Je BlackBerry nový Apple? John Chen připomíná Steva Jobse

49

Pryč jsou doby, kdy byli uživatelé iPhonů jedineční a pokaždé, když vytáhli svůj telefon, byli středem pozornosti. Kyvadlo se houpe na dvě strany a nyní se zdá, že se houpe směrem od Applu k BlackBerry. To totiž díky Johnu Chenovi nabývá neobvykle velkou rychlost kupředu a poslední dobou se dere na pozici „nového Applu.“

Přiznejme si to – Apple se svým iPhonem již delší dobu nikomu dech nevyrazil. Největší razantní změnou bylo zvětšení displeje telefonu na 4 palce, a to hlavně díky tomu, že Steve Jobs dokázal tuto změnu velmi dobře prodat. Letos jsme se sice dočkali dalšího zvětšení, ale rozhodně bez tak vřelého a bouřlivého přijetí. Ano, prodeje iPhonů jsou na historickém maximu, ale v tom kouzlo Applu nikdy nebylo a není.

TIP: Dobové dojmy z Apple iPhone

Původní Apple iPhone

V roce 2007 představil Steve Jobs první iPhone. Posměšky a nepochopení pro toto zařízení byly na denním pořádku a první iPhone si koupili hlavně zarytí fanoušci Applu z dob iPodu a technologičtí nadšenci. Ti ve své době byli za exoty, protože „kdo by si kupoval telefon, který nepodporuje tak základní funkce jako MMS nebo kopírování a vkládání textu?“ Přesto byl iPhone mnoha lidmi milovaný a jeho vlastníci mu byli naprosto věrní. Jeho uživatelé byli většinou úspěšní podnikatelé a lidé, kteří si zakládali na image a výborné podpoře.

Takové doby jsou ale pryč a iPhone má kdekdo. Na druhé straně je zde BlackBerry. Nenápadné, s malou základnou loajálních fanoušků, ale má za sebou obrovský kapitál a ředitele, který připomíná Steva Jobse. John Chen mluví přímo s BlackBerry fanoušky a neizoluje se od vnějšího světa. Stejně jako Jobs, tak i Chen se zaměřuje na business sféru a vytváří hlavně zařízení pro pracovně aktivní jedince, kteří nehledají hračku, ale pracovní nástroj. BlackBerry navíc nabízí větší bezpečnost než kdysi neprolomitelný iPhone a telefonem od BlackBerry disponuje například i americký prezident Barack Obama.

BlackBerry Passport

Chen je tak dlouho hledaným ředitelem pro BlackBerry, který ví, na koho své produkty zaměřit a dokáže připravit přístroj, který jeho majitele odliší od davu. Přiznejme si to, když dnes vidíme iPhone, tak si řekneme „ten iPhone je všude,“ ale při zahlédnutí BlackBerry přichází na mysl naprostý opak. Stejně tak, jako tomu bylo u iPhonu v počátcích. Navíc s velmi silným line-upem, kterým BlackBerry v současnosti disponuje (Classic, Passport, Z30, Z10 a Q10), dokáže tato kanadská ostružina uspokojit široké spektrum zájemců. To, jestli BlackBerry „nahradí“ Apple se ukáže časem, ale jestli to má někdo dokázat, je to John Chen.

TIP: Recenze BlackBerry Passport – Kanada se vrací do hry

Zdroje: itproportal.com

Diskuze ke článku
?
Pokid by byl Passport novym iPhonem vubec bych se nezlobil. Prinutilo by to napr. MS vypustit do sveta take nejake Lumie s hardwarovymi QWERTY klavesnicemi
Satai
Podstatny rozdil je v tom, ze Apple prisel do rostouciho trhu s velkou ASP. BB se cpe do trhu, ktery uz je kus pred vrcholem a jeho ASP klesa a klesat bude.
Mozna kdyby prisli s necim skutecne novym...
Jano
Dakujem za objektivne zverenovanie clankov o vsetkych lelefonoch vcetne Blackberry. Takto je to spravne ked su zverejnovane clanky. super chvalim
passport
Obávám se, že se to nikdy nestane pouze pro představu kdy se kupují nejvíce mobily / níže článek apple prodá / a blackberry nový passport není k dostání, classic také Z 10 přestaly před vánoci raději vyrábět. Tak o mobily o které by byl největší zájem, tak nejsou.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze