#LumiaMegaTest: díl 10. – multimédia

24

Naše smartphony se stávají centrem multimédií. Fotí, přehrávají hudbu, video, a to i na mnoha okolných zařízeních? Náš společný projekt s Microsoftem, ve kterém naši čtenáři a fanoušci hodnotí každý den vybrané aspekty smartphonů Lumia, pokračuje posledním, desátý dílem, který se zaměřuje na oblast multimédií v telefonu.

#LumiaMegaTest

Našim čtenářům a fanouškům mobilenet.cz a Microsoftu na sociálních sítích jsme rozdali celkem 7 telefonů Lumia s příslušenstvím, které po dobu 2 týdnů používají a hodnotí, jak si v jednotlivých disciplínách telefony vedou, co se jim líbí nebo co by případně na telefonech od Microsoftu nebo systému Windows Phone 8.1 změnili. Odhalíme tak, jak telefony používají samotní uživatelé. Každý den naleznete na mobilenet.cz krátké zhodnocení od každého testera a zároveň každý tester své dojmy a postřehy tweetuje s hashtagem #LumiaMegaTest. Více informací o projektu včetně Twitter feedu naleznete v tomto našem úvodním článku.

TIP: víte, že si můžete fotografie z telefonů prohlížet i v galerii katalogu mobilů?

10. díl – multimédia

Tématem posledního dílu jsou multimédia. Ať už je to YouTube, Spotify, klasický hudební přehrávač nebo přehrávání seriálů, poslech FM rádia nebo samozřejmě práce s fotkami a videem, to vše dnešní smartphony dokáží. Jaké mají s Lumiemi naši testeři v této oblasti zkušenosti? Co používají a co jim případně naopak chybí?

Jan Vidim

#LumiaMegaTest

Aktualizace Windows Phone 8.1 přinesla i nové aplikace Hudba a Videa, které předtím byly spojené v jedné aplikaci. Nová aplikace byla hned po aktualizaci jen těžko použitelná, ale Microsoft slíbil, že ji každých 14 dní aktualizuje, a dělá, jak řekl. Nyní je přehlednější a intuitivnější, líbí se mi záložka naposledy přehrané, můžu si tak doposlouchat písničku, i když nevím, která to byla. Aplikace je ale celkově pomalejší, dlouho trvá, než mi načte moje knihovna a při ťuknutí na písmenko si také chvíli počkáte než se, objeví celá abeceda. Aplikaci Videa používám jen zřídka, nic mi na ni nechybí, snad jen možnost nastavit si jiné titulky než ty stejně pojmenované. Ocenil bych, kdyby se filmy, které si stáhnu, objevily i galerii nebo naopak, aby byly všechna videa pohromadě a já se nemusel rozpomínat, kde je vlastně to, co hledám. Obě základní aplikace tedy poslouží dobře, pokud tedy nepotřebujete něco speciálního a je tu příslib do budoucna, že se aplikace zlepší.

Jakub Smolík

#LumiaMegaTest

O každé Lumii s WP 8.1 můžu říct, že je multimediální stroj, ač vzhledem k ceně pomalejší či rychlejší. Jen málokterý telefon se může pochlubit tím, že i po dvou letech (to je případ Lumie 820 a 920), má ten nejnovější software a to není aktualizacím zdaleka konec. Hodně kritiky se snášelo na přehrávač hudby, mě u něj aktuálně chybí složka poslední přidané hudby a na škodu by nebyla ani ovládací tlačítka na live tile, nebo hledání v knihovně po více než jen začátečním písmenu. Někdo bude namítat, že jsou lepší přehrávače, ovšem o žádný z nich není tak dobře postaráno a není tak často aktualizovaný (i když je pomalejší). Nejlepší aplikace pro sledování videa na YouTube, byla do doby zásahu Googlu od Microsoftu. Teď se sice musíme spokojit s náhradou, ale myslím, že ucházející. Z těch nejlepších asi myTube, ta je kompletně v češtině, nebo Metrotube. Jak fungují, tu asi nemá cenu psát, jen bych zmínil, že videa sice stahují, ale zůstanou v aplikaci. Nedají se uložit do knihovny telefonu, ani na OneDrive. Na to bych doporučil GetThemAll, u toho si můžete videa ve složkách i zaheslovat. Lumia 730 má sice display 4,7", ale běžně 0,2" zabírají softwarové klávesy. Pokud si je "neschováte" tahem nahoru po liště kláves!

Janda Tangelmayer

#LumiaMegaTest

Windows Phone byl původně navržen jako systém na multimédia a sociální sítě, po updatu na verzi 8.1 se to trochu vytratilo. Z vestavěného přehrávače na hudbu a videa se staly aplikace, FB a Twitter byl ze systému plně oddělen do samostatných aplikací.

Co se týče celkového použití je to asi krok k lepšímu, protože se aplikace aktualizuji velmi často, ale už to není tak rychlé, jako to bývalo ve verzi 7.5 a 8.0. Současné aplikace hudba a video jsou čím dál lepší, aplikaci hudba se toho už moc vytknout nedá, krom podpory některých formátu. Aplikace video ta už tak dobrá není je to opravdu základ na přehrávání videí. Nově přibyla i podpora titulků, ale ještě jsem nepřišel na to, kdy se načtou, mám je zapnuté, ale nenačtou se. Na Multimédia je ale naštěstí ve store mnoho dobrých aplikací, hlavně tedy na přehrávání videí. Osobně používám hlavně MoliPlayer Pro, je to sice placená aplikace, ale zato velmi povedená. Má teda jedinou chybu a to, že pokud máte videa ve složce VIDEOS v telefonu tak je nenačte. Musíte je přesunout do fotek a pak je načte, takže je to jen chyba, která se snad napraví aktualizací. S videi na kartě žádný problém není.

Ovládáni přehrávaného obsahu je velmi jednoduché, ať posloucháte hudbu, přehráváte si hudbu z Youtube klienta (MyTube,MetroTube, PrimeTube), stačí zmáčknout tlačítko ovládání hlasitosti a vyjede vám ovládání přehrávání. Můžete tak přehrávány obsah stopnout, pustit, přetočit či přepnout na další skladbu. Líbí se mi to hlavně proto, že se tak ovládají všechny přehrávače.

Josef Kubeš

#LumiaMegaTest

Lumia 530 zvládne všechna možná multimédia, na která si vzpomenete. Ovšem jedná se o low-end, takže ne vždy bude vše perfektní. Přehrávač videa je dle mého dostačující, ale je fakt, že nejsem v tomto směru náročný uživatel. Video ale budete pozorovat na nepříliš kvalitním displeji, ale dá se to přežít.

Výtky mám k aplikaci Hudba, která nahradila původní přehrávač z WP7/8. Občas je nepříjemně pomalá, někdy při jejím zapnutí vidíme nápis "obnovuji". Pokud chcete zpět původní, velmi svižný přehrávač, kupte si za 20 Kč aplikaci Music Hub Tile, která původní přehrávač, který byl přímo součástí systému, aktivuje. Díky aplikacím třetích stran můžete instalovat další aplikace pro multimédia. Pro mě je to třeba MetroTube, které je neoficiálním přehrávačem Youtube, v krásném "Metro" designu, dostupném i na "velká" Windows.

Chcete přehrávat rádia z celého světa? Aplikace TuneIn vám to umožní, výběr je opravdu obrovský a každý si zde přijde na své. Škoda, že oproti Androidu nebo iOS není aplikace aktualizovaná a postrádá některé funkce jako třeba nahrávaní písní. Objevují se dokonce aplikace z našeho prostředí jako třeba Stream, Prima Play nebo tento týden uvedená aplikace Voyo. Lumia 530 sice není přímo multimediálním telefonem, přece jen třeba pro sledování videí nemá ten největší a nejkvalitnější displej, nicméně umí to, co její "vyšší" kolegyně, takže není problém přehrát cokoliv (FullHD samozřejmě úplně dobře nezvládne, ale kdo by to pouštěl na displeji 854 × 480?), takže tento laciný telefon (ano opět musím zdůraznit cenu) vám poskytne vše potřebné.

Marie Kozlovská

#LumiaMegaTest

Moje Lumia 630 nemá s multimédii žádný problém. Ze všeho nejvíce používám přehrávač hudby, který je podle postřehů ostatních jaksi "pomalý". Trochu jsem se na to zaměřila, a nejspíš na tom něco bude, ale nějak mi to nepřijde jako vada, kvůli které bych uvažovala o jiném přehrávači. Je pravda, že při přehrávání se informace v aplikaci poněkud se zpožděním načítají, a déle trvá i vlastní nahrávání hudby do knihovny, občas dojde i k chybě, že se hudba ať už z paměti telefonu nebo karty, vůbec nenačte. Pár nedostatků je všude, a tyto mi trhají žíly ze všech nejmíň.

Přehrávání videí offline, tedy souborů, které si stáhnete / nějak jinak dostanete do telefonu, ve vztahu k Lumii 630, mě mile i nepříjemně překvapilo zároveň. Mile v tom ohledu, že za 23 minut koukání na South Park mi zmizelo pár procent baterky, v řádu jednotek. To samozřejmě navazuje na mé hodnocení skvělé výdrže už dříve. Naopak 4,5 palce displeje minus softwarová klávesnice není přímo ideální pro sledování, moc místa to skutečně není, delší seriál nebo film bych si nejspíš nepustila.

Kdo rád kouká na videa na Youtube, určitě ho potěší klient Metrotube. V současné době asi nejlépe hodnocená aplikace ve Store, ale mnoho lidí mi doporučovalo mnoho jiných appek a nepochybuji, že jsou na srovnatelné úrovni. Zajímalo by mě, zda jde nastavit, aby se odkaz na video otevřel právě v této aplikaci, místo v prohlížeči. V Androidu to tak funguje, uživatel vždy dostane nabídku, kde chce odkaz otevřít, ale zde mi to tolik nevadí, protože i v prohlížeči je vše OK, možná dokonce o něco přehlednější než v Metrotube.

Vojtěch Balcárek

#LumiaMegaTest

Multimédia, nedílná součást každého smart phonu. Hudba, seriály, filmy, knihy, hry to vše se dneska nosí v kapse. Do testované Lumii 635 se podobného obsahu vejde spousta, díky možnosti rozšíření interní paměti (8 GB) o microSD katu (až 128 GB). Na telefonu poslouchám hudbu velice často. Bohužel poslední aktualizace systému (WP 8.1) sebou přinesla nový hudební přehrávač. Nová aplikace Hudba je sice více intuitivní ale velice pomalá. Trvá spuštění samotné aplikace a přepínání jednotlivých skladeb taky není rychlé. Svižnost u přehrávače je pro mě důležitá.

Aplikace pro poslech rádia je jednoduchá a funkční. Snad jediné negativum: pokud si přidáte stanici mezi oblíbené, uloží se vám pod číslem její frekvence, ne pod názvem stanice. Hůře se v tom pak orientuje. Nejsem velkým konzumentem videoobsahu v telefonu. Sledování filmu nebo seriálů na tak malém displeji považuju za lehce barbarskou věc. Navíc Lumia 635 má 4,5 palcový displej s rozlišením 854 × 480 pixelů, to vám moc velký požitek z filmu neposkytne. Na internetová videa je však mobilní zařízení většinou dostačující. Nastává problém až s chybějící aplikací giganta YouTube. Tu lze nahradit aplikací TouTube HD, nebo MetroTube. Oblíbené aplikace jako iVysílání nebo Viemo fungují dobře. Windows Phone je na konzumaci multimediálního obsahu připraven dobře, nicméně je stále co zlepšovat, hlavně v aplikaci Hudba.

Zdeněk Marek

#LumiaMegaTest

Nokia Lumia 930 je pro přehrávání multimédií jako stavěná. Díky hlasitému reproduktoru, jehož zvukový projev je celkem kvalitní a velkému 5'' FullHD displeji, je velice pohodlné koukat na videa. Vyzkoušel jsem do telefonu stáhnout film ve FullHD rozlišení a musím říci, že to bylo opravdu zajímavé. Do výstupu na sluchátka jsem zkusil zapojit i domácí kino a výsledek byl po zapnutí vylepšení Dolby Virtual Surround neuvěřitelný. Na sledování videí doporučuji přehrávač MoliPlayer, který přehrává i formáty MKV. Online přehrávání videí je také bezproblémové a vyzkoušejte aplikaci MyTube, což je podle mě nejlepší Youtube klient pro Windows Phone.

Hudba, skoro každý jí má rád a ani na hudebně založené se nezapomnělo. Hudební přehrávač, který Windows Phone obsahuje, má ještě nějaké mouchy. Sice nepadá, je celkem přehledný, ale ještě se mi zdá poněkud pomalý. Ze sluchátek je zvuk na velmi dobré úrovni. Hlasitý reproduktor telefonu je kvalitní a nechybí mu ani basová složka, avšak nečekejte žádné zázraky, pořád se jedná o telefon. Pro online poslech hudby doporučuji výbornou, skvělou a úžasnou aplikaci Spotify.

Musím pochválit ekvalizér, který Lumia má. Najdete v něm několik předvoleb a pro náročnější posluchače je zde možnost vlastního nastavení. Rozhodně potěší vylepšení zvuku Dolby Virtual Surround. Jen škoda, že tu není možnost připnutí ekvalizéru na hlavní obrazovku.

Lumia 930 je pro přehrávání hudby a videí opravdu skvělá. Bohužel je tu problém s menší vydrží baterie, takže koukat na cestách například na Youtube nedoporučuji, pokud nevlastníte přenosnou nabíječku. Za problém by někdo mohl považovat interní paměť 32 GB bez možnosti rozšíření paměťovou kartou, což pro velké konzumenty multimediálního obsahu není mnoho.

Diskuze ke článku
Andrej Michalek
Dospel som k názoru, že najvyššia Lumia, ktorú sa oplatí kúpiť je Lumia 735. Pri smartphone nad 300e je lepšie siahnuť po Androide, pretože už Lumia 735 dokáže z Win Phone vyťažiť maximum (keď nerátam Glance Screen)...
Jarda
Podle me jsou playery ve WP mizerie. Chtel bych mit equalizer primo v playeru, neni. Chci mi pri prehravani zapnuty displej, neni mozne. Radna knihovna, prehravani dle slozek v integrovanem playeru, neni mozne. Nastaveni equalizeru po vytahnuti sluchatek.. Je toho mnohem vice, video neprehrava titulky a avi soubory, jen mp4, zadne jine nastaveni u obou. Vsechno strohe, vnucene pro lidi. Divim se, ze nekdo ze zkousejich tohle vynechal. Zadna kritika. Proc ne, kdyz si to ty playery zaslouzi. O rychlosti playeru se hovorit vubec neda, jsou to sneci.
Jirkas
A jak tu někdo psal, potvrzuji.Avi a mraky dalších formatů není problém, titulky jakbysmet, dá se měnit font titulku, velikost, barva, vypínat a zapínat apod a to vše v již integrovaném přehrávači videa.
Jarda si potřeboval zahatovat, kopnout a jaksi se mu to nepovedlo.Takhle přesně vznikají mýty o WP, od uživatelů, kteří o systému ví velké houby a roznáší takové dezinformace.
tomas
No, prehravac v 630 je po aktualizaci pomalý. Video( big bang theory v avi) telefon občas nestíhá. Titulky stylem otevřít libovolný srt soubor z adresáře to neumí. Navíc se při prehravani avi neskryji navigační klávesy. Zajímavé, že u mp4 se sami schovají. Ekvalizér z neznámých důvodů vůbec není

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze