Jak funguje nová notifikační lišta se zkratkami v Androidu 4.2? (video)

13

Nejnovější Android 4.2 Jelly Bean přináší jen drobná vylepšení. Jedno z nich se dotklo informační lišty, která je nyní chytřejší, než kdykoliv předtím. Nabídne možnost rychlého nastavení a občas budete potřebovat dva prsty.

Informační lišta patří neodmyslitelně k Androidu už od jeho počátků. Vždy byla v horní části, vždy se vysouvala tahem prstu směrem dolů a vždy zobrazovala zmeškané události. To platilo a platit bude nadále. Nicméně doba postupuje a uživatelé chtějí nové možností a více komfortu. V Androidu 4.2 se tedy i nadále nachází prostor pro zmeškané události, ale v pravém horním rohu je nové tlačítko, které nahradilo přímý vstup do nastavení. Po jeho stisku se lišta překlopí a vy se dostanete k rychlému nastavení některých funkcí. Říkáte, že to přeci Android dávno umí? Doposud to neuměl, rychlé nastavení vždy přidávali jednotliví výrobci v rámci vlastních nadstaveb. Čistý Android to přináší až nyní s verzí 4.2 Jelly Bean.

Rychlé nastavení v liště na Androidu 4.2

Rychlé nastavení čítá prozatím osm položek v podobě dlaždic (že by inspirace Microsoftem?), ale stále zbývá na displeji dost místa pro případné rozšíření v budoucnu. První položkou je váš profil na sociální síti Google +. Samozřejmě pouze v případě, že ji využíváte. Ve druhém čtverci je rychlé nastavení jasu. To však neprobíhá pouhým poklepáním. Po dotyku se vám zobrazí uprostřed displeje obdélníkové okno, kde si nastavíte jas přesně. Třetí položka vás zavede do hlubšího nastavení. Ve čtvrté položce vidíte, k jaké Wi-Fi síti jste případně připojeni a po klepnutí se dostanete do standardního nastavení Wi-Fi. Totéž platí pro mobilní sítě v páté položce. Praktická je šestá položka, neboť zobrazuje stav baterie v procentech. Po klepnutí se přesunete k podrobnějším informacím, kde nechybí ani graf vybíjení. Poslední dvě položky se starají o letecký mód, respektive o Bluetooth. Časem Google jistě přidá i například NFC, které prozatím chybí.

V prerexu jsem se zmínil, že budou občas potřeba dva prsty. Nyní nastal čas vám odhalit ono tajemství. Informační lištu vysunete zcela klasicky jako doposud. K rychlému nastavení se dostanete stiskem tlačítka v pravém horním rohu. Google ale myslel i na to, abyste se dostali přímo k rychlému nastavení. K tomu právě slouží tah dvěma prsty odshora dolů. Ostatně se přesvědčte sami na přiloženém videu.

Inovované lišty se dočkají samozřejmě také tablety. V jejich případě je například položka mobilních sítí v rychlém nastavení nahrazena povolením automatického otáčení displeje. Dalším rozdílem je styl vysouvání lišt. Tablety mají větší displeje a tak není potřeba tahu dvou prstů. V levé části horní strany displeje vytáhnete informační lištu, v pravé části lištu s rychlým nastavením.

Rychlé nastavení v liště na tabletech s Androidem 4.2

Zdroje: androidcentral.com

Diskuze ke článku
Kynio
nevím jestli jsem jedinej, ale i Gnex držím v jedné ruce a ovládám převážně palcem. Rozhodně nedržím telefon v levé a neovládám pouze pravou (ukazováčkem). Nutnost použití dvou prstů by mě moc nebavila..
matoneo
Zajímalo by mě, proč Google nepřidá procento baterie přímo do status baru. Že by opět nějaký patent ?
slufi
Dobrý den, nemyslel jste, že je to v perexu? Jinak supr článek )
kamilo
tak tie 2 prsty su plne zbytocne, google vymysla uz raz vymyslene...preco tu listu proste nedali tak ako je to v roznych custom rom, u dalsich vyrobcov - nastavenia su jednom riadku hned po zrolovani notifikacnej listy, ked sa nezmestia na sirku lebo je ich vela daju sa posuvat, mam custom oxygen rom v desire kde sa daju este odoberat a pridavat...zbytocne komplikuju situaciu, mal som v plane nexusa, chcel som nexusa aby som nemusel davat custom rom, ale asi si kupim nejaky jazdeny shit kde dam opat custom rom...chjo...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze