Končí Glastonbury pro geeky: O2 Campus party v Londýně

1

Stejně jako minulý rok, i letos se naše redakce účastnila věhlasné Campus Party, jedné z největších akcí pro geeky svého druhu, které se účastní mnoho tisíc programátorů, nadšenců nebo odborníků z celého světa. Podívejte se, jak to na takové akci vypadá.

Moderátorka úvodního večera velmi trefně přirovnala Campus Party k známému festivalu Glastonbury, ovšem pro trochu jiné publikum, pro geeky. A je to skutečně tak, Campus Party není jen o přednáškách, ale i o hraní, hackathonech, hudbě, party a zábavě. To naznačil už jeden z úvodních hostů, beatboxer BeardyMan s podivným vynálezem složeným z několika iPadů, desítek drátů a ovládacích zařízeních, díky kterým si mohl sám mixovat a upravovat právě zpívanou hudbu a mohl se doprovázet mnoha vlastními zvuky, které do mikrofonu zařval před pár sekundami. A vystoupení to bylo působivé.

Co to vlastně je ta Campus party?

Setkání technických odborníků, programátorů a vůbec všech, které trochu hlouběji zajímají technologie, má už poměrně dlouhou tradici. Vše to začalo v Jižní Americe, kde se Campus party odehrávají už po mnoho let. Koncept byl přenesen do Evropy, kde se před dvěma lety konala menší Campus Party ve Španělsku a před rokem pak už jako velká evropská akce naostro v Berlíně, kde jsme nechyběli ani my a natočili například ještě tehdy vyvíjený Firefox OS. Celá akce je sponzorována mnoha subjekty, nejvýraznějším je pak operátor Telefónica O2, který nyní zakoupil i práva na používání ochranné známky Campus Party. Celá událost je ale podporována také Evropskou komisí, která má zájem na posílení inovací a konkurenceschopnosti Evropy a mnoha dalšími subjekty.

Dějiště letošní Campus party - londýnská The O2

Tolik k teorii, teď už ale do praxe. Jak to vůbec na Campus party vypadá a koho tam potkáte? Letošní evropská Campus Party se konala v londýnské O2 aréně, která pro akce tohoto typu nabízí skutečně velkorysé prostory. Na Campus party se, stejně jako loni, vydaly tisíce lidí, bydlících převážně ve stanech v nedalekém stanovém městečku (které bylo mimochodem v uzavřené fotbalové hale). Jsou to programátoři, hráči, techničtí odborníci na kdeco, zástupci startupů a vůbec pestrá směsice lidí. Mezi nimi potkáte různé začínající i významné řečníky a hosty, mezi nimi například i evropskou komisařku Neelie Kroes, jejímž cílem je například také zrušení evropského roamingu nebo takový Sandy Pentland z BigData. Mezi největší lákadla letošní Campus Party Europe patřil bezesporu Vint Cerf, který je považován za jednoho z otců internetu. S kolegou Robertem Kahnem totiž v sedmdesátých letech vytvořili sadu protokolů TCP/IP, díky kterým dnes existuje internet.

Slavnostního zahájení se účastnila evropská komisařka Neelie Kroes a o zábavu se poté postaral beatboxer

Přednášky, užitečné rady i zábava

Celých 5 dnů je do poslední minuty vyplněno přednáškami zajímavých osobností z technologické sféry. Nemyslete si ale, že jde o nějakou nudu. Někteří speakeři dokáží obecenstvo hodně zaujmout. Interaktivní přednášky, kde obecenstvo přes wi-fi ze svých mobilů ovládá hru na plátně nebo hází nápady na podnikatelské nápady nejsou výjimkou. Často se zde představují různé startupy i zaběhnuté úspěšné společnosti, které naopak těm začínajícím radí, jak překonat úvodní nástrahy podnikání, růstu a správného přístupu k získání financí. Mnoho firem se zde rekrutuje z mobilního businessu, přičemž jako příklad za všechny může sloužit společnost programující a vydávající klávesnice SwiftKey ,která se s účastníky podělila o recept na úspěch a poměrně rychlý růst.

kód nahraných obrázků vložit do článku

V průběhu celé Campus party probíhají také hackathony, kde se soutěží o tisíce EUR, které čekají na jednotlivce či tým, který zadaný úkol dokáže v časovém rozmezí dokončit nejlépe. Najde se mnoho nadšenců, kteří vůbec nebo skoro nespí, při životě je u jejich počítače drží Red Bull a čokoláda a programují a programují. To vše se odehrává u desítky metrů dlouhých stolů, kde metr co metr sedí účastníci a na svých laptopech nebo desktopech (ano, někteří si přitáhnou celou výbavu i s 26palcovým monitorem) cosi tvoří. A některé počítače opravdu stojí za to, však se podívejte sami na okolní obrázky. Nechyběly ani turnaje v různých on-line hrách, které trvaly klidně mnoho hodin i dnů bez přestávky.

Tady campuseros programují a hrají si ve dne v noci, často mají i hodně originální počítače

V sekci se stoly i na hlavní ploše O2 arény ale vystavují i výrobci mobilních telefonů a softwaru a ukazují své nejnovější hračky. Sony, BlackBerry, Microsoft a další zde prezentují nové telefony, tablety a další elektroniku. Třeba takové Sony mohutně propagovalo svou zatím nepředstavenou vlajkovou loď s 20Mpx fotoaparátem – Xperii Z1. Několik hodin po představení se ukázala i přímo v Londýně na stánku, kde si ji účastníci mohli vyzkoušet. BlackBerry pak nabízelo na svém stánku 1000 liber tomu, kdo přijde s nejlepším nápadem na mobilní aplikaci. Kuriózní bylo, že na takto technologicky důležité akci nebyla v prostorech z bezpečnostních důvodů přítomna Wi-Fi. O2 to ale vyřešilo tak, že účastníkům rozdávalo bezplatně SIM karty s datovým tarifem nebo jsme mohli využít klasické ethernet kabely.

Tradicí Campus Party je opravdu mezinárodní účast a i letos byli hodně vidět Češi. Nejen to, česká výprava byla s více než 300 členy po té britské a tradičně španělské třetí největší. Z počtu lidí si můžete udělat obrázek o tom, jak velká akce to je. A čeští Campuseros, jak se účastníkům Campus Party přezdívá, byli hodně dobře organizovaní. Měli svůj blog i Twitter s praktickými informacemi a nechyběl ani Google+. Po loňské zkušenosti ze stejné akce konané v Berlíně letos vzniklo totiž občanské sdružení CZcampuseros, které ve spolupráci se společností Telefonica Czech Republic informačně podporuje účastníky z České republiky a buduje komunitu z účastníků i zájemců o související témata.Jen pro zajímavost, Slováků se účastnilo zhruba 150. Účast je placená a vstup na celou Campus Party s pětidenním lístkem vás vyjde zhruba na 60 liber, což je opravdu hodně. Řada zemí však účastníkům cestu zajišťovala nebo na ni přispěla a řada lidí se tak do Londýna dostala i zcela zdarma. Telefonica Czech Republic i letos dala v soutěži pořádané spolu s CZcampuseros možnost stovce účastníků účastnit se akce zdarma, včetně zajištění bezplatné dopravy do Londýna.

Nechyběly ani soutěže v kódování a 3D tiskárny

Příští Campus Party se bude opět konat ve státě, kde jako mobilní operátora působí Telefónica a podle zákulisních informací je horkým kandidátem vedle Španělska také Česká republika. Tam by česká výprava byla určitě bezkonkurenčně největší. Tak zase za rok!

Diskuze ke článku
David
Krásný článek, málem jsem ho přehlédl. Pro mě novinka, neměl jsem o této akci žádné ponětí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze