Jihokorejci se bouří proti výroku Applu. V zemi údajně zaměstnává 325 000 obyvatel

3
Jihokorejci se bouří proti výroku Applu. V zemi údajně zaměstnává 325 000 obyvatel
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Podle Jihokorejců Apple vytvořil podstatně menší množství pracovních pozic
  • Apple zaměstnává v Jižní Koreji přímo pouze 500 zaměstnanců
  • Progressive Policy Institute uvádí, že je v Jižní Koreji na tvorbu iOS aplikací navázáno 200 tisíc pracovních míst

Jihokorejci se důrazně ohradili proti včera zveřejněné stránce cupertinského giganta, podle níž v Jižní Koreji vzniklo díky Applu 325 000 pracovních míst. Obyvatelé jedné z nejvíce technologicky vyspělých zemí světa považují toto tvrzení za naprosto absurdní a realita je podle nich diferenciálně odlišná. O všeobecné nespokojenosti v souvislosti s uvedeným výrokem informoval The Korea Times.

Uvedené číslo je nesmysl,“ uvedl zaměstnanec jiného mobilního výrobce, který si nepřál být jmenován. „Pokud bychom se měli dostat k číslu 325 000 obyvatel, musela by do skupiny vytvořených pracovních míst spadat i obsluha benzínové pumpy, u které CEO Applu natankuje.

Jiný zaměstnanec ze společnosti věnující se vývoji mobilních her prohlásil: „Obchod Play od Googlu je zde rovněž dostupný. Je absurdní, aby Apple tvrdil, že zde díky němu vzniklo takovéto množství pracovních míst – jako kdyby byl App Store jediným místem, které přispělo k růstu vývojářských studií mobilních aplikací. V tom případě výrobci polovodičů pomohli vytvořit mnohem více pracovních míst, neboť jejich produkty hrají esenciální úlohu při výrobě smartphonů.“

Tim Cook při nedávném setkání s americkým prezidentem Trumpem argumentoval tím, že by se uvalení celních tarifů nemělo vztahovat na výrobky Applu. Samsung totiž vyrábí většinu svých produktů v domovské Jižní Koreji a podle Cooka by tak získal nespravedlivou konkurenční výhodu.

Pravděpodobně ani tento, do jisté míry absurdní, argument ze strany Applu nezvýšil náklonnost Jihokorejců ke cupertinskému gigantovi. Mnozí rovněž upozorňují na to, že podle (výše citované) korejské stránky Applu společnost zaměstnává přímo pouze 500 zaměstnanců.

Podle nezávislé analýzy Progressive Policy Institute existuje v Jižní Koreji 200 tisíc pracovních míst souvisejících s tvorbou iOS aplikací. Celkový počet pracovních míst navázaných na vývoj aplikací je pak podle stejného zdroje 420 tisíc. Analýza rovněž uznává, že jsou některá místa započítána dvakrát vzhledem k tomu, že množství subjektů vyvíjí jak pro iOS, tak pro Android.

Diskuze ke článku
Mag.net
Klasickej apple, bezostyšně lže a blbci mu na to skočí.
Porydge
2030: třetina obyvatel Země pracuje pro Apple
2040: byl postaven první Apple store na Měsíci
Jen si dělám srandu... :D
Raketak
lhar zustane lharem

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze