Meta v Evropě spouští placený Instagram a Facebook. Kolik si bude účtovat?

Meta v Evropě spouští placený Instagram a Facebook. Kolik si bude účtovat?
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Placené členství je reakcí na požadavky EU, konkrétně nakládaní s daty uživatelů
  • Předplatitelé se vyhnou veškerým reklamám, ceny předplatného však nejsou zanedbatelné

Používání sociálních sítí je standardně monetizováno skrze reklamní sdělení, ostatně na tomto principu fungují i ty největší a nejznámější platformy, mezi něž se řadí Facebook či Instagram. Časy se však mění a společnost Meta již dříve oznámila, že plánuje rovněž placené předplatné pro evropské uživatele těchto sítí. Důvodem je přitom tak trochu paradoxně sama evropská legislativa, konkrétně ochrana uživatelských dat (GDPR) v souvislosti s reklamami a jejich cílením.


Jako protiopatření se proto Meta rozhodla představit placené členství, jehož hlavní předností je právě absence reklam. Na území EU a Švýcarska tak bude od začátku listopadu 2023 dostupné členství pro používání webových verzí za 9,99 eur měsíčně (zhruba 245 Kč), případně 12,99 eur měsíčně (320 Kč) pro uživatele zmíněných sítí na platformách Android a iOS. Rozdíl v cenách má podle všeho odpovídat poplatkům, které si účtuje Apple, resp. Google za dané transakce.

Podle oficiálního blogu společnosti Meta však zůstane nadále přístupná varianta zadarmo, pochopitelně ale s reklamami. Zástupci společnosti Meta věří, že by měli mít jejich zákazníci možnost si vybrat. Zajímavé rovněž je, že zmíněné poplatky se budou až do 1. března 2024 vztahovat na neomezené množství účtů na daných platformách. Posléze si však bude Meta účtovat poplatek 6 eur, tedy zhruba 150 Kč (či 8 eur, tj. 200 Kč, při používání aplikací na iOS a Androidu) navíc za každý dodatečný účet. Mít tak verzi bez reklam se může někomu, kdo má hned několik účtů a chce se vyhnout reklamám, výrazně prodražit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze