LG Nexus 4 představen: referenční Android počtvrté

52

Google se dnes rozhodl navzdory počasí nenechat celý večer jen novinkám od konkurenčního Microsoftu a představil i své vlastní novinky. Kromě deseti palcového Nexus tabletu konečně odhalil i čtvrtou generaci telefonu téže řady. LG Nexus 4 se bude kromě nejnovějšího Androidu chlubit třeba i vysokým výkonem a velkým displejem s jemným rozlišením.

Google

Ještě o víkendu to vypadalo, že se dnes představení nových produktů od Googlu ani nedočkáme. Firma se totiž s ohledem na předpovědi meteorologů, kteří v New Yorku kde se měla akce konat, předpovídali příchod hurikánu Sandy, rozhodla akci v tento den zrušit, a přesunout ji na jiný termín. Google se ale rozhodl nad nepříznivým počasím vyzrát, a představení všech novinek se tedy uskutečnilo jednoduše on-line, prostřednictvím jeho webových stránek. Možná si říkáte, proč v Mountain View nepočkali s touto akcí na jiný den. Důvod je jasný. Dnes večer totiž Microsoft oficiálně představuje Windows Phone s přídomkem 8 a Google si očividně nemohl nechat ujít příležitost na alespoň částečné odpoutání pozornosti od tohoto bezpochyby velice zásadního milníku mobilní platformy Softies.

LG alá Samsung

V tomto článku se budeme věnovat novému telefonu, který Google představil. Historicky jde už o čtvrtého příslušníka řady Nexus, která zastřešuje referenční přístroje platformy Android. Američané se po dvou letech rozhodli změnit partnera pro výrobu Nexus telefonu. Při výběru nového ale příliš originální nebyli. Jedná se totiž stejně jako v případě Samsungu o Jihokorejskou společnost. Jak už asi tušíte, tentokráte to tedy bude mobilní divize jeho největšího konkurenta LG.

Při pohledu na první tiskové fotografie je ihned jasné, že se designéři LG v mnohém inspirovali od svých kolegů v Samsungu. LG Nexus 4 totiž minimálně při pohledu zepředu jednoznačně připomíná svého předchůdce, Samsung Galaxy Nexus. Vlastnosti a funkce telefonu samotného naštěstí prošly celkem významnou změnou.

LG Nexus 4

LG Nexus 4 se zařadí mezi nejvybavenější stroje současnosti. To je jasné už při pohledu na displej. Jedná se o exemplář rodiny TFT LCD s úhlopříčkou 4,7 palce. LG jej označuje marketingovým názvem True HD IPS Plus. S tímto označením lze souhlasit. Rozlišení displeje totiž činí opravdu vysokých 1280×768 pixelů (WXGA), a to v poměru stran 15:9. Na takto náročný displej logicky musí navazovat i výkonný čipset. Výrobce se rozhodl nedat ani nejmenší prostor posměškům internetových diskutérů vzhledem ke konkurenci, a vybavil telefon tím nejlepším momentálně existujícím řešením na trhu. Řeč je samozřejmě o SoC Snapdragon S4 Pro od Qualcommu se čtyřmi jádry "Krait", nataktovanými na frekvenci 1,5 GHz. Součástí procesoru je samozřejmě i výkonný grafický čip Adreno 320, 2 GB operační paměť RAM a vnitřní flash paměť o kapacitě buď 8 nebo 16 GB. Zde si to LG trošku zkazilo, jelikož do telefonu neintegrovalo slot na microSD paměťové karty, s jejichž pomocí by se uživatelům určitě žilo mnohem lépe.

Oficiální promo video

Samotné rozměry Neuxusu 4 jsou 133,9 milimetrů na výšku, 68,7 milimetrů na šířku a 9,1 milimetrů na šířku. Ručička váhy se tentokráte zastavila na hodnotě celých 140 gramů, což ale z druhé strany plně odpovídá uvedeným rozměrům. Větší rozměry ale mají i jeden benefit. Výrobce si díky nim mohl dovolit do telefonu vložit akumulátor s vyšší kapacitou 2100 mAh. Ta by v kombinaci s odladěným softwarem mohla teoreticky přinést relativně dobrou výdrž. Když už jsme nakousli software, je nutno říci, že tu mluvíme o telefonu řady Nexus. Je tedy jasné, že v sobě musí mít také nejnovější verzi operačního systému Android. To je také pravda, a Google pro dnešní den z tohoto důvodu představil i nový Android s označením 4.2, který přinese několik novinek. To, že to ale nebudou novinky nikterak zásadního charakteru, je jasné už jen z toho, že za číselným označením 4.2 je umístěn stále stejný slovní přídomek Jelly Bean, který už dobře známe ze starší verze 4.1. Vysvětlovat, že se bude jednat o naprosto čistou variantu systému bez jakýchkoliv úprav od LG je v tomto případě asi zbytečné.

Nové LG Nexus 4 na živých snímcích (Zdroj: The Verge)

Ještě se krátce zmíníme o konektivitě, kterou je čtvrtý Nexus v podání LG vybaven. Fungovat samozřejmě bude v sítích GSM, které bude využívat pro volání. Pro připojení k internetu ale obsahuje také anténu bezdrátové Wi-Fi, a 3G HSPA modul. Tuto sestavu bude doplňovat ještě Bluetooth 4.0 s A2DP pro přenos souborů mezi telefonem a druhým zařízením a také pro připojení příslušenství. Tu samou funkci bude umět plnit i čip NFC, který navíc zvládne i bezkontaktní platby v obchodech.

První smartphony LG Nexus 4 budou k dispozici ke koupi prostřednictvím portálu Google Play Store. Ze začátku ale budou moci novinku touto cestou pořizovat pouze zákazníci v USA, Velké Británii, Kanadě, Německu, Francii, Španělsku a Austrálii. Začátek prodeje je pro ně naplánován na 13. listopadu. Koncem příštího měsíce se pak dočkají i zákazníci, preferující běžné kamenné prodejny ve zbytku světa včetně Evropy. Verze s kapacitou paměti 8GB bude stát v přepočtu z dolaru na české koruny (bez připočteného DPH) asi 6 tisíc, 16 GB pak vyjde varianta asi o tisícikorunu dráž.

Technické parametry Google Nexus 4

Kompletní specifikace
Konstrukce133,9 × 68,7 × 9,1 mm, 139 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 280 × 768 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Pro APQ8064, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 8 GB / 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 2:29 hodin
Dostupnostbřezen 2013,
Diskuze ke článku
Kynio
"Verze s kapacitou paměti 8GB bude stát v přepočtu z dolaru na české koruny (bez připočteného DPH) asi 6 tisíc, 32 GB pak vyjde varianta asi o tisícikorunu dráž."
32Gb asi neee :))
fireman.cz
V posledním řádku je chyba "32 GB pak vyjde varianta asi o tisícikorunu dráž.". 16GB varianta.

Jinak tímto to podle mého LG potažmo google zabil. Cena to zase naopak vyvažuje.
Martin
Počkej to si děláte prdel nebo nude fakt stát 6000 kč? výbavou bych tipoval tak 15
Alešák
"Vlastnosti a funkce prošli"? No tak, to není hezké...:)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze