Microsoft vyvijí chytrý systém úspory baterie pro systém Windows

6

Prodloužení výdrže baterie je nekonečné téma. Bohužel se výzkum nové baterie nikam závratně nehýbe. Nové technologie jsou reálně v nedohlednu, ale Microsoft a jeho výzkumný tým přišel na zajímavý nápad. Prodloužit výdrž baterie tím, že bude zaměřená na konkrétní úkol. V přístroji tak funguje více akumulátorů.

V současné době mají baterie uvnitř notebooků přístup k hardwaru, aby udržely náboj. Microsoft a jeho tým na to jde z druhé strany a zabývá se oblastí takzvaných softwarově definovaných baterií. Nový výzkumný projekt má spojovat několik různých druhů baterií, z nichž je každá optimalizovaná pro různé úkoly v jednom přístroji.

Tento systém pracuje s operačním systémem Windows a zjišťuje, jak uživatel přístroj využívá. Zda například pracuje s textovými editory či edituje videozáznamy. Pro každý jednotlivý úkol je pak použitá nejúčinnější baterie tak, aby se dosáhlo maximálního prodloužení životnosti.

Microsoft researchers

Systém také používá techniku „strojového učení“, tedy tu, kdy se stroj učí jednotlivým návykům uživatele a podle toho přizpůsobí fungování, v tomto případě tedy výběr nejefektivnější baterie.

Výzkumný tým Microsoftu prozatím postavil pracovní prototyp své koncepce využití baterie a oficiálně jej odprezentoval na symposiu ACM tento týden. Vypadá to tedy, že to Microsoft myslí opravdu vážně a možná se brzo dočkáme reálného využití této technologie dříve, než vůbec přijde výkonná baterie založená na jiném prvku než Lithiu.

Zdroje: windowscentral.com, blogs.microsoft.com

Diskuze ke článku
skacelp
Proč na nás, Evropany, z každé reklamy čučí "černí"? Že by nás takto "otužovali"?
tomas
Vadi vam ze niekto pracuje rozumnejsie ako vy?
zug
Vy jste trotli. Indie je největší IT zemí na světě. Slavný Silikon je již za zenitem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze