Konfederační vlajka ve hrách Applu nevadí

6

Apple opět zvládl rozčílit řadu vývojářů a hráčů, když začal stahovat z AppStoru historické hry zobrazující konfederační vlajku. K tomu došlo po nedávných rasově motivovaných útocích a vyjádření šéfa Applu, Tima Cooka. Situace ovšem není černobílá a Apple se nesnaží cenzurovat historii, jen opět mění pravidla hry.

Civil War 1863

Po dalších rasově motivovaných útocích v USA přišla na přetřes konfederační vlajka, která pro mnoho lidí symbolizuje svobodný a kulturně odlišný jih Spojených Států, ale pro jiné je připomínkou diskriminace a útlaku. K této problematice se vyjádřila řada politiků, ale také významných osobností. Mezi nimi i Tim Cook: „Myslím na rodiny obětí v SC. Uctěme jejich životy vymýcením rasismu a odstraněním symbolů a slov, které jej podporují.“ Netrvalo dlouho a jeho slova se promítla i do politiky AppStoru.

Řada her, které zobrazovaly konfederační vlajku, byla odstraněna z AppStoru. Nejprve nebylo jasné jak situaci vyřešit, protože ve strategické hře, kde můžete hrát za (nebo proti) vojska konfederace, se zobrazení jejich vlajky úplně nevyhnete. Tento problém se týkal například her Ultimate General: Gettysburg, Civil War: 1862 a dalších.

Jedná se o podobný problém jako v případě zobrazování zbraní v ikonách, videích a screenshotech.

Ultimate General: Gettysburg

Hlavní kritika cílila na staženích všeho, co jen zobrazuje konfederační vlajku, ať už je to historická strategie nebo něco jiného. Autoři se bránili, že pokud chtějí být historicky přesní, tak se jejímu zobrazení nemohou vyhnout. Samozřejmě nechyběla vlna kritiky na sociálních sítích, která krok Applu chápala jako politickou cenzuru. Důvod, který Apple udával vývojářům byl: „... protože zobrazuje konfederační vlajku urážlivým způsobem.“ S tím samozřejmě řada vývojářů nesouhlasila.

Mohlo by se zdát, že Apple nejdříve koná a až následně vysvětluje, tak jako v jiných případech. Vývojáři série Civil War (které tato kauza také postihla) ovšem dodávají, že Apple s nimi věc průběžně řešil a dle jejich slov bylo jednání slušné.

V současné chvíli je stav takový, že řada stažených her se opět vrací do obchodu AppStore. Ne však v nezměněné podobě. Po dohodě s Applem musí vývojáři odstranit konfederační vlajky z ikony a screenshotů. Jednoduše by neměla být vidět na prominentních místech, kde na ně může každý narazit. Přímo ve hře se již vlajka objevit smí a Apple nemá v žádném případě v úmyslu cenzurovat historii, jen některé konkrétní znaky nechce ukazovat na viditelném místě. Stejně jako v případě zmiňovaných zbraní.

Zdroje: twitter.com, toucharcade.com

Diskuze ke článku
Martin Mach
Martin Mach
Jasně. Uděláme svět lepší tím, že budeme to zlé cenzurovat. Sluníčkáři (nejenom) v Applu už mě začínají opravdu vysírat...
Adolf Putler
A celkem zajímavé je, že Nacistická vlajka se svastikou v USA zakázaná není. 'Murica
Jiří
Oni se budou muset hooodně hladit
i Ti sluníčkáři,neboť nás ženou do.............
superuser
ta vlajka je super tu si dám na plochu, no i do mobilu

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze