HTC One M8s
recenze

HTC One M8s

Loňské deja vu
17

V posledních letech je čím dál těžší od sebe navzájem rozetnat nejen modely jedné značky, ale v podstatě všechny nové telefony. Na plackách s velkým displejem se totiž málokdy dá vymyslet něco vyloženě originálního. HTC nyní vše komplikuje modelem One M8s, který je doslova k nerozeznání od staršího One (M8). Dostal pouze jiný procesor, lepší fotoaparát či baterii a jinou cenu.

Poměrně překvapivé bylo ze strany HTC představení modelu One M8s na jaře letošního roku. Úmysl je jasný, prodloužit životní cyklus loňské vlajkové lodi HTC One (M8). Logicky je nasnadě ponechat starší model i nadále v prodeji, jenže tak to dnes nefunguje a pro HTC bylo lepší představit zcela nový model, jehož vývoj již byl jednou zaplacen. A tak vznikl model One M8s.

Ten láká v podstatě na všechny trumfy loňské vlajkové lodi a má i spoustu společných neduhů. Vylepšil však kritizovaný fotoaparát a dostal i silnější baterii. Cena je aktuálně také příznivější. V recenzi se pokusíme odhalit, jaké vyhlídky novinku vlastně má.

HTC One M8s – videopohled

Technické parametry HTC One M8s

Kompletní specifikace
Konstrukce146,4 × 70,6 × 9,6 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: IPx3
DisplejSuper LCD 3, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 615 MSM8939, CPU: 4×1,7 GHz + 4×1 GHz, GPU: Adreno 405
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 840 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:57 hodin
Dostupnostduben 2015, 13 290 Kč

Obsah balení

V balení najdete spolu s telefonem pěkně vypadající špuntová sluchátka, nabíječku a také USB kabel. Klasická sestava tedy nechybí.

Design a konstrukce: žádné riskování

Popisovat dalekosáhle design rádoby novinky by bylo nošením dříví do lesa. V tomto ohledu totiž výrobce neměnil sebemenší detail a nelze tak jednoduše poznat, zda máte v ruce model One M8s jako já, nebo loňskou vlajkovou loď One (M8). Vyzdvihněme však stále skvěle vypadající i působící hliníkové tělo. Precizní zpracování z telefonu přímo čiší.

HTC One M8s

Pakliže bychom nahlédli do tabulkových parametrů, zjistíme, že výška 146,4 milimetrů a šířka 70,6 milimetrů se nijak nezměnila. U tloušťky je nový model o dvě desetiny milimetru tlustší a má 9,6 milimetrů. Jistě tušíte, že tento rozdíl v praxi nemáte šanci zpozorovat. Žádným směrem se nepohnula ani hmotnost a stále činí vcelku přijatelných 160 gramů.

HTC One M8s HTC One (M8)
rozměry 146,4 × 70,6 × 9,6 mm 146,4 × 70,6 × 9,4 mm
hmotnost 160 gramů 160 gramů
cena 11 500 Kč 13 000 Kč

TIP! Kompletní porovnání najdete v našem katalogu

HTC One M8s designem nepřekvapí

Bohužel stejný design stojí i za shodným rozestavěním tlačítek. Odemykací klávesa se tak i nadále nachází na velmi nepraktické horní hraně a její obsluha je do značné míry nepohodlná. Naštěstí lze její funkci mnohdy nahradit gestem na displeji.

Mezi tuto čtveřici se nám zatoulal snímek One (M8), poznali byste jej?

Zpracování telefonu je na nejvyšší možné úrovni. Příkladné je především zhotovení přechodů mezi hliníkovými plochami a nezbytnými plastovými proužky, kdy přechod při přejetí prstem takřka není zaznamenatelný. Díky zaobleným bokům se telefon i přes větší rozměry vcelku pohodlně drží. Je možná však trochu náchylný na nechtěné vyklouznutí.

Displej: stále špičkový

Displej žádnou změnou neprošel, avšak nikdo se zřejmě zlobit nebude. Super LCD 3 panel nabízí na pětipalcové úhlopříčce jemné FullHD rozlišení (441 ppi), skvělé pozorovací úhly i dobrou čitelnost na přímém slunci. Jas lze regulovat ručně nebo pomocí čidla. Podporováno je také gesto odemknutí displeje poklepáním nebo přejetím do leva či prava, přičemž každá strana vás nasměruje do jiné části pohotovostních obrazovek. Jas je možné nechat regulovat pomocí čidla a o ochranu displeje se stará sklíčko Gorilla Glass 3.

Zvuk: stále nejlepší

Zvukově zůstává i zdánlivě odlehčený model na samotné špici. HTC ponechalo dva hlasité čelní reproduktory, které produkují opravdu hlasitý a čistý zvuk s důrazem na hloubky. Jen obtížně budete na trhu hledat lépe hrající telefony. Podobně oslavně lze hovořit o výstupu do sluchátek. Sluší se také říci, že kvalitně hrají i již přibalená sluchátka od HTC. V tomto ohledu je většinou HTC sázkou na jistotu.

Baterie a výdrž: překvapivá inovace

Za větší tloušťkou telefonu by mohla být baterie, která v dnešní době překvapivě posílila, byť nijak výrazně. Namísto kapacity 2 600 mAh u původního modelu se můžete těšit na 2 840 mAh. Rozdíl je to nepatrný a při běžném používání jej takřka nepostřehnete. One M8s bez problémů vydrží jeden celý den i v silnějším provozu s často rozsvíceným displejem. Pokud se jen lehce omezíte, stanou se i dva dny dosažitelné.

HTC One M8s

Provedli jsme také náš klasický test výdrže při stremování videa v kvalitě 1080p. Telefon byl přihlášen do 3G sítě, připojen k Wi-Fi, jas displeje snížen na 50 %, potlačeny aktualizace a zvuk přenášen na poloviční hlasitost do dodávaných sluchátek. Výsledná výdrž se dostala na 7 hodin a 27 minut. Loňské HTC One (M8) dosáhlo ve stejném testu času 7 hodin a 2 minuty (s verzí Androidu 4.4).

Nabíjení nového One M8s na 80 % zabere 1 hodinu a 53 minut, úplné nabití trvá 2 hodiny a 57 minut.

Hardware: úkrok stranou

Asi nejzásadnější změna proběhla po hardwarové stránce. Uvnitř modelu One M8s již totiž nenajdete osvědčený Snapdragon 801, nýbrž novější a zdánlivě o třídu nižší variantu Snapdragon 615, což je osmijádrový typ procesoru na 64bitové architektuře. Ve spolupráci se 2 GB RAM, ze které zbývá více než polovina volná, se stále jedná o více než dostatečně výkonný hardware a nemusíte takřka nijak omezovat. V benchmarku AnTuTu totiž M8s dosáhl takřka stejného výsledku jako One M8. Interní paměť pak poskytuje 16 GB, avšak po první zapnutí zbývá pouze zhruba 8,5 GB pro vaše data. Naštěstí nechybí podpora paměťových karet, na které lze přesouvat aplikace.

HTC One M8s HTC One (M8)
procesor Qualcomm Snapdragon 615 MSM8939; 4×1,7 GHz + 4×1 GHz, 28 nm Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB; 4×2,3 GHz, 28 nm
reálně dostupná paměť 8,5 GB 10,2 GB
grafický akcelerátor Adreno 405 Adreno 320
benchmark AnTuTu 35 808 36 288

TIP! Kompletní porovnání najdete v našem katalogu

Uživatelské prostředí: nic překvapivého

Prostředí dostalo do vínku operační systém Android ve verzi 5.0 Lollipop a nadstavbu Sense 6.0. Nic nového pod sluncem vás tedy nečeká. Naopak se můžete spolehnout na osvědčenou souhru Androidu se Sense a umu HTC vše dobře optimalizovat. Prostředí je svižné a nic se neseká.

Obrazovky můžete pokrýt widgety a zástupci, nechybí ani oblíbená obrazovka BlinkFeed, která po třech letech nabízí i bohatý český obsah (například náš kanál mobilenet.cz) a její využívání se může stát poměrně návykovým. Na odemykací obrazovce se zobrazují zmeškané události a k probuzení telefonu netřeba využívat jen špatně dostupné tlačítko, ale lze pouze poklepat na displej či provést gesto tahem prstu doprava či doleva. Bohužel gestem displej zamknout nelze.

Multimediální funkce: s báječným zvukem

Dostáváme se k části, kde si HTC nemůže dovolit zaváhat. Ačkoliv se telefon navenek může tvářit sebevážněji, je určen hlavně pro všechny multimediální nadšence, což podtrhují již jednou vychválené stereo reproduktory s vylepšením BoomSound. Hudební přehrávač se v telefonu nachází ve dvou variantách. Ta první je od Googlu, druhou je klasický přehrávač od HTC. V obou případech však chybí ekvalizér. Ve sluchátkách si můžete maximálně vypnout efekt BoomSound. Jinak je přehrávač klasický. Velký důraz je kladen na covery alb, které lze také nechat stáhnout z internetu.

Hudební přehrávač

Pakliže se vám omrzí vaše hudební sbírka, můžete si zapnout klasické FM rádio, které hraje pouze s připojenými sluchátky. Poté však samozřejmě můžete zapnout hlasitou reprodukci. Podpora funkce RDS je dnes takřka samozřejmostí.

Videopřehrávač si poradí s formáty AVI i MKV a to včetně kodeků DivX a Xvid. Trápit se nemusíte ani s rozlišením, neboť 1080p videa telefon samozřejmě zvládá. Narazíte až při snaze přehrát titulky, které nativní přehrávač neukáže. Tuto drobnost však lze vyřešit instalací alternativního přehrávače, například aplikace MX Player.

Galerie

V případě her se rovněž nemusíte nikterak omezovat a to navzdory jinému procesoru. Telefon zvládá vše, namátkou například Angry Birds Go! nebo Real Racing 3. Vše běží s dostatečnou plynulostí. Jediný zádrhel tak může být v úložném prostoru, který činí něco málo přes 8 GB. Nicméně pokud to aplikace dovolí, můžete ji přesunout na paměťovou kartu o velikosti až 128 GB a tím si opět obnovit místo v interním úložišti. Pro tyto účely je vhodné zvolit kartu s vyšší rychlostní třídou. Ideálně tedy Class 10.

Fotoaparát: změna k lepšímu

Na loňském modelu byl velmi často kritizován hlavní fotoaparát, který vsadil na Ultrapixely a jak víme, sázka na jistotu to rozhodně nebyla. Novější model One M8s se polepšil a hlavní fotoaparát nabízí klasické 13megapixelové rozlišení se světelnost f/2.0. Zachována však zůstala i vymoženost duálního fotoaparátu, což znamená, že na zadní straně najdete hned dvě čočky a těšit se můžete na možnosti přeostřování již pořízených snímků.

Samotné prostředí se příliš nezměnilo, jen již výrobce neklade tak velký důraz na možnosti využití duálního fotoaparátu. Tato volba se vytratila z nabídky režimů a sídlí hned na hlavní obrazovce po levé straně. Přepínáte mezi klasickým snímkem a duálním fotoaparátem. Aktuální režim poznáte také dle rozdílně vyobrazeného tlačítka spouště. I na modelu M8s oceníte neuvěřitelnou rychlost, jakou se fotoaparáty HTC prezentují. A nemyslím pouze chod prostředí, ale především pořízení snímku a následně možnost pořídit další.

Prostředí fotoaparátu

Samotná kvalita fotografií je o stupeň lepší ve srovnání se starším modelem. Vše jde samozřejmě na vrub vyššímu rozlišení, které docílilo lepších detailů. Stále jsou však patrné rezervy a mezi nejlépe fotící telefony se One M8s rozhodně neřadí. HTC navíc bohužel klade stále důraz na poměrně syté barvy, které nepůsobí tak reálně. Typicky například obloha s mraky je nepřirozeně modrá. Bez větších problémů však zachytíte makro, kde je vše tak, jak byste očekávali. Jistý problém představují snímky v noci, kdy se sice telefon ze všech sil snaží eliminovat šum, avšak za cenu výrazné ztráty ostrosti. Pokud například fotíte ve městě, kde je poměrně dost světla, získáte tak sice zdánlivě čistou fotku, avšak nepříliš ostrou.

HTC One M8s HTC One (M8)
hlavní fotoaparát 13 Mpx Ultrapixely (4 Mpx)
čelní fotoaparát 5 Mpx 5 Mpx
záznam videa 1080p, 30 FPS 1080p, 60 FPS

TIP! Kompletní porovnání najdete v našem katalogu

Ukázkové fotografie

Ukázkové snímky

Kromě běžných snímků můžete vytvářet i snímky s duálním fotoaparátem. Ty se na první pohled nijak zvlášť neliší. Zpětně však můžete upravovat jejich ostrost, respektive přeostřovat různé části a tím dát vzniknout zajímavým fotografiím. Pokud zvolíte vhodnou scénu, jsou výsledky opravdu zdařilé a troufám si říci, že i o něco lepší než na loňské vlajkové lodi. Důležité je vybrat vhodnou scénu, kdy jsou objekty v různých vzdálenost. Pokud budou na stejné úrovni, nepovede se rozmazat pouze to, co byste rádi. Mějte však na paměti, že upravené snímky s funkcí Ufocus (přeostřování) již budou mít rozlišení jen 4 megapixely.

Ukázky přeostřování – první snímek je vždy bez úprav

Čelní fotoaparát zůstal beze změn a nabízí 5megapixelové rozlišení, možnost vylepšení tváře a produkuje vcelku slušné snímky.

Ukázkový snímek z čelní kamerky

Záznam videa je umožněn ve FullHD rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Video je poměrně kvalitní, avšak mohlo by být plynulejší a také ostřejší. Zamrzí, že chybí režim s 60snímkovou plynulostí, který byl u staršího modelu dostupný.

HTC One M8s (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Další výbava: není bez výhrad

Další výbava se z drtivé většiny nijak neliší, neboť HTC mnoho neměnilo. Nejen vzhled, ale i prostředí zůstalo beze změn. Můžete se také spolehnout na přehledné aplikace pro telefonování či zprávy, včetně pohodlné klávesnice. Taktéž kalendář se může pochlubit důrazem na přehlednost, dostalo se i na správce souborů či kalkulačku.

Výhrady však máme k nabídce konektivity. Nechybí samozřejmě Wi-Fi, dostalo se na nejnovější Bluetooth 4.1 či GPS s GLONASS. Fixace polohy je opravdu svižná. Drahému telefonu nemůže chybět ani LTE, jenže stejně jako u modelu One (M8), chybí i One M8s podpora všech pásem. Mezi podporovanými frekvencemi najdete tyto: 800 / 850 / 900 / 1 800 / 2 600 MHz. Vypadá to na všechny, ale chybí frekvence 2 100 MHz, která je používána většinou ve městech. Tam je sice vždy pokrytí sítí HSPA+, avšak LTE by se hodilo více.

Překvapivě HTC odstranilo také infraport, který býval integrován do odemykací klávesy. Tím spíše ji HTC již mohlo někam přesunout, neboť poslední důvod, proč ho HTC drželo na horní hraně, pominul.

Závěrečné zhodnocení: proč přišel?

Myšlenka umělého prodloužení životnosti modelu není nová. HTC si ji vyzkoušelo letos a dalo vzniknout modelu One M8s, který je v podstatě věrnou kopií loňské vlajkové lodi One (M8). Přináší však lepší fotoaparát a o něco silnější baterii. Naopak mění procesor, natáčí horší video a postrádá infraport. Přesnosti jako kvalitní zpracování, špičkový displej nebo perfektně odladěné prostředí zůstávají.

HTC One M8s

Cena modelu One M8s se aktuálně pohybuje kolem 11 500 Kč, model One (M8) seženete zhruba za 13 000 Kč. Rozdíl je to poměrně zásadní, protože proč brát dražší variantu, která nijak zásadně lepší není. Tím pádem by HTC splnilo cíl a budoucí zákazníky přesměrovalo na novější model. Na druhou stranu se vkrádá otázka, proč nedošlo pouze ke zlevnění staršího modelu a jeho delšímu prodejní cyklu? Design, který by lákal na novinku, totiž změnou neprošel. Z těchto důvodů je nasnadě, že otázka, zda vyměnit One (M8) za One M8s, postrádá smysl.

Ve výsledku lze říci, že One M8s je poněkud zbytečný model, který nemusel vzniknout. Nenabízí nic podstatného navíc a neútočí ani cenou. Jenže brzy zcela nahradí One (M8) a je s ním nutno počítat. V ten moment se stane alespoň trošku zajímavým zařízením, které bude srážet vysoká cena. To ostatně dokreslí pohled na konkurenci.

Konkurence

Začněme rovnou s HTC One (M8). Ještě nějaký ten pátek budou na trhu oba modely pospolu, a jak již víme, dělí je 1 500 Kč. Pokud potřebujete infraport, zvolte starší model. V opačném případě zvolte novější model a ušetříte.

TIP! Recenze HTC One (M8) – Repríza na jedničku

HTC One (M8)

Nyní si ukážeme, jak moc je HTC One M8s předražené. Velkým konkurentem je totiž LG G3. To nabízí lepší displej, fotoaparát, silnější baterii či větší paměť i vyšší výkon. Jeho cena je však o 1 500 Kč nižší. HTC může kontrovat stereo reproduktory a hodnotnějším vzhledem.

TIP! Recenze LG G3 – černý kůň s QHD displejem

LG G3

Podobná situace panuje s Nokií Lumia 930. Ta je levnější o zhruba 1 000 Kč a přesto poskytne lepší fotoaparát či větší úložiště. Výhodou HTC je však podpora paměťových karet nebo reproduktory.

TIP! Recenze Nokia Lumia 930 – Ten nejlepší Windows Phone

Nokia Lumia 930

Levnější než HTC One M8s je také Samsung Galaxy S5, přibližně o 500 Kč. Nabízí zvýšenou odolnost či lepší fotoaparát. HTC vrací lepším zvukem či kovovým tělem.

TIP! Recenze Samsung Galaxy S5 – Popáté a nejlépe

Samsung Galaxy S5

Na podobné peníze jako HTC vyjde také Huawei P8, stylový telefon s velmi kvalitním fotoaparátem či výkonnějším hardwarem. HTC však může vracet lepším zvukem.

TIP! Recenze Huawei P8 – Radost ve všech směrech

Huawei P8
htc-one-m8s
Klady
  • duální fotoaparát
  • minimum změn oproti staršímu modelu
  • špičkové stereo reproduktory
  • kvalitní displej
  • precizní zpracování
  • hliníkové tělo
Zápory
  • vysoká cena
  • stále nepříliš přesvědčivý fotoaparát
  • poměrně malá interní paměť
  • zmizel infraport
  • postrádá LTE 2 100 MHz
Diskuze ke článku
ascension
Mate tam chybu infra port zůstal viz gsmarena.com
lukash
Bohužel, nikdo si není jistý, zda infroport zůstal, nebo ne. V některých zdrojích se uvádí, že ano, jinde zase opak. Situace je taková, že se HTC rozhodlo ukončit podporu své nativní aplikace pro ovládání zařizení skr infračervený port a často se dočtete, že s upgradem na Lollipop přestal fungovat i na M8. Na zahraničních webech (xda, gsmarena, phonearena apod.) se nejčastěji dočtete, že infraport zůstal, HTC jej však nezprovoznilo a nezprovozní jej ani aplikace třetích stran. Sám jsem pár aplikací z google play zkoušel a bohužel se mi ovládání zprovoznit nepodařilo, nicméně mi ani žádná aplikace nehlásila chybějící hw, čímž by se teorie do jisté míry potvrzovala.

Pár postřehů ke článku: nevím, jakou verzi aplikace pro fotoaparát jste testovali, nicméně ta první, neupgradovaná má opravdu podprůměrné výsledky, nicméně její upgrade fotoaparát značně vylepšuje, odstraňuje bílý závoj a zlepšuje se i ostrost po celé ploše snímku včetně výkonu ve špatném osvětlení - f 2.0 mluví za vše
Tester
To s tou cenou jste vzali kde? Paradoxně One M8 seženete levněji.
Kmoch
Upřesnil bych pár věcí. Tento telefon vlastním asi měsíc a půl. Nevím, jestli hardwarově má nebo nemá infraport - vrchní strana vypadá úplně stejně jako u původní M8. Faktem je, že žádná aplikace na ovládání infraportu s telefonem nespolupracuje. To mě vede k závěru, že infraport v telefonu není. Informaci na gsmarena tedy považuji za mylnou.

Dále bych se vyjádřil k výkonu. Při mém testování jsem zaznamenal jiné výsledky než redakce. M8s rozhodně není stejně výkonný - je horší. A to především grafika. Moje M8s dosahuje v antutu okolo 35 tisíc. Zatímco M8 přítelkyně dosahuje okolo 41 - 42 tisíc. Rozdíl je především v 3D grafice. Kde M8 má bezmála 2.5 krát takový výkon. Adreno 405 je proti 330 relativní ořezávátko. Alespoň podle Antutu. Rozdíl výkonu poznáte jen ve hrách. Jak již bylo řečeno, například Real Racing 3 nejde úplně plynule. Asphalt 8 ano, ale občas dojde k záseku. Ještě poslední poznámku. Oproti 801 se více zahřívá. Při intenzivním používání až nepříjemně.,

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze