LG G4: první dojmy a video z Londýna

25

LG dnes na tiskové konferenci v Londýně představilo posledního pokračovatele své nejprestižnější řady, model LG G4. Mezi jeho hlavní přednosti patří 5,5" QuadHD displej a skvělý fotoaparát s optickou stabilizací a laserovým ostřením. Jaký je ale telefon ve skutečnosti a jak působí na vlastní oči? Povedlo se LG vše dotáhnout do zdařilé symbiózy?

Designově se nový model od svých starších kolegů výrazně neodlišuje a pokračuje v typické LG linii oblých tvarů a plastových materiálů. Samozřejmostí a hlavním poznávacím znakem jsou veškerá tlačítka umístěná na zádech pod fotoaparátem. Ergonomii a vhodnost tohoto umístění už tak asi není potřeba znovu komentovat. Zvyknout se na tlačítka dá podobně jako u ostatních zařízení od LG a především díky vzorové podpoře odemykání a zamykání displeje poklepáním to není ani výrazně potřeba řešit.

LG G4 – první dojmy

Čím ale G4 zaujala už na uniklých fotografiích, byla úprava zadního krytu. Jelikož jsem už vycvičený marketingovými triky a řečí výrobců, k vyřčení ortelu nad tím, co na fotografii vypadá jako luxusní sešitá kůže, jsem přistupoval spíše pesimisticky. LG nás ale nezklamalo a přišlo se skutečnou pravou kůží. Žádným plastem ani koženkou.

To se LG opravdu povedlo. Kožený zadní kryt působí opravdu luxusním dojmem a skvěle působí také na omak. Pro příznivce plastu je samozřejmě dostupná také běžná umělá varianta. Ta bude stát o 1 tisíc korun méně.

Ke kožené variantě ale navíc bude LG dodávat také zlatou variantu běžného polykarbonátového krytu. To, abyste si ho mohli pro tvrdší podmínky vyměnit a neponičit si ten kožený.

LG G4

Velikostně je nový model v praxi vlastně shodný s předchozí G3. Díky 5,5" displeji se samozřejmě nejedná o žádný kompaktní telefon, ale na svou kategorii LG stále zaujme poměrem mezi velikostí plochy displeje a samotného telefonu. Do ruky tedy padne v rámci možností dobře a ovladatelnost jednou rukou, ač není rozhodně bezproblémová, se často blíží jiným telefonům s menší úhlopříčkou.

Hmotnost telefonu se zastavila na 155 gramech a do 9,8 mm tenkého těla se vměstnala baterie o stejné kapacitě, jako loni, tedy 3 000 mAh. Ačkoliv zatím nemůžeme výdrž soudit, vzhledem k ostatním parametrům, se dá očekávat minimálně stejná, nebo mírně delší výdrž, jakou nabízelo LG G3. LG navíc slibuje nižší náročnost displeje a i lepší optimalizace grafické paměti a softwaru by celé věci měla prospět.

Displej samotný na papíře na první pohled mnoha změn nedoznal. Stále disponuje QuadHD rozlišením a IPS technologií, stejně jako předchůdce. Ačkoliv můžeme polemizovat o praktické přínosnosti takto vysokého rozlišení, obraz vypadá jednoduše perfektně ostře a minimálně technickým nadšencům a naháněčům pixelů udělá radost.

Jak je na tom ale nový panel svými kvalitami? Při srovnávání loňských vlajkových lodí LG G3 oproti svým konkurentům mírně zaostávala, především ve viditelnosti na silném světle. Novinka, jejíž displej se mimo jiné pyšní i označením Quantum, je na tom o poznání lépe. Displej má pěkné živé barvy a podle prvních zkušeností je i dobře viditelný na přímém slunci. Konkrétně by oproti G3 měl mít o 20% více jasu.

Ukázkové snímky z fotoaparátu

Fotoaparát byla disciplína, ve které LG poslední roky rozhodně nezaostávalo a očekávání od G4 tak rozhodně nebyla malá. Navíc fotoaparát u hlavního konkurenta, Samsungu Galaxy S6, se letos opravdu povedl a LG tak mělo co dotahovat.

LG už v teaserech před uvedením lákalo především na skvělou světelnost objektivu f/1,8. Díky tomu dopadá na senzor o něco více světla, což je v kombinaci s optickou stabilizací, která ani v G4 nechybí, recept na obstojné snímky i za šera. Optická stabilizace navíc funguje i v ose Z a společně s větším senzorem tak máme skvělý recept na kvalitní fotografie. Rozlišení se potom zastavilo na očekávaných 16 Mpx a opět nechybí ani laserové ostření, které oceníte opět především ve špatných světelných podmínkách, kdy G4 nemá problémy a ostří většinou okamžitě.

Podle prvních zkušeností LG G4 fotí opravdu obstojně a se současnými králi v podobě Galaxy S6 a Apple iPhonu 6 Plus si v ničem nezadá. Fotografie za šera jsou ostřejší, než z předchozí G3. Zde se projevil světelnější objektiv a vylepšená stabilizace. Podle outdoorových fotografií v některých podmínkách překonává zmiňovanou S6 od Samsungu. Skvělé jsou detaily, dynamika i sytost barev. Detailnější vyhodnocení si ale vyžádá samozřejmě ještě podrobnější testování. Podle prvních zkušeností má ale LG zaděláno na skvělý fotomobil.

Při focení momentek také potěší okamžité pořízení fotografie i při zamknutém telefonu, které vyvoláte dvojitým stiskem klávesy pro regulaci hlasitosti. Pořízení první fotografie je tak v praxi celkem rychlé (zabere mezi 1 až 3 vteřinami), na druhou stranu díky umístění tlačítka ihned pod optikou fotoaparátu není úplně praktické a tato funkce bude sloužit opravdu spíše pro nejnutnější momentky focené na výšku.

Prostředí fotoaparátu ale také potěší náročnější uživatele, kteří si chtějí více pohrát s jednotlivými parametry fotografie. Ručně si tak můžete nastavit například dobu expozice, ISO nebo ostření. Hračičky rovněž potěší možnost fotografie ukládat do formátu RAW.

Video je samožejmě možné natáčet ve 4k rozlišení.

I v jižní Koreji jdou samozřejmě s dobou, takže rozlišení rostlo také na předním fotoaparátu. Trendy selfie tak pořídíte až v rozlišení 8 Mpx.

LG G4

Před samotným představením vyvolala hodně vášní především zmínka o nasazení čipsetu Snapdragon 808 místo očekávané 810 od Qualcommu. Tato spekulace se nakonec potvrdila. Ačkoliv bude absolutní výkon pravděpodobně nižší, nemyslím si, že by tento fakt měl potenciální zákazníky nějak znepokojovat. Výkon bude i tak dostatečný a telefon se vyhne nadměrnému přehřívání a následnému podtaktovávání, jako v případě LG G Flex 2, který je osazen právě Snapdragonem 810.

Paměť RAM nabízí kapacitu 3 GB, což i navzdory pokročilým úpravám softwaru od LG zajišŤuje svižný běh. Interní paměť potom čítá 32 GB s možností rozšíření o paměťové microSD karty. V tomto ohledu tedy LG rozhodně nic neschází.

Konektivita je potom podle očekávání také na špičkové úrovni. Nechybí LTE, Wi-Fi 802.11ac ani NFC. Jediné, co zamrzí, je absence bezdrátového nabíjení ve výchozí konfiguraci. Pro jeho podporu bude potřeba dokoupit speciální kryt.

výsledky benchmarků

Softwarová část vychází z Androidu 5.1 Lollipop a nechybí samozřejmě již zmiňované rozsáhlé úpravy prostředí a funkčnosti. Stabilita a plynulost prostředí je na první pohled dobrá a LG po této stránce nemáme co vytknout. Dojem z grafické úpravy je samozřejmě subjektivní záležitost, ale pokud jste měli možnost vidět prostředí například LG G Flexu 2, budete téměř jako doma.

Jako vždy LG samozřejmě přináší ještě mnohem více softwarových vychytávek, které pravděpodobně mnohdy ani nevyužijete. Jako příklad poslouží možnost si nechat automaticky složit různé melodie pro různé kontakty, abyste je poznali bez nutnosti dívat se na displej. LG bohužel i do ukázkového videa dalo dvě melodie, které od sebe bez absolutního soustředění jen těžko odlišíte. A teď si představte, že si necháte složit melodie pro 10 různých kontaktů.

Stále ale nechybí ani praktické funkce, jako možnost na velkém displeji zobrazit dvě aplikace zároveň.

Jedním z hlavních trumfů LG G2 i G3 byla především velice příznivá cena, vždy totiž byly o několik tisíc pod svou konkurencí. Pro připomenutí LG G3 minulý rok startovala na našem trhu za 14 tisíc korun.

I letos LG startuje s cenou výrazně nižší. Konkrétně v České Republice se začne prodávat za necelých 16 tisíc Kč za běžnou plastovou variantu a bezmála 17 tisíc korun zaplatíte za koženou verzi. Ačkoliv se jedná o akční před-prodejové ceny a ty oficální by měly být o 3 000 Kč vyšší, je nakonec možné, že výsledná cena volném trhu bude podobná spíše cenám před-prodejovým. To je oproti už zmiňovanému Samsungu Galaxy S6 nebo HTC One M9, které se prodávají za téměř 20 tisíc korun, příjemný cenový rozdíl.

Telefon bude na českém trhu dostupný na přelomu května a června. Na Slovensku bude dostupnost obdobná.

Na první pohled se tedy LG G4 opravdu povedlo. Vylepšuje důležité aspekty a máme tak v ruce telefon s perfektním displejem a fotoaparátem, obstojnou výdrží a v kožené variantě s unikátním designem. Při rozdílu 1 tisíc korun opravdu nevidím moc důvodu, proč šetřit a spokojit se s běžnou variantou. To vše navíc za stále o pár tisíc příjemnější cenu, než nabízí aktuální konkurence. Zbývá se tak už jen vypořádat s velikostí patřící do kategorie tabletofonů, kvůli čemuž nemusí být telefon ideální volbou pro každého.

Technické parametry LG G4

Kompletní specifikace
Konstrukce148,9 × 76,1 × 9,8 mm, 155 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 808 MSM8992, CPU: 4×1,4 GHz + 2×1,6 GHz, GPU: Adreno 418
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:17 hodin
Dostupnostkvěten 2015,
LG G4
Diskuze ke článku
Hop
Ta černá kůže na krytu vypadá jako asfalt, nebo pneumatika. :P
Madik
Hmm půl roku jsem se na G4 těšil a jsem zklamán. Bohužel není pro mě. Doufal jsem unibody konstrukci a ne opět sundavaci zadní kryt,ktery bude jistě po pár měsících vypadávat. No a absence bezdrátového nabíjení to zabila úplně, na Nexus 5 to mám a používám. No nic Holt asi počkám na něco co mi bude více vyhovovat. Nevím jestli je na trhu něco s unibody konstrukcí a cca 5.5" obrazovkou.
Refael
Madík:

Mám LG Optimus G Pro od května 2013 a nemůžu si stěžovat na kryt, drží perfektně i teď.
Jen mě mrzí, že prostředí UI se daleko více seká po aktualizaci na 5.0.2..
roman
tak celkem příjemné překvapení, ještě pár měsíců si svoji G3 ponechám a až G4 půjde něco kolem 11-12 tis. Kč tak "vyměńámi":-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze