Legendární Windows XP po 13 letech končí. Jaké byly?

19

Je to již pěkná řádka let, kdy se systém Windows XP objevil na trhu. Psalo se 25. října 2001 a Microsoft vypustil na trh legendu, která mu tak trochu přerostla přes hlavu. Ale všechno jednou končí, a tak musí skončit i Windows XP, kterým oficiálně dnes odzvoní umíráček. 8. dubna 2014 totiž Microsoft oficiálně přestává tento systém podporovat aktualizacemi.

Píše se dne 25. října 2001 a Microsoft vypouští na trh legendu, která má takový úspěch, že i takřka po 13 letech je stále na více než čtvrtině počítačů na světě. XPéčka, jak se jim lidově říká, si vydobyla svoji dobrou pověst především vysokou stabilitou, systém ale přitom byl velmi multimediálně zaměřen a uměl prakticky všechno. Tu stabilní část do systému přinesl jeho předchůdce, Windows 2000. Ten byl postaven na jádře Windows NT, které se vyznačuje vysokou stabilitou, alespoň v ekosystému Microsoftu. Toto jádro se používá i dnes, je na něm postaven Windows Phone, Windows 8.1 a mimo jiné i Xbox One. Windows XP měl jádro s označením NT 5.1, pro příklad – Windows 2000 = 5.0, Windows 8.1 = 6.3.

XPéčka byla celkem v pěti edicích, Professional, Media Center Edition, Home Edition, Embedded a Professional x64. Krom poslední zmíněné varianty jsou všechny edice systému Windows XP 32bitové, což znemožňovalo využití více než 3,5 GB RAM. Existovala sice možnost využití PAE a udělat tak z 32bitového systému tzv. 36bitový a využít tak vyšší hodnotu operační paměti, ale aplikace musela být naprogramovaná k tomu, aby využila celou kapacitu RAM. Samozřejmě ještě existovaly edice N a KN, které neobsahovaly prohlížeč Internet Explorer, ovšem ty nikdy nedosáhly masového rozšíření. Embedded edice je určena do bankomatů a různých strojů, které se objevují především v průmyslovém prostředí.

Windows Whistler 2419

Rozdíly mezi Home Edition a Professional jsou následující. Home Edition, jak již z názvu vyplývá, byla určena spíše pro domácí uživatele, takže chybějící funkce běžným uživatelům nechyběly. Kupříkladu, Windows XP Professional podporují využití více procesorů, více displejů, faxu, ale také nechyběla podpora automatického obnovení systému ASR a dál nemá smysl pokračovat, jelikož bychom se zabývali jen rozdíly mezi jednotlivými edicemi. Media Center Edition byl shodný s edicí Professional, ale obsahoval prostředí, které bylo vhodné pro použití v HTPC (počítačích k televizi).

Minulost: rodokmen plný slavných jmen

Multimediální funkce do systému přinesl Windows Millennium, všemi proklínaný systém, který byl poměrně nestabilní. Systém byl vydán v roce 2000 a už tenkrát v Microsoftu pracovali na Windows Whistler, který byl beta verzí systému XP. Windows ME byl postaven na základech systému Windows 95, jinak řečeno, jádro neslo název Windows 9x a byl to takový slepenec 16bitového MS-DOSu a 32bitové nadstavby, který byl kupodivu schopen života.

Windows XP Professional x64 edition

Jak je tedy patrné, tak Windows XP je stavěn spíše na Windows 2000, ale krom těchto dvou systémů vychází ještě z jednoho. Tento systém nese název Neptune a byla to slepá větev rodiny Windows. Dalo by se říci, že se jednalo o takové Windows 2000 Home Edition, které nikdy nebyly dokončeny. Na světlo světa se dostala pouze dvě sestavení a poté byl projekt poslán k ledu. Z tohoto projektu se do XPéček dostala přihlašovací obrazovka. I když vypadala trochu jinak, tak princip byl stejný.

Omezování: Microsoft s Vistou pohořel

Pokud postoupíme od beta verze k finálnímu produktu, tak se musíme přesunout v čase do 25. října 2001, kdy se velkolepě začal prodávat Windows XP. Ještě dnes jej naleznete v mnoha institucích, jako jsou školy, úřady, ale jsou i v bankomatech, tedy jejich odlehčená verze Embedded. Systém se rozšířil tak, že jeho nástupce Vista absolutně pohořel, jelikož nebyl zrovna rychlý a narazil na příliš velké hardwarové nároky, problémy s ovladači a spolehlivostí. Snížit podíl na trhu se povedlo až Windows 7, který je označován jako nová XPéčka.

Už od dob Windows Vista se snažil Microsoft všelijak omezit uživatele Windows XP a donutit je k přechodu na novější verzi systému. Mezi ty hlavní omezení bylo kupříkladu ponechání knihoven DirectX 10, jako exkluzivitu pro Vistu a starší příbuzný se musel spokojit s DirectX 9.0c. Dalším omezením bylo, že Windows XP nebyly 64bitové, tedy byly, ale nedaly se snadno koupit a když už ano, tak v některém ze světových jazyků, protože Microsoft je do českého jazyka nepřeložil. Neoficiálně na nich fungovala čeština z Windows Server 2003, ale lepší než jít takovouto oklikou je používat všemi proklínanou Vistu.

Současnost: sedmičky vedou

S příchodem Windows 7 se pod XPéčky začala větev poměrně hodně podlamovat. Nový systém byl a stále je velmi populární, takže Microsoft se pustil do dalšího omezování. Nepodpora nových technologií, ukončení prodeje i pro OEM výrobce byly jedny z prvních velkých hřebíků do rakve Windows XP. Kromě Microsoftu přestávají systém podporovat i někteří výrobci hardwaru, což je pochopitelné, přeci jen se jedná o celkem starý systém a ten zkrátka není připraven na nové technologie.

Windows XP Home Edition

Microsoft vydáním Windows 7 stvořil novou legendu, která nahradila Windows XP prakticky všude, dokonce se dostal i na netbooky ve speciální edici Starter, dříve zde vládly Windows XP Home Edition. Ovšem nesmíme opomenout Windows 8, které také XPéčka vytlačují z trhu, například se začínají dostávat do bankomatů a dalších Embedded zařízení, jako jsou ovládací panely různých strojů atp.

Budoucnost: ještě tu s námi bude

Je jasné, že Windows XP tu s námi ještě dlouho budou, ale jejich tržní podíl bude neustále klesat. Budou na tom mít podíl především Windows 7 a Windows 8.1, do kterých se má vrátit nabídka Start. Pokud se tak opravdu stane, tak je jasné, že XPéčka budou kompletně odepsaná a zůstane na ně jen vzpomínka. Systém je už stár 13 let a svým způsobem 2 roky přesluhuje. Poslední aktualizace dostane Windows XP dnes, 8. dubna. V tento den končí jejich podpora a jejich životní cyklus bude ukončen.

Minulost a současnost

A co vy? Používáte stále Windows XP?

Diskuze ke článku
Moo0
Zůstanou v našich srdcích a počítačích zarputilých zkostnatělých uživatelů.
Damán Miklas
Damán Miklas
Ja som na Windows XP vyrastal a mám ho do teraz.
Jakub
Microsoft by měl před své sídlo dát logo Xpéček, na jejich počest.

Xp zůstanou v našich discích na vždy.
stroodl
až na "vyplívá" pěkný článek;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze