Acer Liquid Jade Z
recenze

Acer Liquid Jade Z

Zasloužený upgrade
1

S řadou Jade se neshledáváme poprvé. Acer se s ní pokouší budovat nový směr v nižší střední třídě. Jenže modely Jade jsou si navzájem doslova podobné jako vejce vejci. A tak tu máme třetí zářez, tentokrát s kompromisní výbavou, ale stejným vzhledem. Bude střídmější výbava v čele s 5palcovým HD displejem a LTE stačit na úspěch?

Aceru se na poli mobilních telefonů nedaří tak, jak by si představoval. Portfolio přitom nemá nejmenší. Ve střední třídě nasazuje v posledním roce řadu Liquid Jade. Modely jsou si podobné jako vejce vejci a možná v tom tkví problém úspěchu a neúspěchu. Každopádně nyní přichází Jade Z, který se pokusí se slabší výbavou, avšak obohacenou o podporu LTE, uspět.

Acer Liquid Jade Z – oficiální fotografie

Technické parametry Acer Liquid Jade Z

Kompletní specifikace
Konstrukce143,5 × 69,8 × 7,9 mm, 110 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 29 FPS
ChipsetMediatek 6732, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-T760
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:59 hodin
DostupnostQ2 2015, 5 500 Kč

Acer Liquid Jade Z – videopohled

Obsah balení

Základní balení patrně nikoho nepřekvapí. Kromě samotného telefonu v něm objevíte špuntová sluchátka, USB kabel a také běžnou nabíječku.

Obsah balení

Design a konstrukce: točení se v kruhu

Představovat Liquid Jade Z asi pravidelným čtenářům nemusíme. Na první pohled je totiž patrné, že zde máme dvojče, vlastně již trojče, které jen těžko rozeznáte od jen o něco málo starších modelů Jade a Jade S. Acer patrně designu hodně věří, když jej během necelého roku dokázal dvakrát zrecyklovat ve zcela nezměněné formě.

Acer Liquid Jade Z

Acer vzhledu řady Jade zřejmě opravdu věří, a to navzdory tomu, že design Jadů budí minimálně rozporuplné pocity. Nelze mu upřít snahu o originalitu, za kterou můžeme vidět až nezvykle hodně velký důraz na oblé tvary nebo velmi malou tloušťku pod 8 milimetrů a nízkou hmotnost pouze 110 gramů. Zbylé rozměry pak činí 143,5 milimetrů na výšku a 69,8 milimetrů na šířku. Na druhou stranu oválné prvky, do kterých jsou zpracovány reproduktory na čelní a zadní straně, moc pěkně nevypadají. Zadní stranu pak doslova doráží nevzhledně vystupující fotoaparát.

Vzhled telefon je nicméně do značné míry věc subjektivní. Co však na telefonu ocení všichni, je bytelnost konstrukce. Ta je však u jadu Z spíše na půli cesty. Telefon se vám naštěstí nebude rozpadat v ruce, ale plastové zpracování působí velmi obyčejně a v ruce nezískáte pocit poctivého telefonu. Na dobrém dojmu nepřidá ani chrastící šuplíček na karty.

Ten se nachází na levém boku a je multifunkční. Buď do něj umístíte dvě nanoSIM karty nebo jednu nanoSIM kartu a jednu paměťovou kartu, volba je na vás. Tlačítka po bocích pak Acer zpracoval velmi špatně. Často využívaná odemykací klávesa je na horní straně, zcela mimo pohodlnou obslužnost, navíc její stisk není vůbec jistý. Totéž v bledě modrém platí pro dvojtlačítko regulující hlasitost na levém boku.

Displej: tady se nešetřilo

Displej by Jadu Z mohl zachránit alespoň z části reputaci. Jde o pěkně zpracovaný IPS panel se slušným podáním barev i čitelností nejen z ostrých úhlů, ale i na sluníčku. Velikost se zastavila na 5 palcích, což jev kombinaci s HD rozlišením dnešní standard v rozsáhlé střední třídě. Jemnost se totiž dostala na 294 ppi. Nad displejem se nachází velmi malá informační LED dioda, která zeleným blikáním upozorňuje na zmeškané události. Nelze ji nastavit a téměř ani spatřit, jak je titěrná. Alespoň, že se dostalo na automatickou regulaci jasu, která funguje spolehlivě. Displej je chráněn odolným sklíčkem Gorilla Glass 3.

Acer Liquid Jade Z

Zvuk: raději do sluchátek

Zvukově Jade Z příliš nepotěší. Hlasitý reproduktor totiž nehraje moc hlasitě, čímž vyvstává hrozba, že například v hlučnějším prostředí přeslechnete vyzvánění. Na poslech hudby to také není, neboť reproduktor hraje plechově a zcela nevýrazně. Výstup do sluchátek je o mnoho lepší a nenáročné posluchače uspokojí. Stejně tak dodávaná špuntová sluchátka hrají obstojně.

Baterie: jednodenní

Baterie dostala do vínku kapacitu 2 300 mAh a není uživatelsky vyměnitelná. Její výdrž se řadí do šedého průměru a musíte počítat s převážně jednodenní výdrží. Po přibližně 12 hodinách středně náročného využívání, kdy je telefon stále on-line a jas displeje reguluje automatické čidlo, zbývá Jadu Z přibližně 40 % kapacity baterie. Druhý den by tudíž již nepřežil bez přísunu nové energie.

Při našem testu výdrže, kdy telefon streamuje video v kvalitě 720p do sluchátek s potlačenými aktualizacemi a jasem displeje na 50 %, jsme se dobrali k výdrži 5 hodin a 58 minut. Konkurenční Lenovo A5000 dosáhlo na čas 8 hodin 57 minut. Nabití Aceru Liquid Jade Z zabere z nuly na 80 % 2 hodiny a 11 minut, k úplnému nabití potřebuje 2 hodiny a 59 minut.

Hardware: klasický základ

Srdcem Aceru Liquid Jade Z je čtyřjádrový procesor MediaTek 6732, který se hrubým výkonem podle AnTuTu benchmarku dostal na úroveň například HTC One (M7). Zamrzí nasazení jen 1 GB operační paměti, ze které zůstává přibližně 360 MB volných po spuštění. U interní paměti Acer slevil na 8GB hodnotu a reálně počítejte s přibližně 4,3 GB volného místa. Můžete však využít i slotu pro paměťovou kartu až do velikosti 32 GB. Oproti Jadu S, jde tedy v oblasti hardwaru o značné ústupky, nejen v menší operační paměti, ale také u interního úložiště.

Prostředí: postarší Android

Acer nejenže nemění design, ale neláme si hlavu ani s tím, že se vyvíjí samotný Android. Jako základ tak stále slouží Android 4.4.4 KitKat se stejnou nadstavbou, jakou disponoval Jade S. Popis prostředí by tak bylo nošení dříví do lesa a popíšeme si ho alespoň ve zkratce.

Při prvním spuštění vám Acer napoví co a jak

Ze zamykací obrazovky můžete rychle spustit čtveřici aplikací, které si sami zvolíte. Odemknutí potom můžete provést libovolným tahem po displeji či potažením zámku. Notifikační lišta kromě zobrazování notifikací umožňuje rychlou manipulaci s funkcemi, které si také můžete libovolně upravit. Zaujmout mohou mini aplikace, ke kterým se dostanete skrze naposledy spuštěné aplikace. V novém malém okně si lze spustit poznámky, kalkulačku či fotoaparát, což se může někdy hodit.

Naopak co se nepovedlo, je optimalizace. Nejde o vyloženě odfláknutou práci, ale mnohdy se stává, že telefon nestíhá vašemu tempu a vy se stanete svědky delšího nabíhání domovské obrazovky či trhaných animací.

Multimediální funkce: zvládá skoro vše

V této kapitole se neodehraje nic překvapivého, všechny funkce jsou totiž velmi podobné ostatním Android zařízením. K poslechu hudby využijete přímo Google aplikaci Hudba Play, kterou netřeba popisovat. K hudbě se však vztahuje ještě jedna aplikace, a to konkrétně Hudba od Aceru, která se po aktualizaci přejmenuje na abMusic. Ta vám po přihlášení pomocí AcerID umožní stahovat nebo nahrávat hudbu z osobního cloudu a navíc ji synchronizuje se všemi připojenými zařízeními. Můžete tedy využít i tuto alternativu.

Galerie vám tradičně umožní prohlížení vašich fotografií a nechybí i možnost úprav, můžete tedy přidat efekt nebo fotografii oříznout i orámečkovat. K prohlížení videí a sledování filmů využijete aplikaci Videa, kterou také známe z jiných Androidů. Telefon zvládá i různé formáty jako .mp4, .avi nebo .mkv. Většina uživatelů ale stejně sáhne po alternativním přehrávači z obchodu Google Play, a to zejména pro jejich hlubší možnosti nastavení nebo možnost externích titulků, kterou vestavěný přehrávač postrádá.

Fotoaparát: základ nižší střední třídy

Jade Z dostal do vínku, jak jinak než 13megapixelový snímač, kterému nechybí přisvětlovací LED dioda nebo automatické ostření. Prostředí fotoaparátu je propracované, i když pro někoho možná až „přepracované“. Najdeme tu výběr hned z několika režimů, a sice HDR, panorama či zkrásnění obličeje. V nastavení nechybí vyvážení bílé, kompozice a hodnot ISO, stejně tak možnost zvolit si rozlišení, a to jak v širokoúhlém formátu, tak i ve čtvercovém, tedy v poměru 4:3.

Prostředí fotoaparátu

Samotná kvalita snímků vás patrně příliš nenadchne, avšak s přihlédnutím na cenu telefonu nad nimi lze přimhouřit oko. Za dobrého osvětlení telefon vyprodukuje poměrně slušný snímek s věrnými barvami, ale jen průměrnou ostrostí. S ubývajícím světlem se detaily vytrácejí, nastupuje digitální šum a navíc se snímek velmi často rozmaže, ač se snažíte sebevíc. Potěšit vás tak může alespoň rychlé pořízení snímku, kdy Jade Z s ničím neotálí.

Ukázkové fotografie

Čelní kamerka disponuje 5 megapixely a výsledné snímky nejsou nejhorší. Určitě se je nemusíte bát ukázat alespoň na displeji telefon či je vystavit jako oblíbené selfie na sociálních sítích.

Ukázkový snímek z čelní kamerky

Zaznamenávat můžete také videa, a to až v rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů s 30 snímky za vteřinu a kontinuálním ostřením. Pro jeho kvalitu platí to samé, co pro fotografie, tedy nijak neoslní, na displeji telefonu však vypadá velmi dobře a to bude většině uživatelů postačovat.

Acer Liquid Jade Z (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Ostatní funkce: tak trochu Dual SIM a LTE

Acer Liquid Jade Z se může pochlubit podporou dvou nanoSIM karet. Avšak platí zde známé, něco za něco. Pokud zvolíte využití dvou SIM karet, přijdete o slot pro paměťovou kartu a opačně. Nutno podotknout, že v případě nijak velké interní paměti to bude volba více než obtížná.

Bezdrátové přenosy uskutečníte pomocí Bluetooth, které je ve verzi 4.0 s plnou podporou A2DP. NFC bychom zde hledali bohužel marně. Jako další ještě zmíním přítomnost GPS, GLONASS, elektronického kompasu a A-GPS, které se postarají o navigování. S navigací problém není a kromě rychlé fixace si telefon polohu také velmi dobře drží.

Pochvalu si Liquid Jade Z zaslouží za přítomnost LTE, která by u telefonu nižší střední třídy rozhodně chybět neměla. Opět je tu však jedna drobná výhrada. Jade Z si poradí s pásmy 800 / 1 800 / 2 100 / 2 600 MHz. Tím již víme, že nepodporuje pásmo 900 MHz, které u nás využívá Vodafone. Pokud však hodláte Jade Z využívat u T-Mobilu či O2, nemusí vás tato omezenost trápit.

Závěrečné zhodnocení: příště lépe a levněji

Acer by se jistě rád více prosadil na trhu s mobilními telefony, ale cestou, kterou zvolil, to velmi pravděpodobně nepůjde. Ukázat během necelého roku tři na první pohled totožné modely, které navíc výbavou vyloženě nenadchnou? Tím sice vzbudí pozornost, avšak nikoliv tu kýženou, pozitivní.

Acer Liquid Jade Z

Dnes testovaný Jade Z není vyloženě špatným telefonem. Design sice zůstal na půli cesty, avšak někomu by se jistá extravagance mohla líbit. Displej pak patří k tomu lepšímu, co v dané třídě seženete. Hrubý výkon uspokojí i náročnějšího uživatele a bonusem jest LTE či jistá možnost podpory dvou SIM karet.

Bohužel tu jsou zásadní nedostatky. V prvé řadě méně kvalitní zpracování a opravdu špatná tlačítka po bocích přístroje. Především odemykací klávesa snad již hůře zpracovat nešla. Zvukově se Acer také moc nepředvedl a nejvíce zamrzí poměrně tichý reproduktor. Vyčíst výrobci musíme i zastaralý systém, který se mu navíc nepovedl optimalizovat. Hodila by se také větší interní paměť.

Suma sumárum to s Jadem Z nevypadá moc dobře a vše stvrzuje cena. Ta se pohybuje nad hranicí 5 000 Kč, a to je zkrátka příliš.

Konkurence

Názornou ukázkou, jak se to má dělat, by pro Acer měl být Vodafone Smart prime 6. Telefon, který je o dva tisíce korun levnější a dokáže nabídnout novější Android, lepší chod prostředí i úplnou podporu sítí LTE.

TIP! Recenze Vodafone Smart prime 6 – Moderní výbava za hubičku

Vodafone Smart prime 6

Pokud byste sáhli raději po Windows Phonu, nabízí se Microsoft Lumia 640. Ta je také levnější a přesto nabídne úplné LTE či mnohem plynulejší chod prostředí.

TIP! Microsoft Lumia 640 bude jedním z prvních telefonů s Windows 10

Microsoft Lumia 640

Kdo naopak LTE nevyužije a dává přednost dlouhé výdrži, může sáhnout po Lenovu A5000, mezi jehož přednosti patří silná baterie, dobrý fotoaparát a kvalitní displej. Cena je opět nižší než u Jadu Z.

TIP! Recenze Lenovo A5000 – Střední třída s nadprůměrnou výdrží

Lenovo A5000
acer-liquid-jade-z
Klady
  • mini aplikace
  • podpora dvou SIM karet
  • podpora LTE
  • tenká konstrukce
  • kvalitní displej
Zápory
  • nepodporuje pásmo 900 MHz u LTE
  • vyšší cena
  • špatně optimalizované prostředí
  • starý Android 4.4
  • nevhodně umístěná odemykací klávesa
  • viklající se tlačítka a šuplíček
  • tichý hlavní reproduktor