MeeGo má tuhý kořínek, nově ho bude vyvíjet finská firma Jolla

4

Dostanou stávající nejrozšířenější mobilní operační systémy vážnou konkurenci? Ve Finsku byla založena společnost Jolla Mobile, která chce dostat na trh nové telefony s operačním systémem MeeGo. Zakladatelé a zaměstnanci společnosti jsou navíc bývalí zaměstnanci Nokie.

Společnost Jolla Mobile byla založena před několika dny a jejím cílem je zachránit operační systém MeeGo, který společnost Nokia už bohužel odepsala. MeeGo se poprvé a naposled objevilo v telefonu Nokia N9, mimo něj ho ještě můžeme nalézt ve vývojářském telefonu Nokia N950 s QWERTY klávesnicí, který se však nikdy oficiálně neprodával. Zakladatelem a současným výkonným ředitelem společnosti Jolla Mobile je bývalý hlavní inženýr Marc Dillon. V Nokii byl jedenáct let, od roku 2006 se věnoval projektu MeeGo.

MeeGo logo MeeGo Rocks

Minulý týden odešli nečekaně z Nokie klíčoví zaměstnanci, kteří měli Meego na starosti. Nově budou působit v Jolla Mobile, snad se tedy dočkáme nějakého důstojného pokračovatele telefonu Nokia N9.

TIP: Konec jedné éry: tým vývojářů MeeGo OS odchází z Nokie

Informace o tom, kdy nám Jolla Mobile představí svůj první MeeGo telefon, zatím nejsou známé a bylo by hezké, kdyby to bylo do konce letošního roku. Dokázala by tím, že to opravdu myslí vážně.

Nokia N9

TIP: Recenze Nokia N9 – První a poslední

Co myslíte, má MeeGo ještě budoucnost? Dokáže konkurovat zavedeným operačním systémům nebo to bude pouze mobilní operační systém pro linuxové nadšence?

Zdroje: gsmarena.com

Diskuze ke článku
JaroB
No podľa mňa na výrobu HW nemajú. V dnešnom patentovými spormi brzdený vývoj telefónov tomu nedáva žiadnu šancu na úspech. Iba ak by si ich zobral pod krídla nejaký výrobca a oni sa starali iba o OS. Prajem im aby si ich všimli čím skôr a vyvíjali tento celkom slušný systém.
15k3
Jak už tu někdo zmínil, tak bez patentů toho moc neudělají, ale mohli by pokud by spolupracovali s nějakou firmou, která by jim dodávala hardware... To je podle mě nejpravděpodobnější scénář jaký nastane, ale však uvidíme jestli MeeGo upadne v zapomnění nebo bude mít ať už úspěšné nebo neúspěšné pokračovatele N9.
Ystrem
Vsak oni nemusi vyrabet HW...
ondřej
to verso kinzo by o něj zájem nemělo?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze