Microsoft slaví: Windows 8.1 překonal „XPéčka“ v podílu na trhu

55

Windows XP je jedním z nejpopulárnějších operačních systémů vůbec a slavnou tapetu „Nebe“ znají lidé lépe než třeba Monu Lisu od Da Vinciho. Ale systém už ztrácí na používanosti a jeho místo zaujímá Windows 8.1, který jej překonal v podílu na trhu.

Portál StatCounter vydal statistiky o světovém rozdělení trhu s operačními systémy. Vyšlo najevo, že Windows XP už opravdu skomírá a jeho pozici na podílu zabírá Windows 8.1, což je pro Microsoft opravdu velký úspěch. V číslech je to následovně – Windows 8.1 drží 10,95 % trhu, Windows XP 10,69 % trhu a Windows 7 50,3% trhu.

Windows XP, Windows 7 a Windows 10

Jak je vidno, tak Windows 7 je novým suverénně nejpoužívanějším systémem od Microsoftu a nyní už jen záleží na tom, jak se mu podaří vydání Windows 10 a jestli na něj budou ze staršího systému uživatelé upgradovat. A jak to vidíte vy, má Microsoft šanci?

Zdroje: gs.statcounter.com, microsoft-news.com

Diskuze ke článku
jardan
Kdyby ten Wir 8.1 necpali do tabletů, tak WXP stále vedou. Až se vám Wir 8 po roce "zacpe" a bude chtít reinstalaci, tak přijdete na to, že WXP jsou o něčem jiném. Ty zvládají i několikaletý bezproblémový provoz a vyčistit se dají také velice snadno.
Honza
Windows 10 se uplatní. Zvlášť, když jej MS nabídne stávajícím uživatelům Win 8.x zdarma
?
Windows 8 resp 8.1 neni vubec spatny jak vsichni rvou. Pravda, v zacatcch mel chvili problemy s ovladaci napr. k tiskarne, ale to se pomerne rychle poresilo. Skoda, ze nejhlucnejsi jsou ti zaprdenci, kteri nedokazi prenest pres srdce, ze tlacitko na vypnuti neni vlevo ale vpravo, nebo si 2 kliknutimi nastavit spousteni primo na desktop.

To radeji budou downgradovat na Win 7 nebo instalovat bloatware 3. stran. v podobe panelu start.
I kdyz je fakt, ze svou vinu na tom maji i OEM, kteri s uvedenim Windows nemeli vhodna zarizeni pro ten OS - napr. ultrabooky ala Yoga, ktere jsou velmi oblibene.
A taky, MS ze nevysvetlil lidem rozdil mezi Win 8 RT a ne RT :-)
Saskie
Mě se Windows 8.1. PRO nelíbí a uvažuji o návratu na Win7 Ultimate 64bit.
Mám prostě pocit, že Windows 8.1. PRO je takový nedodělek a je nutné aby dozrál jako Win7 Ultimate.
Vše je, ale věcí názoru.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze