Microsoft pracuje na prodloužení výdrže na nabití u smartphonů

3

Baterie je ožehavé téma a výrobci mobilních zařízení se prakticky dennodenně potýkají s otázkou, jak zvýšit její výdrž na jedno nabití. Microsoft jde nyní o krok dál a místo chytrého softwaru experimentuje s nápadem dvou baterií v jednom zařízení. Ty, po spojení s pokročilým softwarem, prý zaručují o 20 až 50 % vyšší výdrž na nabití.

Sice se výrobci snaží, jak mohou, aby zajistili svému zařízení co nejdelší výdrž, tak technologie baterií bohužel stagnuje a místo vyvíjení nových druhů článků se pouze zvyšuje kapacita těch současných. To má za následek sice baterie s kapacitou kolem 3 000 mAh i u těch nejtenčích telefonů, ale mobilní hardware se zlepšuje neúprosným tempem a tím se zvyšuje i energetická náročnost.

Vráti se doby, kdy telefon vydržel nabitý týden? Microsoft toho chce dosáhnout

Ranveer Chandra, senior vědec v Microsoftu, nedávno prozradil, jaké má Microsoft plány na zlepšení výdrže mobilních zařízení. Společnost prý experimentuje s nápadem použití dvou menších baterií místo jedné velké. Jedna z baterií by napájela, náročné aktivity jako jsou hry a přehrávání videa a druhá by se starala o běh telefonu a jednoduché úkoly. Ve spojení se softwarem E-loupe, který určí ty nejvíce energeticky náročné aplikace a zpomalí je, se Microsoftu prý podařilo zvýšit výdrž o 20 až 50 procent. Zatím však není potvrzené, jestli chce Microsoft tuto technologii zavést do běžné praxe, ale doufáme, že to bude impuls pro další výrobce, kteří se přidají do závodu o to, kdo vyřeší problém s bateriemi.

Zdroje: phonearena.com, technologyreview.com

Diskuze ke článku
Hanes
Mladé jsem koupil k narozeninám Lumii 1320 a na to jak je to velké pádlo s velkým a hezkým displayem výdrž běžně 3 dny. V zátěží 2 dny a pod ty to nejde nikdy. Toto mě přijde jako dobrá první vlaštovka :).
Radek Vlasák
Radek Vlasák
Výdrž je pro mě priorita a měla by být i pro výrobce a necpat do telefonu QHD a 4K displeje, které považuji za naprostou zbytečnost. Telefon s denní nebo dokonce půldenní výdrží bych nechtěl. Škoda Nexusu 5.
Pepaaa
Nexus 5 mám, suprový telefon - jediná chyba a důvod k výměně je právě ta výdrž. V podstatě mi nic dalšího nechybí. :) Ale dobíjet 3x za den a tahat všude powebanku mě fakt nebaví. :(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze