Lenovo A5000
recenze

Lenovo A5000

Střední třída s nadprůměrnou výdrží

Konkurence ve střední třídě je u smartphonů s Androidem skutečně silná a výrobci hledají něco, čím by se odlišili a co by jim přineslo konkurenční výhodu. Lenovo v tomto případě sází u svého modelu A5000 na akumulátor s vysokou kapacitou, který má zajistit dlouhou výdrž. Nabídne však i povedený design a slušnou výbavu. Jak si vedl v našem testu?

Čínské Lenovo patří do pětky největších výrobců mobilních telefonů. V jeho portfoliu můžeme nalézt, jak top modely, tak i střední třídu. Příslušníkem druhé jmenované skupiny je dnes testovaný model A5000. Ten dokazuje, že Lenovo střední třídu umí. V povedeném designu nabídne kvalitní pětipalcový displej, vcelku solidní hardware, ale hlavně nadchne silně nadprůměrnou kapacitou akumulátoru 4 000 mAh, který je zárukou dlouhé výdrže. Jeho cena je přitom zajímavých (bez koruny) 4 500 Kč.

Obsah balení

  • mobilní telefon
  • datový kabel
  • nabíječka
  • sluchátka
  • ochranný kryt
  • manuál

Lenovo A5000 – videopohled

Technické parametry Lenovo A5000

Kompletní specifikace
Konstrukce140 × 71,4 × 10 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6582, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 4:28 hodin
Dostupnostduben 2015, 4 499 Kč

Design a konstrukce: konzervativní rysy s nanomateriálem na zádech

Přestože telefon nabízí pětipalcový displej, je i díky vcelku tenkým rámečkům, poměrně kompaktní. S rozměry 140 × 71,4 × 10 milimetrů a hmotností 160 gramů ho dáte i do kapsy kalhot, aniž byste měli problém si sednout. Telefon nabízí spíše konzervativnější design s čistými liniemi bez jakýchkoli výstřelků. To není na škodu, naopak to rozšíří skupinu potenciálních zájemců. Telefon je k dispozici ve dvou barevných variantách – v bílé a černé, která vypadá usedleji, a kterou jsme měli k dispozici my.

Přední strana telefonu je pokrytá lesklým sklem, ale ve zhasnutém stavu nesplývá v jednolitou černou plochu, protože z ní vystupuje šedý displej. Nad ním je pod štěrbinou reproduktoru, jak je zvykem, logo výrobce. Napravo od něj je pak čočka fotoaparátu. Senzorové popisky s bílými popisky mají tradiční rozmístění. Škoda jen, že nejsou podsvícené, alespoň však mají vibrační odezvu.

Lenovo A5000

Předělem, který rozděluje telefon na přední a zadní část a který oživuje černé tělo, je výrazný tenký stříbrný pásek, který se táhne kolem dokola celého telefonu. Ovládací tlačítka, která jsou pod ním, jsou však černá. Obě najdete na pravém boku, nahoře regulátor hlasitosti a pod ním vypínač. Také konektory jsou sdružené a jak 3,5mm jack pro připojení sluchátek, tak i microUSB mají své místo na horní hraně.

Lehce zaoblená záda jsou prakticky prázdná. Zaujme zde pouze výrazná čočka 8Mpx fotoaparátu se stříbrným okružím a přisvětlovací LED diodou. Pod ní už je jen logo a úplně dole štěrbina hlasitého reproduktoru. Mnohem víc zaujme plast, ze kterého jsou záda vyrobena. Lenovo použilo speciální matný nanomateriál, na kterém nejenže neulpívají otisky, ale výrobce slibuje, že ochrání telefon před menšími škrábanci, vydrží nárazy, a dokonce má být odolný i vůči polití tekutinou, byť telefon samozřejmě není vodotěsný.

Kryt sejmete pomocí drobného prolisu vlevo dole. Přestože je kryt snímatelný, baterie je v telefonu upevněna napevno a výrobce důrazně varuje před jejím vyjmutím. Nad ní jsou volně přístupné sloty pro SIM a microSD kartu. Lenovo přitom netradičně použilo dvě velikosti SIM –miniSIM a microSIM.

Po konstrukční stránce není telefonu co vytknout. Vše dokonale lícuje a telefon se nijak nekroutí ani při silnějším stisku. I díky použitému nanomateriálu vypadá telefon dražší, než ve skutečnosti je.

Displej : jemný s kvalitními barvami

Už u předchozích modelů Lenovo dokázalo, že umí nabídnout kvalitní displej s přirozenými a sytými barvami a širokými pozorovací úhly. Ten v A5000 má úhlopříčku 5 palců a je typu IPS. Jeho rozlišení činí 1 280 × 720 pixelů, což dává hustotu pixelů 294 pixelů na palec. Šanci zahlédnout jednotlivé pixely tak máte pouze s bezchybným zrakem a při velmi detailním zkoumání. Při běžném používání toto nepředstavuje absolutně žádný problém.

Displej je vybavený automatickou regulací jasu, která funguje spolehlivě a neměl jsem s ní problém ani na prudkém slunci. O použití odolného skla nebo oleofobní vrstvě výrobce mlčí. Lapačem otisků prstů nicméně není.

Zvuk: průměrná kvalita, ale dostatečná hlasitost

Zvukový projev telefonu nenáročnému posluchači postačí. Nedosahuje sice kvalit špičkových modelů a je spíše průměrný, ale ani neurazí. Hlavní však je, že při vyšších hlasitostech nedochází ke zkreslení. Reproduktor jako takový je přitom dostatečně hlasitý. Ve výbavě nechybí sluchátka s handsfree, se kterými je zvukový projev ještě o něco lepší. Škoda je, že telefon postrádá ekvalizér.

Lenovo A5000

Baterie a výdrž: gigantická kapacita přináší dlouhou výdrž

Baterie je nevyjímatelná a disponuje málo vídanou úctyhodnou kapacitou 4 000 mAh. I při velmi náročném používání se bez problémů dostanete na dva dny výdrže. Při středním používání, které zahrnuje i synchronizaci přes mobilní data i Wi-Fi vám bez problémů vydrží i tři dny.

Samozřejmě výdrž je parametrem, který je silně subjektivní. Reálná výdrž tak záleží především na tom, jak intenzivně a k čemu telefon používáte. Nejvíc dokáže baterii provětrat přehrávání videa, hraní her nebo navigace. Když budete chtít být pouze na příjmu s vypnutými daty, obsah baterie prakticky neubývá. Na to si však nemusíte kupovat smartphone.

Provedl jsem i standardní test výdrže. Během něj byla v telefonu aktivní pouze jedna SIM, jas displeje a hlasitost byly nastaveny na 50 procent a přes Wi-Fi se streamovalo video v kvalitě 720p. Telefon vydržel přehrávat 8 hodin 57 minut, což je velice nadprůměrná hodnota. Není však rekordní. Pro srovnání pětipalcové THL 5000, které jsme testovali loni v listopadu, nabídlo akumulátor s kapacitou 5 000 mAh. Telefon díky němu dokázal přehrávat FullHD video dokonce 12 hodin 12 minut.

Za hodinu se Lenovo A5000 nabilo na 30 procent kapacity baterie. Vzhledem k vysoké kapacitě je jinak nabíjení poměrně pomalé. Na 80 procent to trvalo 3 hodiny 22 minut. Plně nabito hlásilo za dlouhé 4 hodiny 28 minut.

Hardware a výkon: žádný velký rychlík

Uvnitř telefon tepe čtyřjádrový procesor MediaTek MT6582 taktovaný na 1,3 GHz, který doplňuje 1 GB RAM, ze kterých zbývá po spuštění přibližně polovina. Svým výkonem sice telefon zrovna asfalt netrhá, ale i tak si kromě nenáročných casual her, jako je Angry Birds nebo oblíbená Candy Crush Saga, zahrajete i například Asphalt 8. Ten je ostatně v telefonu předinstalovaný.

Vnitřní úložiště má kapacitu 8 GB, ze kterých při prvním spuštění zbývá 4,92 GB. Interní paměť je možné dále rozšířit pomocí microSD karty, které jsou podporované až do kapacity 32 GB. Kartu je možné nastavit jako výchozí úložiště. Již nainstalované aplikace však přesouvat nejde.

Telefon jsem podrobil i několika benchmarkům. V AnTuTu 5.7 skončil s výsledkem 18 054 bodů. V NenaMarku 2 dosáhl výsledku 52,4 fps. Ve Vellamo benchmarku v sekci Metal obdržel 720 bodů, v Multicore dosáhl 906 bodů, v Chrome Browseru 1 591 bodů a UC Browseru 810 bodů. V benchmarku Quadrant to bylo 7289 bodů. V 3Dmarku pak skončil s 2 069 body.

Prostředí a multimédia: inspirace jablky

Lenovo A5000 běží na Androidu 4.4.2 KitKat, který však výrobce, tak jako u svých ostatních modelů vlastní nadstavbou Vibe UI. Ta se podobně jako u dalších čínských výrobců silně inspiruje u systému iOS. Vybrat si můžete vybrat ze dvou grafických motivů. Neviditelnější změnou je přitom absence samostatného menu. Aplikace se tedy ukládají přímo na domácí obrazovku, ať již samostatně nebo si můžete jednoduchým přetažením vytvářet složky. K nabídce widgetů se pak dostanete dlouhým stiskem na domácí obrazovce.

Odemykací obrazovka je jednoduchá. K odemknutí telefonu stačí táhnout libovolným směrem. Domácí obrazovky jsou v základu tři a není možné mezi nimi rotovat v nekonečném pásu. Další obrazovky se přidávají i mažou automaticky, když na ně přetáhnete nějaký obsah nebo z nich odstraníte všechen obsah.

Notifikační lišta nabídne pět hlavních přepínačů. K dalším funkcím se dostanete stiskem tlačítka vpravo nahoře. Vlastní vzhled vtisklo Lenovo i kontaktům, SMS a kalendáři, kterému přidal i některé funkce, jako počasí a narozeniny. Seznam naposledy spuštěných aplikací už se pak neliší od čistého Androidu.

Lenovo doplnilo systém o řadu předinstalovaných aplikací. Kromě několika her jsou zde například firemní aplikace Security, SYNCit, SHAREit a několik aplikací třetích stran jako Evernote. Kancelářské aplikace reprezentují aplikace CamCard, CamScanner a WPS Office. Tento plnohodnotný kancelářský balík umožňuje nejen prohlížet dokumenty Microsoft Office, ale i je vytvářet a editovat.

Po multimediální stránce telefon nabízí pro prohlížení fotografií jednoduchou galerii, kde se obrázky zobrazují podle alb, lokalit a času. Stejně jednoduchý je i přehrávač videa, který si přitom poradí i s FullHD rozlišením a formátem mkv, ale podpora titulků bohužel chybí. Pro přehrávání internetových videí je předinstalovaná aplikace YouTube. K přehrávání hudby poslouží standardní hudební přehrávač. Pokud by vám vlastní hudba nestačila, můžete využít FM rádio s podporou RDS.

Fotoaparát: za dané peníze slušná kvalita

Lenovo vybavilo telefon zadním fotoaparátem s rozlišením 8 Mpx, autofokusem a přisvětlovací LED diodou. S výchozím poměrem 4:3 je maximální rozlišení snímků 8 Mpx. Když však přepnete v nastavení velikost náhledu ze 4:3 na celou obrazovku, klesá maximální rozlišení na 6 Mpx. Nezměníte tak pouze zobrazení ve fotoaparátu, ale i poměr stran samotných snímků. To by mohlo být pojmenováno lépe a je to dost matoucí. Přední fotoaparát nabídne rozlišení 2 Mpx. To a jeho kvalita je dostatečné nejen na Skype, ale při dobrém osvětlení i na selfie.

Uživatelské prostředí fotoaparátu je poměrně jednoduché. Kromě samostatných tlačítek pro fotografování a nahrávání videa, zde najdete několik dalších přepínačů a tlačítek pro zapnutí blesku, HDR, přepnutí fotoaparátu nebo nastavení. U fotoaparátu můžete nastavit celou řadu parametrů, jako je ISO, kompenzaci expozice, ale nechybí zde ani detekce tváře, samospoušť, panorama nebo sériové snímání.

V této cenové hladině nemůžeme očekávat od fotoaparátu zázraky. Přesto však příjemně překvapí. Snímky jsou především za dobrých světelných podmínek ostré s dobrým prokreslením detailů a barevným podáním. Přisvětlovací LED dioda je docela výkonná, ale i tak s ubývajícím světlem rychle přibývá šumu a naopak klesá ostrost a detaily mizí. To je ale obecný problém fotoaparátů v levných telefonech.

Lenovo A5000 – testovací video, 1080p, exteriér

Video dokáže telefon maximálním rozlišením FullHD (1 920 × 1 080 pixelů) s 30 snímky za vteřinu. V nastavení si můžete zapnout elektronickou stabilizaci obrazu, jejíž přínos však při nahrávání videa nebyl příliš patrný. Zajímavou funkcí je časosběr, který pořizuje snímky v zadaném intervalu od 1 do 10 sekund a skládá je do videa. V normálním režimu je obraz i zvuk videa je čistý bez trhání a záseků.

Výbava telefonu: LTE i NFC chybí

Kvalita hovoru byla ve všech případech bezproblémová. Zvuk telefonního reproduktoru je bez kovového zabarvení a protějšku bylo rozumět ve všech případech zcela problémů. Stejně tak jsem nezaznamenal ani žádné výpadku signálu. Na kvalitu přenášeného hlasu si nestěžovala ani protistrana.

Z rychlých mobilních dat si musíte vystačit pouze s 3G, ale na obou SIM. Maximum je přitom 21 Mb/s na downloadu a 5,76 Mb/s na uploadu. LTE i NFC však Lenovo do telefonu nepřidalo. Samozřejmostí je Wi-Fi 802.11 b/g/n a Bluetooth v energeticky úsporné verzi 4.0.

Lenovo A5000

K počítači se můžete připojit přes microUSB 2.0 port. Pro přístup k internetu chybí nativní prohlížeč od Googlu, ale kromě Chromu je zde předinstalovaný UC Browser.

K satelitní navigaci zde máte GPS čip, kterému pomáhá se zpřesněním polohy A-GPS a informace o Wi-Fi. Konkurenční ruský GLONASS stejně jako elektronický kompas však chybí. Nalezení a zafixování polohy trvá do desíti sekund a při navigování jsem nezaznamenal problémy s výpadky signálu nebo nepřesností polohy.

Z navigačního softwaru máte k dispozici kromě Google Maps i předinstalovanou celosvětovou navigaci Route 66. Přes zabudovaný obchod si však můžete dokoupit trvalou licenci, která u České republiky vyjde na 14,99 eur (410 Kč). Výhodnější je však koupit si celou Evropu, která vyjde na 19,99 eur (550 Kč).

Zhodnocení: potěší obří baterie, zamrzí chybějící LTE a NFC

Lenovo A5000 je vcelku povedený telefon střední třídy, který zaujme zejména svou obrovskou baterií a dlouhou výdrží. Dalšími klady jsou velice dobrý displej a pak solidní fotoaparát. Zapomenout bychom neměli ani na povedený, i když konzervativní design a zejména nanomateriál na zadním krytu. Potěší i to, že výrobce přidal do výbavy průhledný ochranný kryt, což rozhodně není běžné.

Lenovo A5000

Co bych telefonu vytkl kromě slabšího hardwaru, i když telefon je navzdory nadstavbě celkem svižný, je absence LTE. Sítě 4G usilovně budují i čeští operátoři a tak je to možné považovat za jednoznačné mínus. Kromě LTE chybí i NFC. Za 4 500 Kč, kolik Lenovo A5000 stojí, si můžete koupit výkonnější modely s LTE, ale už jen kvůli velké baterii, když mu odpustíme jeho slabiny, se jedná o dobrý nákup a je možné ho doporučit.

Konkurence

Mezi pětipalcovými smartphony se skutečně velkou kapacitou baterie je nejvážnější konkurencí Lenova nové THL 5000T. Nabídne obdobný displej jako A5000, ale uvnitř tepe osmijádrový MediaTek. Navrch má i v rozlišení fotoaparátů, kde zadní činí 13 Mpx a přední 5 Mpx. Co je však hlavní jeho akumulátor má kapacitu 5 000 mAh. V českých internetových obchodech ho přitom můžete pořídit za cenu kolem 5 000 Kč.

THL 5000T

Zajímavou volbou však je i Honor 3C, který je o něco levnější a v českých internetových obchodech ho pořídíte za přibližně 3 900 Kč. Přesto však působí luxusnějším dojmem. Má displej se shodnými parametry jako A5000 a uvnitř čtyřjádrový Mediatek. Proti Lenovu však nabídne dvojnásobnou RAM a 5Mpx fotoaparát. Na druhou stranu však má výrazně menší akumulátor.

Honor 3C

Další možností je pětipalcové LG L Bello, které však má rozlišení pouze 854 × 480 pixelů. Další parametry jsou podobné jako u Lenova. Má však u přední kamery rozlišení pouze 1 Mpx a akumulátor s kapacitou pouze 2 540 mAh. V českých internetových obchodech ho seženete za zhruba 3 500 Kč.

LG L Bello

Mezi smartphony s Windows Phone se pak nabízí Microsoft Lumia 640. I ta má displej s obdobnými parametry, tedy 5palcový IPS panel s rozlišením 1 280 × 720 pixelů, ale uvnitř je čtyřjádrový Snapdragon 400. Jinak je však velikost RAM i interní paměti shodná. Menší je však i v tomto případě kapacita akumulátoru a to o 1 500 mAh. Ve verzi Dual SIM bez LTE, tedy shodné výbavě jako u A5000 vyjde na 4 300 Kč.

Microsoft Lumia 640
lenovo-a5000
Klady
  • dílenské zpracování
  • kvalitní materiály
  • kvalitní displej
  • baterie s vysokou kapacitou
  • slušný fotoaoarát
Zápory
  • slabší hardware
  • chybí LTE
  • chybí NFC
Diskuze ke článku
Milan
Bude testovat konkurenty THL 5000T a Leagoo Lead 7
3999
Lenovo A5000 Dual stoji v českých obchodech 3990Kč a ne 4500Kč
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Plánujete recenzi na Lenovo A6000?
Bob
Honor 3c má 5mpx fotoaparát? Nemá náhodou 8mpx?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze