SIM a Androidem můžeme jako možnou konkurenci označit například Zopo ZP700, které má 4,7" displej (960 × 540 pixelů), čtyřjádrový procesor taktovaný na 1,3 GHz, 1 GB RAM a 8Mpx fotoaparát, které je proti Lenovu o přibližně tisícikorunu levnější a v současnosti se prodává za 3 980 Kč.

Zopo ZP700

Stejnou úhlopříčku displeje a rozlišení nabízí i Xiaomi Redmi, které je rovněž vybavené čtyřjádrovým procesorem, který má takt 1,5 GHz. Dále nabízí 1 GB RAM, interní paměť o velikosti 4 GB a osmimegapixelový fotoaparát. Jeho cena se v českých internetových obchodech pohybuje kolem pěti tisíc korun.

Xiaomi Redmi & Prestigio MultiPhone PAP5044DUO

Z lépe vybavených modelů můžeme zmínit například Prestigio MultiPhone PAP5044DUO, který je vybavený 5" IPS displejem s rozlišením 720 × 1 280 pixelů. Nabízí čtyřjádrový procesor MediaTek 6589 taktovaný na 1,2 GHz, 1 GB RAM a interní paměť o velikosti 4 GB se slotem na microSD karty. Zadní fotoaparát má rozlišení 8 Mpx a přední kamera 2 Mpx. Jeho cena je však výrazně vyšší a atakuje šest tisíc korun.

HTC Desire 310w Dual SIM

Ze známějších značek je zde pak HTC Desire 310w Dual SIM, který za necelé čtyři tisíce korun nabízí 4,5" displej, stejný čtyřjádrový procesor taktovaný na 1,3 GHz, 1 GB RAM a pětimegapixelový fotoaparát.

Nokia Lumia 630 Dual SIM

Pokud nechcete Android, ale dáváte přednost platformě Windows Phone, pak je dobru volbou nová Nokia Lumia 630, která nabízí také 4,5palcový displej i podporu dvou SIM karet. Může se pochlubit mnohem lepším displejem, kvalitním fotoaparátem, i když bez přisvětlovací LED diody, či plynulým prostředím. Její oficiální cena je 4 190 Kč.

lenovo-vibe-x-mini
Klady
  • příznivá cena
  • Dual SIM
  • kvalitní fotoaparát
  • rychlý a stabilní systém
  • kvalitní displej s věrnými barvami
  • kvalitní zpracování
  • exkluzivní design
Zápory
  • nedokonalá lokalizace
  • výrazné úpravy systému
  • pomalejší GPS
  • chybí kancelářský balík alespoň na prohlížení
  • chybějící LTE a NFC
  • 3G pouze na primární SIM
Diskuze ke článku
Jiří Batěk
Jiří Batěk
Mate tam chybu.Oba maji grafiku mali 400
Marcio
Tak Chrome podporuje flash, jo?
oo
Nechápu smysl minirecenze u mobilu, který se doprodává.
Filip
Lenovo s650 vlastním od ledna a nemůžu si stěžovat! Opravdu super! Jinak na Antutu ma.m skore 17 200! Do konce července vyjde aktualizace systému na 4.4! :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze