Update na Android 4.0 pro HTC Incredible S: návod a první dojmy

38

Letošní jarní a letní měsíce jsou ve znamení aktualizací starších telefonů na nejnovější verzi operačního systému Android 4 Ice Cream Sandwich. Nyní přišel na řadu HTC Incredible S a my vám přinášíme návod, jak na to. Nechybí samozřejmě ani první dojmy z nového prostředí.

HTC Incredible S - oficiální fotografie

HTC Incredible S byl představen již v únoru 2011 a tehdy operoval s Androidem 2.2 Froyo. V průběhu loňského roku se dočkal nejprve aktualizace na verzi 2.3.3 Gingerbread a poté na 2.3.5 Gingerbread. Radostná zpráva všechny uživatele obletěla počátkem letošního roku, kdy bylo ze strany HTC potvrzeno, že se Incredible S, byť již jako neprodávaný model, dočká ještě další aktualizace na Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Ta měla proběhnout během června a července. Na našem kousku jsme ji objevili 8. června. Pojďte si jej spolu s námi nainstalovat. Připravili jsme podrobný návod.

HTC Incredible S

Před samotným návodem nemohu nezmínit, že aktualizace se neuvolňuje hromadně na všechny modely naráz. Pokud vám tedy telefon žádnou aktualizaci nenabízí ani při manuální kontrole (provedete ji v Nastavení – Info o telefonu – Softwarové aktualizace), vyčkejte. V následujících dnech či týdnech dorazí aktualizace i k vám.

1. Příprava

Před započetím celé aktualizace určitě nabijte baterii. Nemusíte až na 100%, ale určitě doporučuji kapacitu nad 50%. Pro jistotu také proveďte zálohu vašeho telefonu, ačkoliv by se nic stát nemělo a o svá data při aktualizaci nepřijdete. Zajistěte si také přístup ke stabilnímu internetovému připojení.

Podoba prostředí s Androidem 2.3.5 Gingerbread

2. Stahujeme

Aktualizaci je nutné nejprve stáhnout. V informační liště stačí najít položku hlásající přítomnost aktualizace. Po vybrání se vám zobrazí informace o dané aktualizaci a další možné kroky. Aktualizace má velikost 247,98 MB a proto se doporučuje stahovat ji přes Wi-Fi.

Ke stažení aktualizace se doporučuje být na Wi-Fi

3. Instalujeme

Po stažení se ještě nic dít nebude. Aktualizaci si tak klidně můžete stáhnout a instalaci odložit na později. My ale na nic nečekáme a spouštíme instalační proces. Před potvrzením jste varování, že po dobu instalace nebude možné s telefonem cokoliv dělat. Pamatujte tedy, že se vám například nikdo nedovolá. Souhlasíte-li, spusťte stejně jako my aktualizaci. Počínaje touto chvílí končí vaše práce, neboť vše další si obstará telefon sám. Dojde k automatickému vypnutí a naběhnutí obrazovky s ukazatelem instalace. Poté očekávejte další restart a znovu podobnou obrazovku s indikací instalace.

K samotné instalaci vás už telefon ani nepotřebuje, vše obstará sám

Dále přijde další restart a po něm se už pomalinku začne rýsovat nový Android 4. Respektive bude probíhat ladění aplikací a aktualizace databází. V tomto kroku nám asi po minutě zhasl displej a telefon vypadal, že dále nebude pokračovat. Chvíli jsme jej nechali a poté zkusili podržet zapínací tlačítko. V ten moment telefon dále pokračoval ve výše uvedené činnosti. Celý proces instalace trvá dohromady zhruba 15 minut.

Po základní instalaci je na řadě optimalizace aplikací

Nový systém, nové Sense

Po dokončení různých optimalizací se objeví okno s gratulací k úspěšnému nainstalování nové verze Androidu. Následně již spatříte Android 4.0.4 spolu s nadstavbou Sense 3.6, která byla aktualizována z verze 3.0. Z počátku buďte trpěliví, systém nabíhá prvně a celý proces působí velmi krkolomně. Za pár minut může začít prohlídka prostředí.

Spolehnout se můžete na zachování všech dat, aplikací i osobního nastavení. Dokonce i podoba pohotovostních obrazovek zůstane ve většině případů stejná. Výjimku tvoří pouze widgety, u kterých bylo možné volit velikost. Ty z pohotovostních obrazovek zmizí. Proč? Android 4 totiž nabízí změnu velikosti widgetu, když na daném widgetu přidržíte prst. Své widgety tak stačí jen znovu přidat.

Podoba prostředí s Androidem 4.0.4 Ice Cream Sandwich

Podoba pohotovostních obrazovek se takřka nezměnila. Výraznou odlišnost hledejte jen úplně dole, kdy se vstup do menu přesunul doprostřed a z každé strany jej obklopuje dvojice vámi zvolených ikonek. Ty jsou mimochodem shodné se zástupci na odemykací obrazovce. Z tohoto důvodu se vámi navolení zástupci na odemykací obrazovce nezachovají a je nutné je znovu nastavit. Informační lišta je modernizována o funkci mazání jednotlivých položek. Jinak je stále dvouzáložková.

Podoba prostředí s Androidem 4.0.4 Ice Cream Sandwich

Podoba naposledy spuštěných aplikací je převzatá z čistého Androidu. Tedy vertikálně orientovaný seznam s velkými náhledy. Seznam aplikací je nově poskládán v matici 5x4. Před aktualizací šlo o matici 4x4 ikonky. HTC tedy lépe využilo místa. Za zmínku stojí, že seznam aplikací je i nadále orientován vertikálně a nikoliv horizontálně jako v letošních HTC řady One. Úpravou prošly i některé podnabídky menu. Klávesnice pro psaní zůstala stejná.

První dojmy z rychlosti prostředí jsou zhruba stejné, jako před aktualizací. Některé nabídky jsou ukázkově plynulé, u jiných lze občas zaznamenat drobnější trhance.

Jaké se vám nový Android 4.0.4 s nadstavbou Sense 3.6 na HTC Incredible S líbí? Vlastníte-li tento model, jak vám funguje? Podělte se o vaše názory a zkušenosti s ostatními v diskuzi pod tímto článkem.

Diskuze ke článku
vláďa.bk
Po instalaci 4 do tabletu Acer,začal problém se psaním,kurzor zůstává uprostřed slov,někdy netvoří mezery .....:-(
Marcio
Pro redakci:
Muzete prosim doplnit puvod telefonu, zda je z oficialni distribuce nebo vam zustal jako predprodukcni vzorek? A take by me zajimaly dalsi informace o verzi SW, ktere se zobrazi po klepnuti pod zakladnimi informacemi, jejichz screen mate v clanku. Diky!
Ondřej
Vláďo, díky za info, ale tohle je HTC phone :)
Mě přišla již minulý týden aktualizace na HTC sensation XL (ještě dříve než jste tu psali o Incrediblu), jelikož jsem slyšel hodně negativ na update u Sensatinu, tak jsem před a po aktualizaci telefon zformátoval. Mám ho z oficiální distribuce, shop HTC. Android ICS v Sense podání není taková revoluce, ale co se týče prostředí nejsou negativa, pouze drobná pozitiva. Co mi blbne tak přepínání 2g/3g, tam kde jsem měl dříve pořád 3g mi skáče 2g, serfuji na edgi a až třeba po 5 min se to přepne na HSPDA :( jinak doporučuji uprate provést.
madox
Nekde se uvadelo,ze po aktualizaci na ICS 4,0 pry by se melo aktivovat 2 jadro u 2-jadr.procesoru.
Co je na tom pravdy????

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze