#LumiaMegaTest: díl 3. – výdrž baterie a nabíjení

22

Náš společný projekt s Microsoftem, ve kterém naši čtenáři a fanoušci hodnotí každý den vybrané aspekty smartphonů Lumia, pokračuje třetím tématem. Jak testeři hodnotí výdrž baterie telefonů Lumia, které si vylosovali?

#LumiaMegaTest

Našim čtenářům a fanouškům mobilenet.cz a Microsoftu na sociálních sítích jsme rozdali celkem 7 telefonů Lumia s příslušenstvím, které po dobu 2 týdnů používají a hodnotí, jak si v jednotlivých disciplínách telefony vedou, co se jim líbí nebo co by případně na telefonech od Microsoftu nebo systému Windows Phone 8.1 změnili. Odhalíme tak, jak telefony používají samotní uživatelé. Každý den naleznete na mobilenet.cz krátké zhodnocení od každého testera a zároveň každý tester své dojmy a postřehy tweetuje s hashtagem #LumiaMegaTest. Více informací o projektu včetně Twitter feedu naleznete v tomto našem úvodním článku.

3. díl – Výdrž baterie a nabíjení

Třetí téma se týká jedné z nejdůležitějších otázek u mobilních telefonů? Jak dlouho vydrží telefon nabitý? K čemu je chytrý telefon, když je baterie v půlce dne vybitá? Jak dlouho vydrží Lumie, které si účastníci vylosovali? Jak rychle jsou naopak dobité? Jak funguje bezdrátové nabíjení. Postřehy opět přináší naši Lumia testeři.

Jakub Smolík

Jakub Smolík

Twitter: @JamesLighthouse

Vylosovaný telefon: Lumia 730

Baterie, kámen úrazu každého chytrého telefonu. 2 200 mAh je sice poměrně hodně, jenže když si chcete zkrátit dlouhou chvíli hrou třeba ve vlaku, tak stačí někdy i hodina a baterka je z poloviny prázdná. Asi jako u každého jiného mobilu. Z telefonu se stane horký brambor a #Lumia730 není výjimkou. Když jsem se ve středu nechal navigovat, tak to procenta (baterie) padají jak u spořícího účtu. Jinak do auta si kupte značkovou nabíječku, ta z tržnice by vám nemusela stačit dobíjet telefon a věřte, že to naštve. Telefon je Dual SIM, z toho jedna SIMka je "jen" na 3G a druhá je na 2G. Větší spotřeby se bát nemusíte, 2G téměř nic nespotřebuje.

Z předchozí zkušenosti vím, že pokud jezdíte třeba na kole a máte zapnuté #endomondo, (které používá GPS) tak vám baterka vydrží cca na 100-120km. Já to řeším externím zdrojem Nokia DC 16, nestojí moc a hlavně - je lehká (což se na kole počítá). Když jedu na výlet, nebo na "grilovačku" a vím, že budu hodně fotit a nechci tam běhat s připojenou power bankou, tak jdu do integrované aplikace – spořič baterie (najdete v nastavení). Tam najdete spoustu informací o zbývajícím čase, doby od posledního nabití, a můžete si jedním klikem prodloužit výdrž baterie. Když potáhnete prstem doleva, najdete tam využití baterie a aplikace, které vám spotřebovávají baterku na pozadí. Také, pokud chcete ušetřit baterii co nejvíce, nenastavujte si světlé (bílé) pozadí, protože OLED displej má obrovský jas a téměř nekonečný kontrast a pokud svítí bíle, tak baterii neušetříte. Závěrem bych řekl, že 730 má větší 2 200 mAh baterii, ale i větší displej a nesporně i výkon oproti mé 920, ale přes to všechno vydrží víc a všechny operace jsou rychlejší. Tedy o důvod víc si jí dopřát.

Jan Vidim

Jan Vidím

Twitter: @honzavidim

Vylosovaný telefon: Lumia 830

Osobně nevidím problém v tom nabíjet telefon každý den, stejně by v noci jen ležel na stole, pokud to ale telefon nedotáhne ani do brzkého večera, je to špatně. Lumia 830 je klasická Nokie (Microsoft) co se výdrže týče, vydrží jeden celý den, avšak je potřeba se trošičku hlídat, jinak by se mohlo stát, že se vybije ještě před večerním příchodem domů. Když se podívám jednou za hodinu na sociální sítě přes Wi-Fi a 4G, uskutečním 10 minut hovorů, vyfotím několik fotek a budu poslouchat hudbu přes bluetooth sluchátka celkem dvě hodiny, dorazím domů v 8 hodin večer 10 až 15% procenty baterie, jestliže však chatuju většinu dne přes Facebook Messenger musím hledat nabíječku už dříve, abych měl nějakou tu rezervu na dojetí domů. Nabíjení z 0 % na 100 % kabelem trvá asi 2 a půl hodiny, bezdrátovou nabíječkou se mi telefon nabil za 3 a čtvrt hodiny, což je překvapivě velký rozdíl, asi jsem udělal nějakou chybu v měření.

Lumia 830 podporuje bezdrátové dobíjení, které je velice návykové, a jsem rád, že jsem se ho nemusel vzdát při přechodu z Lumie 920. Nabíječku mám položenou na nočním stolku a večer ve tmě, když zkontroluji poslední statusy, se nemusím zdržovat zapojováním kabelů, jen položím na stolek a víc se nestarám. Battery Saver je příjemná funkce všech telefonů s Windows Phone 8.1, nabízí přehled toho, jak které aplikace vybijí baterii a možnost spravovat jejich běhy na pozadí. V poslední aktualizaci ale zmizela funkce automatického zapnutí při poklesu pod 10 %, kterou jsem občas používal, k dispozici je už jen 20% nebo manuální zapnutí. Jinak Battery Saver dokáže udržet telefon na živu i několik hodin, a to s jednotkami procent.

Lumie 830 svou výdrží nenaštve ani neuchvátí, jedná se o jednodenní telefon, který mě ale potěšil, protože má větší výdrž na baterii než Lumia 920. Je dobře, že Lumia 830 podporuje bezdrátové nabíjení, kdo podlehne, bude si těžko odvykat. Jsem také rád za aplikaci Battery Saver, která dělá to, co má, a dělá to dobře.

Janda Tangelmayer

Jenda Tengelmayer

Twitter: @shone9522

Vylosovaný telefon: Lumia 735

Dnes je na řadě výdrž baterie, na kterou jsem se zaměřoval dva dny, abych stihl vyzkoušet více možností. Jeden den jsem pozoroval klasický den, kdy telefon kolem 6. až 7. sundám z nabíječky, pak kouknu na maily cca 15 až 20 minut, poté jsem tak půl hodiny na internetu, takže cca po 45 až 50 minutách klesla výdrž baterie na 87 %. V kanceláři mi Lumia 735 jen ležela nastole, a to se baterka skoro nevybíjí. Pak ale přijdou telefonáty a smsky a kolem 13 hodiny jsem někde kolem 60 % baterie. Odpoledne pak s navigaci Here Drive+ přejezdy ke klientům k tomu nějaké telefony a kolem 18:00 jsem na 24 %. Pak příjezd domů, nějaká ta fotka dcerky a manželky a Lumii 735 došel dech ve 21:38. Což je pro mne krásné, protože jsem na Lumii 925 zvyklý, že kolem 19:00 už je mrtvá a bez autonabíječky bych byl ztracen.

No a druhý případ byl zrovna včera. Jel jsem pomoct odstěhovat kamarádku do Prahy a zkusil jsem u toho nechat po celou dobu zapnutou navigaci Here Drive +, na pozadí se mi přes Bluetooth přehrávala hudba do auta, a ještě během toho jsem dal asi 20 minut telefonování. V tom to případě se pak Lumia vybila za 5 hodin a 20 minut. Což je podle mě pěkné, byl to ale jen příklad, protože normálně bych telefon připojil v autě na nabíječku. Za mě má Lumia 735 za vydrž baterie určitě palec nahoru. Lumia 735 se naplno nabije pomocí bezdrátové QI nabíječky DT-900 za 2 hodiny a 20 minut.

Josef Kubeš

Josef Kubeš

Twitter: @PepaN6680

Vylosovaný telefon: Lumia 530

Nokia Lumia 530 má baterii o kapacitě 1 430 mAh. To by mohlo na první pohled vypadat, jako problém. Díky slabšímu procesoru a menšímu displeji ovšem není energie z baterie vysávána tak rychle. Nabití přístroje od doby, co se vybitím vypnul až do 100 % trvá něco málo přes 2 hodiny, což považuji za přijatelné. Při hodnocení výdrže budu vycházet z grafů aplikace "Baterie". Při pracovním dnu, kdy jsem stále on-line na WhatsAppu, Facebooku, mám zapnuto načítání 3 e-mailových účtu v dvouhodinovém a 1 v hodinovém intervalu, jas na střední hodnotu a sem tam si o pauze čtu zprávy na internetu či hraji on-line hru, tak se telefon sundaný ve 4 hodiny ráno z nabíječky pohybuje ve 12 hodin na 40 %. Tedy zhruba 7,5 % baterie za hodinu. Do večera obvykle nevydržím, a proto v průběhu různých pauz telefon nabíjím "pro jistotu".

Vzhledem k tomu, že telefon je v mých rukách stále nějak využíván, tak může být tento výsledek "lehce zavádějící" :-). Navíc se pohybuji v místech, kde se signál mění od pouhého Edge až po HSDPA případně není signál žádný a telefon pak samozřejmě signál hledá, což je energeticky náročné. Navíc mám aktivní obě SIM. Můj pracovní den je na obrázku.

Lumia testeři

Pokud vezmu v úvahu nějaké domácí použití, tak hodinové sledování dokumentu na YouTube vysálo z baterky 15 % energie. Streamování hudby ze Spotify pak za 45 minut vybilo baterii o 5 %, což považuji za perfektní. Pokud telefon jen ležel na stole v pohotovostním režimu se zapnutými daty, tak za hodinu se ukazatel propadl o 1 %. V telefonu je několik možností, jak šetřit baterii. Třeba aplikace spořič baterie, ve které když spořič aktivujete, vypne se aktualizace e-mailových a jiných účtů, aplikací a live tiles. Také je zde vidět, kolik která aplikace nainstalovaná v telefonu využila baterie. Další možností je třeba vypnout data nebo snížit jas displeje, to pak výdrž rozhodně stoupne.

Celkově tedy hodnotím výdrž jako dobrou, uživatelé, kteří nemají telefon stále v ruce jako já by se mohli dostat určitě na výdrž kolem dvou dnů.

Marie Kozlovská

Marie Kozlovska

Twitter: @panamericaa

Vylosovaný telefon: Lumia 630

S tím, jak telefonům s dobou přibývají možnosti a funkce, stále více lidí je používá jako nástroj pro vykonávání nejširšího spektra svých záležitostí. S tím vzrostly i požadavky na jejich výdrž. Jak v tomhle kritériu obstojí moje testovací Lumia 630? S pobavením vzpomínám na to, kdy panovalo jisté přesvědčení, že baterie v mobilech by se neměly nabíjet, dokud nejsou skutečně vyždímané „až na obvody“. To jsem ještě chodila do školky, a otec mi na vybití půjčoval svou už lehce odlehčenou cihlu, abych mohla hrát Hada. Další způsob, když se mi zrovna Hada hrát nechtělo, bylo prozvánění. Vzala se domácí monstrózní pevná linka a vytočilo se číslo mobilu, který bylo potřeba vybít. Vše pro to, aby telefon zavibroval, zablikal a nenávratně zhasl.

Nejsem zrovna elektrotechnik, takže úplně nerozumím, jak jsou na tom baterie do elektronických zařízení dnes, ale mám za to, že už se snad nic tak hrozného nestane, pokud dáte své přístroje nabíjet s 25 %. (Tedy doufám, protože jsem to tak nedávno udělala!) Spolu s 630 kombinuji používání tabletu a notebooku. Jsou tedy dny, kdy se více věnuji práci na druhých dvou zařízeních a první zůstává trochu stranou, ale i naopak. Nejsem náročný uživatel, ale přesto si troufám říct, že dokážu za den vytížit telefon docela slušně. Hodně volám, samozřejmě píšu, neustále kontroluji sociální sítě, čtu zprávy, hraji hry, fotím. Ke všemu potřebuji datové přenosy, jas přepínám z hodnoty "low" na "medium" podle aktuální potřeby. A i s tímto vším se dostanu ze 100 % klidně na 60 až 50. Poprvé jsem tomu nemohla uvěřit, protože jsem si vskutku živě pamatovala všechny věci, které jsem za onen jediný den na mobilu stihla, ale skutečně tomu tak bylo.

Problém u konkurenční platformy Androidu vidím v tom, že se jeho činnost nedá pro laika dost dobře kontrolovat. Píši pro laika, protože všichni znají různá vylepšení a předělávky, které díky této platformě vznikly – díky její nedokonalosti. Zkušený člověk je schopen je použít a částečně tak regulovat to, co se na pozadí děje a bere mu baterku. S tím jsem hodně bojovala a díky tomu jsem se stala skeptickou ohledně tématu výdrže. S OS Windows Phone se to zřejmě zlepší, protože mi nabídl přehledně vypsané, které aplikace běží na pozadí a přímo mě vybídl, ať je omezím pro lepší výdrž.

Výdrž baterie hodnotím jednoznačně kladně, navíc se rychle nabíjí. Do 2 hodin máte svých 100 a jedete dál. Ale podotýkám, že vždy (a ve všem) záleží také na uživateli. Když se budete snažit, dostanete se na 0 jak nic. Ale to asi úplně s každým zařízením.

Vojtěch Balcárek

Vojtěch Balcárek

Twitter: @The_BCK

Vylosovaný telefon: Lumia 635

Kapacita baterie u Lumie 635 je 1 830 mAh, což se oproti konkurenci není nějak závratná hodnota. Ale je třeba si uvědomit, že systém je dobře odladěn a jiné platformy můžou byt o něco "žravější". Výdrž baterie je závislá na mnoha aspektech: zapnutá Wi-Fi, data, roaming, spuštěné aplikace na pozadí a plno dalších. Ačkoliv 635 není primárně určená pro ty nejnáročnější uživatele, svou výdrží na baterii by jim udělala radost. 22 hodin provozu s datovým připojením připojením, chatováním, tweetováním a pár hovory je slušná hodnota. Když budete telefon používat o něco méně, dostanete se na jeden a půl dne s přehledem. Na víkend pod stan nabíječku taky tahat nemusíte, protože pokud vypnete data a Wi-Fi, telefon se stane o dost hloupějším, ale výdrž se zdvojnásobí.

Procesor Snapdragon 400 v telefonu není extra výkonný, nicméně systém je stále rychlý a o noc energie si procesor neřekne. Pokud zapnete hry se slušnou grafikou, telefon se lehce zahřeje a baterie se vybíjí rychle. Spotřeba baterie stoupá také se zapnutím LTE (4G), které 635 zvládá. Vybít chytrý telefon není problém, ale nenechávejte ho vybít zcela, baterii to značně škodí, proto včas nabíjejte. Lumii 635 lze dobít z 20 % se do plného stavu zhruba za 2 hodiny. Osobně nabíjím telefon pokaždé když mám možnost a vím, že ho budu potřebovat, ale to už dělám asi ze zvyku, s 635 se to pomalu odnaučuji. K této Lumii dostanete nabíječku Nokia AC-20, kterou nelze použít jako samostatný datový USB kabel.

Při nabíjení se spodek telefonu lehce zahřívá, ale nic neobvyklého. S možností bezdrátového nabíjení se rozlučte, v dané cenové kategorii se s něčím takovým nepočítá. A když už jsme u chybějících věcí, nesmím opomenout čidlo pro automatickou regulaci jasu. Jas lze regulovat pouze manuálně, to může při spotřebě hrát svou roli. Možnost kdykoli zapnout spořič baterie je k nezaplacení, protože nikdy nevíte, jak dlouhý den vás čeká.

Zdeněk Marek

Zdenek Marek

Twitter: @marek_zdenek

Vylosovaný telefon: Lumia 930

Ve vyšší třídě chytrých telefonů je samozřejmostí větší operační paměť, výkonný procesor a také displej, který se už jen svátečně dostane pod hranici 4,5''. Určitě jste si všimli i honu na pixely, ale kéž by byl tak obrovský zájem i o zvýšení kapacity baterie, která ve většině případech není nijak oslňující a Lumia 930 není výjimkou.

Telefon se nabíjí na plnou kapacitu 2 hodiny nabíječkou AC-60E skrze microUSB konektor. 2 hodiny, to je celkem slušná hodnota. Nabití bezdrátovou NFC nabíječkou trvá déle, ale zato je to pohodlnější, takže když jde člověk spát, telefon jen položí na podložku a je po starostech. Baterie by měla držet plnou kapacitu po 400 nabíjecích cyklů. Za jeden cyklus je považováno nabití z nuly na 100 %, tím pádem například 800 nabití z 50 % na 100 %.

Telefonu disponuje 2 GB operační paměti, čtyřjádrovým procesorem s taktem 2,2 GHz na každé jádro a velkým 5'' FullHD displejem. Baterie s hodnotou 2 420mAh je na tuto špičkovou výbavu krátká a Lumia 930 je tedy klasickým jednodenním smartphonem, který vydrží při běžném nenáročném používání do večera a při náročnějším používání (např. multimédia, hry, fotoaparát apod.) jí budete nabíjet už za půl dne. Když se budete snažit, tak je po baterce za pár hodin a to se týká hlavně hraní her a streamu videí. Baterie by se neměla vybíjet na minimum, doporučuji neklesat pod 20 % a tím zvýšit její životnost.

Ušetřit baterii a prodloužit o něco výdrž je možné několika způsoby. V aplikaci spořič baterie je seznam aplikací, které mají možnost běžet na pozadí a u některých z nich je možnost běh zakázat. To nedoporučuji u aplikací, od kterých očekáváte notifikace. Ve stejné aplikaci také můžete nastavit prodloužení výdrže, pokud kapacita baterie klesne na 20%, nebo jí můžete mít zapnutou pořád, ale výrazně se omezí funkčnost telefonu. Další možnost, jak ušetřit energii, je jas displeje. Lumia 930 má sice automatickou regulaci jasu, ale ta není vždy vhodná (např. když procházíte noční ulicí pod lampami, jas se pod každou lampou zvyšuje a pak se zase sníží atd.). Ale senzor pro regulaci jasu je skvělá věc. A taky tady je možnost vypnutí mobilních dat, ale smartphone bez internetu je jako ryba bez vody. I takovéto maličkosti Vám výdrž prodlouží.

Lumia 930 je co se výdrže baterie týče průměrný telefon, se kterým se dostanete na denní výdrž, ale zázraky od něj nečekejte. Pokud jste hráči her a velcí spotřebitelé multimediálního obsahu, je tento telefon dobrou volbou, ale doporučuji koupit třeba přenosnou nabíječku. Takže na závěr můžu jenom říci, že Microsoftu do budoucna přeji více takových špičkových telefonů, jako je právě Lumia 930, ale aby výdrž vylepšil.

Diskuze ke článku
Michal
Jen tak mimo dnešní téma. Pokud je to označováno jako "#LumiaMegaTest" doufám ve videopohledy :P
miv
Zaujimave zhodnotenia. Jedine mala pripomienka k bezdratovemu nabijaniu: nejedna sa o NFC ale Qi standart bezdrotoveho nabijania... Tiez aktivne pouzivam na N920. Na 1020 sa mi uz nepodarilo zohnat Qi kryt. Vsade je vypredany...
gerom
Na 1020 seženeš už jen žlutý nabíjecí kryt, ostatní už ne, taky mě to štve :(
Z*
Je škoda, že uživatelé chválili výdrž u všech modelů kromě toho nejvyššího. Mám dnes už malinkou L620 a nebojím se zapomenout večer připojovat k nabíječce. Windows jako takový je velmi úsporný. Dokonce i Messenger, který býval "žroutem" baterky, už je odladěnější.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze