Hvězdy večera přichází. Rodina procesorů Apple M3 je ráznou odpovědí konkurenci

Hvězdy večera přichází. Rodina procesorů Apple M3 je ráznou odpovědí konkurenci
Fotografie: Apple
  • Apple představil nejnovější procesory M3 s brutálním výkonem
  • Vyrobeny jsou 3nm technologií, díky čemuž jsou rychlejší a úspornější

Apple představil nejnovější procesory Apple Silicon s označením Apple M3. Základem je procesor Apple M3, který přímo navazuje na Apple M2 z poloviny loňského roku, procesory M3 Pro a M3 Max navazují na procesory M2 Pro a M2 Max, které nám Apple ukázal teprve zkraje tohoto roku. Znamená to, že nastala doba, kdy výrobci nebudou mít ani jeden celý rok na to, aby prezentovali své novinky? Uvidíme....

I přestože se i v dnešních měřítcích vyrovná Apple M2 těm nejvýkonnějším procesorům, které výrobci používají v běžných noteboocích (nepočítáme herní bestie), Apple se rozhodl přijít s ráznou odpovědí na nedávno představený Snapdragon X Elite z dílny Qualcommu. Ten totiž slibuje o 50 % vyššího vícevláknového výkonu než právě procesor Apple M2. To se však dneškem mění a Snapdragon X Elite získává ještě před uvedením na trh nového konkurenta – a to se pořád bavíme jen o „základním“ M3, M3 Pro a M3 Max míří ještě mnohem výše.

3nm výrobní proces? Samozřejmě

Jak se dalo očekávat, nejnovější ARM čipsety z dílny Applu jsou vyrobeny 3nm technologií, stejně jako procesory A17 Pro pro iPhony 15 Pro (Max). Díky zmenšení tranzistorů došlo ke snížení energetické náročnosti a současně navýšení výkonu. Bavíme se o bestiích, které hravě překonají většinu „PC“ konkurentů.

Připravit, start, zázrak

Nové GPU je výkonnější a zároveň úspornější, představuje rovněž nové technologie, jako je dynamická mezipaměť a nové renderovací možnosti, jako je hardwarově akcelerované sledování paprsků a síťové stínování. Renderování je oproti čipům M1 až 2,5× rychlejší, výkonnostní jádra CPU jsou oproti čipům M1 o 30 % rychlejší, úsporná jádra jsou pak svižnější dokonce o 50 %. Zrychlení se dočkal také Neural Engine, a to o 60 % oproti generaci čipů M1.

Vůbec poprvé se představila i dynamická mezipaměť, která na rozdíl od jiných GPU v reálném čase rozděluje lokální paměť hardwaru. Díky tomu se na každou úlohu použije jen tolik paměti, kolik je opravdu potřeba.

Apple M3, M3 Pro a M3 Max

Vylepšovalo se všude tam, kde se jen dalo. Procesor M3 nabídne 25 miliard tranzistorů (o 5 miliard více než v případě čipů M2), M3 Pro 37 miliard a M3 Max 92 miliard. Základní Apple M3 bude kombinací 8jádrového CPU a 10jádrového GPU, pojit se bude s až 24GB RAM, M3 Pro nabídne kombinaci 12jádrového CPU a 18jádrového GPU s až 36GB RAM. Procesor M3 Max přichází v kombinaci 16jádrového CPU a 40jádrového GPU, to vše s až 128GB RAM. Mimochodem, MacBook Pro v této vrcholné konfiguraci vyjde na 215 990 Kč. Au.